Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss
  • English
Hjem Resultater Tema A-Å Restråstoff

Tema: Restråstoff

Resultater

26. nov 2024

Norsk fiskesaus: En ny smaksopplevelse fra havet

14. nov 2024

Skreddersydde peptider kan være nøkkelen til bedre helse

03. mai 2024

Kyllingrester kan hjelpe mot diabetes og høyt blodtrykk

16. nov 2023

Kylling som spiser larver smaker akkurat som andre kyllinger

11. mai 2023

Optiske sensorer kan måle innholdsstoffer i mat

10. mai 2023

Kartlegger egenskaper til ulike enzymer for å utvikle proteinpulver med toppkvalitet

03. apr 2023

Flere steg nærmere optimal utnyttelse av kyllingen

21. feb 2023

Nøyaktige målinger gir konkurransedyktige produkter

06. feb 2023

Forsker for å utnytte hele kyllingen til mat

09. nov 2022

Eldre trenger proteinrik kost, mørere kjøtt kan være løsningen

12. okt 2022

Norske, naturlige og næringsrike vegetarprodukter

07. apr 2022

Molekylvekt er en nøkkel til god proteinkvalitet

18. feb 2022

Vrakede grønnsaker ga sunnere og saftigere veganburgere

07. des 2021

Nyttig verktøy for verdiskaping fra marint restråstoff

04. okt 2021

Kyllinginnvoller og ukurante poteter blir til verdifull olje

10. sep 2021

Avskjær fra sild kan bli norskprodusert fiskesaus

01. jul 2021

Unge og eldre sier ja takk til proteinpulver fra kyllingrestråstoff

15. jun 2021

Samme smak på grillpølser med mer innmat

01. feb 2021

Makrellrester kan bli matolje

06. jan 2021

Kan lage store verdier av fiskeslo

10. sep 2020

Lakseblod kan hjelpe mot jernmangel

09. sep 2020

Nitrogen gir lovende resultater i hydrolyseprosess

12. des 2019

Nye teknikker sikrer bedre ressursutnyttelse

17. des 2018

Torskehoder og kyllingskrog får økt verdi

04. apr 2017

Landbruksrester kan være en gullgruve

08. mar 2017

Hva inneholder slam?

06. jul 2016

Forskere finner de beste proteinene i restråstoff

20. jun 2016

Innovasjon uten bittersmak

Prosjekter

Miniatyrbilde for Økt utnyttelse av norske landbruksressurser

NorwegianFoods

Økt utnyttelse av norske landbruksressurser

2025 - 2028

Miniatyrbilde for Bedre kvalitet og holdbarhet på norsk lakseolje

OSL

Bedre kvalitet og holdbarhet på norsk lakseolje

2024 - 2026

Miniatyrbilde for Bærekraftige cellekulturmedier for dyrket kjøtt

Food4Cells

Bærekraftige cellekulturmedier for dyrket kjøtt

2025 - 2027

Miniatyrbilde for Grønn verdikjede-tilnærming for utnyttelse av restråstoff og biprodukter

VALORISH

Grønn verdikjede-tilnærming for utnyttelse av restråstoff og biprodukter

2024 - 2027

Miniatyrbilde for Bedre utnyttelse av fisk som dør i oppdrett

Fish2Bio

Bedre utnyttelse av fisk som dør i oppdrett

2024 - 2026

Miniatyrbilde for Utnyttelse av omega-3-fettsyrer fra lakseolje i mus

Utnyttelse av omega-3-fettsyrer fra lakseolje i mus

2024 - 2026

Miniatyrbilde for Bilateralt samarbeid om marin bifangst og biprodukter i Kroatia

SAFE

Bilateralt samarbeid om marin bifangst og biprodukter i Kroatia

2023 - 2024

Miniatyrbilde for Torskemelke: Olje og proteinprosessering

TOPP

Torskemelke: Olje og proteinprosessering

2023 - 2026

Miniatyrbilde for Karbon-negativ prosess av trevirkebiomasse

SynoProtein

Karbon-negativ prosess av trevirkebiomasse

2023 - 2028

Miniatyrbilde for Utvikling av nye produktmuligheter og fjerning av barrierer for kommersiell utnyttelse av restråstoff om bord på hvitfisktrålere

Whitefish

Utvikling av nye produktmuligheter og fjerning av barrierer for kommersiell utnyttelse av restråstoff om bord på hvitfisktrålere

2018 - 2023

Miniatyrbilde for Raskere produkt- og markedsutvikling for alger fra Nordsjøen og Østersjøen 

AlgaeProBANOS

Raskere produkt- og markedsutvikling for alger fra Nordsjøen og Østersjøen 

2023 - 2027

Miniatyrbilde for Reduksjon og handtering av potensielt toksiske stoff i tang og tare

SeaSoil

Reduksjon og handtering av potensielt toksiske stoff i tang og tare

2022 - 2025

Miniatyrbilde for Nye hybride matprodukter rettet mot fremtidige bærekrafts- og helseutfordringer

HybridFoods

Nye hybride matprodukter rettet mot fremtidige bærekrafts- og helseutfordringer

2021 - 2025

Miniatyrbilde for Bygge kompetanse om best utnyttelse av fiskefôr

FeedCtrl

Bygge kompetanse om best utnyttelse av fiskefôr

2022 - 2024

Miniatyrbilde for Ressursutnyttelse av fiskeskjell 2.0 – Implementering av gelatin for miljøvennlig emballering

GelPack

Ressursutnyttelse av fiskeskjell 2.0 – Implementering av gelatin for miljøvennlig emballering

2022 - 2023

Miniatyrbilde for Physalia physalis, en innovativ og uutnyttet kilde til kosmetiske produkter med høy verdi

PhyPhy

Physalia physalis, en innovativ og uutnyttet kilde til kosmetiske produkter med høy verdi

2022 - 2023

Miniatyrbilde for Bruk av levende insektlarver for å forbedre bærekraft og dyrevelferd i organisk kyllingproduksjon

Poultrynsect

Bruk av levende insektlarver for å forbedre bærekraft og dyrevelferd i organisk kyllingproduksjon

2020 - 2023

Miniatyrbilde for Smaksnøytrale hydrolysater fra fjørfe

HydroSens

Smaksnøytrale hydrolysater fra fjørfe

2022 - 2024

Miniatyrbilde for Bedre bruk av komponenter i restråstoff fra fiskeproduksjon

EcoeFISHent

Bedre bruk av komponenter i restråstoff fra fiskeproduksjon

2021 - 2026

Miniatyrbilde for Skreddersydde bioaktive peptider fra restråstoff

TailoTides

Skreddersydde bioaktive peptider fra restråstoff

2021 - 2024

Miniatyrbilde for Gelatin fra fiskeskjell til bruk i bioplast

Norskin

Gelatin fra fiskeskjell til bruk i bioplast

2021 - 2021

Miniatyrbilde for Kartlegging av optimalt pelagisk råstoff til produksjon av fermentert fiskesaus

Fiskesaus

Kartlegging av optimalt pelagisk råstoff til produksjon av fermentert fiskesaus

2021 - 2023

Miniatyrbilde for Norske landbruksprodukter og ingredienser for en sunn og bærekraftig fremtid

SusHealth

Norske landbruksprodukter og ingredienser for en sunn og bærekraftig fremtid

2021 - 2024

Miniatyrbilde for Proteinprodukter fra kyllingrester

HydroProt

Proteinprodukter fra kyllingrester

2017 - 2021

Miniatyrbilde for Smarte sensorer og systemer for fremtidens bioraffinerier

SmartBio

Smarte sensorer og systemer for fremtidens bioraffinerier

2018 - 2021

Miniatyrbilde for Proteinhydrolysater mot diabetes

PepFishing

Proteinhydrolysater mot diabetes

2018 - 2020

Miniatyrbilde for Ny kaskadeteknologi for optimal utnyttelse av restråstoff

Notably

Ny kaskadeteknologi for optimal utnyttelse av restråstoff

2018 - 2022

Miniatyrbilde for Helseeffekter av ingredienser fra marint restråstoff

AQUABIOPRO-FIT

Helseeffekter av ingredienser fra marint restråstoff

2018 - 2022

Miniatyrbilde for Restråstoff fra skalldyr som bioaktive ingredienser

BlueShell

Restråstoff fra skalldyr som bioaktive ingredienser

2017 - 2019

Miniatyrbilde for Peptidteknologi for fremtidens proteinproduksjon

Peptek

Peptidteknologi for fremtidens proteinproduksjon

2016 - 2022

Miniatyrbilde for Bærekraftig utnyttelse av norske matråvarer med fokus på helse og kvalitet

SunnMat

Bærekraftig utnyttelse av norske matråvarer med fokus på helse og kvalitet

2017 - 2020

Miniatyrbilde for Utnyttelse av restråstoff fra snøkrabbe

SnøRest

Utnyttelse av restråstoff fra snøkrabbe

2015 - 2019

Miniatyrbilde for Høyverdiprodukter fra lavverdiråstoff

Høyverdiprodukter fra lavverdiråstoff

2016 - 2019

Verdt å vite

Verdt å vite om fiskefôrets kompleksitet

Verdt å vite om enzymatisk proteinhydrolyse

Smart bruk av restråstoff

Fasiliteter

Biotep

I vårt fleksible anlegg tar vi imot høyteknologibedrifter som vil teste og optimalisere prosesser for å hente ut komponenter fra marint og vegetabilsk råstoff.

Pressemeldinger

⬤

Felles europeisk samarbeid om ny mat av alger (12. mar 2025)

⬤

Er restråstoff fra kylling nøkkelen til grønnere laksefôr? (02. des 2024)

⬤

Fiskerester til besvær? – Fra søppelproblem til verdifulle ingredienser (13. mai 2024)

⬤

Fryktede «krigsskip» kan gi kosmetiske produkter av høy verdi (18. apr 2024)

⬤

Nå skal også torskens sæd bli til nye godsaker (06. mar 2024)

⬤

EU-prosjekt presentert for kronprinsen (16. mar 2023)

⬤

Vil lage mat med rester og lavtrofiske råvarer (08. des 2022)

⬤

Jan Erik Olsen ny forskningssjef i Nofima (08. jun 2022)

⬤

Reell innovasjon er målet (01. jun 2022)

⬤

Gir forbrukeren en stemme i forskningen (12. jan 2022)

⬤

Utfordringer med å utnytte hele fisken (05. okt 2021)

⬤

Viktig steg framover for bedre utnyttelse av restråstoff fra matindustrien (07. sep 2021)

⬤

Fra lab- til industriskala (10. feb 2020)

Publikasjoner

Bioactive peptides from poultry by-product hydrolysate targeting cardiometabolic diseases: production, characterization, and bioavailability.

2024
Doktorgradsavhandling

Facilitated identification of bioactive peptide fractions and optimization of enzymatic protein hydrolysis using size-exclusion chromatography fingerprints: Combining interval PLS and response surface modeling

Talanta: The International Journal of Pure and Applied Analytical Chemistry, 2025
Vitenskapelig artikkel

Unlocking the Potential of Marine Sidestreams in the Blue Economy: Lessons Learned from the EcoeFISHent Project on Fish Collagen

Marine Biotechnology, 2025
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Økt verdiskapning og standardisering av hvitfiskmel basert på restråstoff om bord i norske fabrikktrålere

2024
Nofimas rapportserie

Determination of collagen types and mineral contents in fish skin and collagen-containing skin-derived protein hydrolysates before and after in vitro simulated digestion

Food & Function, 2025
Vitenskapelig artikkel

Side-Stream Based Marine Solubles From Atlantic Cod (Gadus morhua) Modulate Appetite and Dietary Nutrient Utilization in Atlantic Salmon (Salmo salar L.) and can Replace Fish Meal

Aquaculture Nutrition, 2025
Vitenskapelig artikkel

Sammensetning og potensiale for bruk av fiskeslam uten fôrrester

2025
Nofimas rapportserie

Sidestrømsprodukter fra hvitfiskindustrien kan delvis erstatte høykvalitets fiskemel i firkefôr

Norsk Fiskeoppdrett, 2024
Fagartikkel

Kartlegging av optimalt pelagisk råstoff til produksjon av fermentert fiskesaus

2024
Nofimas rapportserie

A Comparative Study of Collagen Proteins in Skin, Bones, and Guts of Atlantic Salmon (Salmo salar L.) and Atlantic Cod (Gadus morhua)

Journal of Aquatic Food Product Technology, 2024
Vitenskapelig artikkel

Is Pulsed Electric Field (PEF) a Useful Tool for the Valorization of Solid and Liquid Sea Bass Side Streams?: Evaluation of Nutrients and Contaminants

Food and Bioprocess Technology, 2024
Vitenskapelig artikkel

Antioxidant Marine Hydrolysates Isolated from Tuna Mixed Byproducts: An Example of Fishery Side Streams Upcycling

Antioxidants, 2024
Vitenskapelig artikkel

In vitro gastrointestinal stability and intestinal absorption of ACE-1 and DPP4 inhibitory peptides from poultry by-product hydrolysates

Food & Function, 2024
Vitenskapelig artikkel

Feasibility of Enzymatic Protein Extraction from a Dehydrated Fish Biomass Obtained from Unsorted Canned Yellowfin Tuna Side Streams: Part II

Gels, 2024
Vitenskapelig artikkel

Utbyttetall og næringsstoffinnhold i hvitfiskmel og olje basert på restråstoff fra torsk, hyse og sei

2023
Nofimas rapportserie

D3.4_1 Report on meat proteomics of slow growing poultry breed

2022
Rapport

D3.3_1 Report on meat proteomic of intermediate growing poultry breed

2022
Rapport

D3.3 Report on meat composition of medium growing poultry breed

2022
Rapport

D3.4 Report on meat composition of medium growing poultry breed

2022
Rapport

Trade-offs in food systems; How does upcycling edible resources fit in the big picture?

Trends in Food Science & Technology, 2023
Vitenskapelig artikkel

Low Molecular Weight Peptide Fraction from Poultry Byproduct Hydrolysate Features Dual ACE-1 and DPP4 Inhibition

ACS Food & Science Technology, 2023
Vitenskapelig artikkel

The role of biospectroscopy and chemometrics as enabling technologies for upcycling of raw materials from the food industry

Analytica Chimica Acta, 2023
Vitenskapelig artikkel

Effects of Bioactive Peptides from Atlantic Salmon Processing By-Products on Oxyntopeptic and Enteroendocrine Cells of the Gastric Mucosa of European Seabass and Gilthead Seabream

Animals, 2023
Vitenskapelig artikkel

Sustainable use of rest raw materials: Properties of collagen from turkey (Meleagris gallopavo) and potential pharmaceutical and biomedical applications

2021
Doktorgradsavhandling

Potential Use of Oyster Shell Waste in the Composition of Construction Composites: A Review

Buildings, 2023
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Sensory Properties and Chemical Composition of Fish Solubles Obtained from Upcycling of Fish Filleting Side Streams

Journal of Aquatic Food Product Technology, 2023
Vitenskapelig artikkel

Pilot-scale valorisation of salmon peptone into polyhydroxyalkanoates by mixed microbial cultures under conditions of high ammonia concentration

Journal of Environmental Chemical Engineering, 2023
Vitenskapelig artikkel

Potato Chips Byproducts as Feedstocks for Developing Active Starch-Based Films with Potential for Cheese Packaging

Foods, 2023
Vitenskapelig artikkel

The Implementation of Emerging Clean Technologies and Circular Value Chains: Challenges from Three Cases of By-Product Valorization

2022
Vitenskapelig Kapittel/​Artikkel/​Konferanseartikkel

Valorisation of crustacean and bivalve processing side streams for industrial fast time-to-market products: A review from the European Union regulation perspective

Frontiers in Marine Science, 2023
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Sustainable bioproduction of animal proteins for human consumption and optimizing the use of protein rich by-products from the food industry

2022
Doktorgradsavhandling

Identifying consumer openness to new ingredients: A conjoint study on consumer segments in the UK

Frontiers in Aquaculture, 2023
Vitenskapelig artikkel

ReVAL – Innovative prosesseringsteknologier i enzymatisk hydrolyse for økt verdiskaping av marint og kylling restråstoff

2022
Nofimas rapportserie

Utnyttelse av restråstoff fra makrell og sild, ekstraksjon av fosfolipider – Faglig sluttrapport

2022
Nofimas rapportserie

Intake of residuals from Atlantic cod attenuated blood pressure increase but did not delay development of kidney damage in obese Zucker fa/fa rats

Food & Nutrition Research, 2022
Vitenskapelig artikkel

Multivariate correlation of infrared fingerprints and molecular weight distributions with bioactivity of poultry by-product protein hydrolysates

Journal of Functional Foods, 2022
Vitenskapelig artikkel

Encoder–decoder neural networks for predicting future FTIR spectra – application to enzymatic protein hydrolysis

Journal of Biophotonics, 2022
Vitenskapelig artikkel

Production of food-grade microcarriers based on by-products from the food industry to facilitate the expansion of bovine skeletal muscle satellite cells for cultured meat production

Biomaterials, 2022
Vitenskapelig artikkel

Tuning of 2D cultured human fibroblast behavior using lumichrome photocrosslinked collagen hydrogels

Materials Today Communications, 2022
Vitenskapelig artikkel

Post-enzymatic hydrolysis heat treatment as an essential unit operation for collagen solubilization from poultry by-products.

Food Chemistry, 2022
Vitenskapelig artikkel

Collagen-Containing Fish Sidestream-Derived Protein Hydrolysates Support Skin Repair via Chemokine Induction

Marine Drugs, 2021
Vitenskapelig artikkel

The Norwegian Bioeconomy Strategy and the Way Forward for Blue Growth

Arctic Review on Law and Politics, 2021
Vitenskapelig artikkel

Recent developments in valorisation of bioactive ingredients in discard/seafood processing by-products

Trends in Food Science & Technology, 2021
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Fourier-transform infrared (FTIR) fingerprinting for quality assessment of protein hydrolysates

Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie, 2021
Vitenskapelig artikkel

Immobilized protease on magnetic particles for enzymatic protein hydrolysis of poultry by-products

Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie, 2021
Vitenskapelig artikkel

Exploring Effects of Protease Choice and Protease Combinations in Enzymatic Protein Hydrolysis of Poultry By-Products

Molecules, 2021
Vitenskapelig artikkel

Utfordringer som hindrer økt utnyttelse av marint restråstoff og marine arter

2021
Nofimas rapportserie

Nivå fosfolipider i råstoff og mellomprodukter fra prosessering av restråstoff makrell og sild til fiskemel og proteinhydrolysat

2021
Nofimas rapportserie

Reduction in flavor-intense components in fish protein hydrolysates by membrane filtration

Journal of Food Science, 2021
Vitenskapelig artikkel

Kunnskapsgrunnlag – Slam fra lakseoppdrett

2021
Nofimas rapportserie

Fish Sidestream-Derived Protein Hydrolysates Suppress DSS-Induced Colitis by Modulating Intestinal Inflammation in Mice

Marine Drugs, 2021
Vitenskapelig artikkel

Sensory and Chemical Properties of Protein Hydrolysates Based on Mackerel (Scomber scombrus) and Salmon (Salmo salar) Side Stream Materials

Journal of Aquatic Food Product Technology, 2021
Vitenskapelig artikkel

Smaksnøytrale protein fra makrell (SMELL). Delrapport for AP2, AP3 og AP4

2021
Nofimas rapportserie

Sensory and physicochemical properties of enzymatisk protein hydrolysates. Influence of raw material, protease, and downstream processing

2021
Doktorgradsavhandling

Rest Plant Materials with Natural Antioxidants Increase the Oxidative Stability of Omega-3-Rich Norwegian Cold Pressed Camelina sativa Oil

ASC Food & Science Technology, 2021
Vitenskapelig artikkel

First observation of seasonal variations in the meat and co-products of the snow crab (Chionoecetes opilio) in the Barents Sea

Scientific Reports, 2021
Vitenskapelig artikkel

Lab scale extraction of components from snow crab (Chionoecetes opilio) co-products, and estimation of processing costs based on a small-scale demonstration plant (Biotep)

Økonomisk fiskeriforskning: Ledelse, marked, økonomi, 2021
Vitenskapelig artikkel

Processed Eggshell Membrane Powder Is a Promising Biomaterial for Use in Tissue Engineering

International Journal of Molecular Sciences, 2020
Vitenskapelig artikkel

Farmed salmon rest raw materials as a source of peptones for industrial fermentation media

Process Biochemistry, 2020
Vitenskapelig artikkel

Emulsion and Surface-Active Properties of Fish Solubles Based on Direct Extraction and after Hydrolysis of Atlantic Cod and Atlantic Salmon Backbones

Foods, 2021
Vitenskapelig artikkel

Influence of the involvement in food waste reduction on attitudes towards sustainable products containing seafood by-products

Journal of Cleaner Production, 2021
Vitenskapelig artikkel

Marine Bioactive Peptides in Supplements and Functional Foods – A Commercial Perspective

Current pharmaceutical design, 2021
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Screening of by-products from the food industry as growth promoting agents in serum-free media for skeletal muscle cell culture.

Food & Function, 2020
Vitenskapelig artikkel

Tilknyttede forskningsområder

Bioprosessering

Hjem Resultater Tema A-Å Restråstoff

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • English
  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • English
  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie