Blueshell handler om å utnytte biprodukter fra skalldyr i utviklingen av verdifulle produkter ved hydrolyse eller fermentering etterfulgt av undersøkelse av biologiske aktiviteter. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Nofima

Blueshell

Exploring Shellfish By-products as sources of Blue Bioactivites

 Marin bioteknologi  

Prosjektet handler om å utnytte biprodukter fra skalldyr i utviklingen av verdifulle produkter ved hydrolyse eller fermentering etterfulgt av undersøkelse av biologiske aktiviteter og gjøre markedsundersøkelser/tilnærmelser med produktene. Flere potensielle kommersielle retninger er identifisert som ernæring, mattrygghet og plantehelse.

Tidspunkt:1. januar 2017 – 31. desember 2019
Finansiering:EU, ERA-Net
Kontaktperson
Portrettbilde av Runar Gjerp Solstad

Prosjekter som omhandler bruk av biprodukter er viktige av flere grunner: det blir mindre avfall fra de involverte industriene (skalldyrnæringen), for hver kg marint råstoff man henter ut av havet (skalldyrene) kan man både tjene mer og forurense mindre dersom produkter blir fremstilt av biproduktene i stedet for å kaste dem.

I tillegg kan en se for seg økt sysselsetting lokalt der ressursen prosesseres. Målet er å ha et produkt klart etter tre år. 

Bioteknologi

Vi har fokusert mye på restråstoffet til taskekrabber og forsøkt å produsere proteinrike pulver av dette med forskjellige enzymer som gir ulikt utbytte av proteiner. 

Marked

Markedsundersøkelser ble gjort i Storbritannia for å kartlegge hvordan 1800 konsumenter oppfatter biprodukter som en kilde til sunne ingredienser. Nøkkelpunkter i undersøkelsen var hvor akseptable forskjellige biprodukter er for konsumentene, hva de liker og ikke liker, tilpasninger de er villige til å gjøre dersom det fremgår at produktet er helsefremmende og hvilke tanker de har rundt bærekraft og reduksjon av avfall.

Les mer om:

Relatert innhold

  • Nyheter