Publisert 2021

Les på engelsk

Publikasjonsdetaljer

Tidsskrift : Økonomisk fiskeriforskning: Ledelse, marked, økonomi , vol. 31 , p. 42–57 , 2021

Internasjonale standardnummer :
Trykt : 0803-6799
Elektronisk : 1891-0998

Publikasjonstype : Vitenskapelig artikkel

Bidragsytere : Lindberg, Diana; Solstad, Runar Gjerp; Arnesen, Jan Arne; Helmers, Anita Kaupang; Dragøy, Ragnhild

Sak : 1 - Spesialutg. Snøkrabbe

Forskningsområder

Råvarekunnskap

Økonomi og lønnsomhet

Teknologier for matprosessering

Har du spørsmål om noe vedrørende publikasjonen, kan du kontakte Nofimas bibliotekleder.

Kjetil Aune
Bibliotekleder
kjetil.aune@nofima.no

Sammendrag

An evaluation of value-creation starting from snow crab (Chionoecetes opilio) side streams into various products, utilizing different processing regimes, has been performed. A maximum recovery of 43.7% protein and 37.4 g/kg oil were achieved using proteolysis on shells with entrails. From empty shells, 23.8 mg/kg recovery of carotenoids was achieved, and approximately 100 g/kg of chitin was recovered. The developed processes were evaluated for scalability and avenues for industrial production in order to evaluate commercial opportunities, as well as illustrate the use of demonstration plants in the commercialization phase.

Kontaktpersoner:

Temasider tilknyttet publikasjonen