Nofima har ledet et EU-prosjekt som har gitt gode kliniske resultater. Kronprins Haakon fikk onsdag presentert resultatene, og samtidig gitt en omvisning på Nofimas anlegg i Bergen.

Sist oppdatert

Publisert

Morgan Lillegård  

Les på engelsk

De kliniske testene fra EU-prosjektet viser at kosttilskudd som inneholder blant annet konsentrat fra fiskeavskjær og fiskeolje har effekt mot depresjon, øker fysiske prestasjoner og forbedrer hud og hår.

Prosesshall 1 var rigget slik at forskerne kunne formidle sin forskning på en enkel måte til Kronprinsen og resten av følget. Her forteller forsker Silje Steinsholm om resultater fra EU-prosjektet Aquabiopro-fit. Foto: Helge Skodvin, Nofima

Funnene ble gjort i EU-prosjekt Aquabiopro-fit. Forskerne har med flere industriaktører blant annet brukt enzymatisk hydrolyse.

I Nofimas avanserte laboratorium i Bergen er det blant annet gjort analyser av mineralene og aminosyrene utvunnet fra restråstoffene. Med disse analysene har forskerne gått videre og skalert opp produksjonen både i prosesshallen i Bergen og ved Nofimas pilotfabrikk Biotep i Tromsø.

På den måten er det produsert kostholdstilskudd som er brukt i de kliniske testene. Nå er det opp til industripartnerene i EU-prosjektet å ta resultatene videre.

 I dag går store mengder råstoff fra fiskeri og havbruk til spille eller brukes i dyrefôr i Europa. Dette råstoffet utgjør en næringsrik biomasse rik på proteiner, bioaktive peptider, aminosyrer, flerumettet fett, organiske mineraler og vitaminer. 

– Med bruk av enzymatisk hydrolyse kan det lages produkter av stor verdi for oss mennesker, sier seniorforsker Katerina Kousoulaki som har ledet prosjektet. 

Kronprinsen fikk presentert en rekke nye forskningsresultat på sitt besøk ved Nofima i Bergen. På bildet er også ordfører Linn Kristin Engø i Bergen og politimester Gustav Landro. Helt til venstre forskningstekniker Rolf Egil Myrmel og med ryggen til forsker Odd Helge Romarheim. I bakgrunnen divisjonsdirektør Bente Torstensen. Foto: Helge Skodvin, Nofima

(Resultatene fra prosjektet finner du lenger ned i artikkelen)

I tillegg til resultater fra EU-prosjektet fikk Kronprinsen innblikk i hvordan forskerne jobber med nye fôrråvarer. Stortinget har vedtatt regjeringens nye langtidsplan for forskning der mer bærekraftig fôr er definert som et samfunnsoppdrag. Nofima har spisskompetanse på dette området og vil gjerne bidra med sin ekspertise.

Sammen med fôrprodusentene utvikler Nofima fôr basert på nye råvarer som eksempelvis sirisser, soldatlarvefluer, melbillelarver, alger og mesopelagiske arter. Kronprinsen fikk se eksempler på både fôrråvarer og ferdig produsert forsøksfôr.

Her er noen av resultatene fra EU-prosjektet Aquabiopro-fit: 

  • Positive effekter mot depresjon ved bruk av kosttilskuddet utviklet i EU-BBI-JU-H2020 prosjektet Aquabiopro-fit. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax. 
  • Positive effekter i hudhelse i sommermånedene i Hellas. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax. 
  • Signifikante positive effekter knyttet til idrettsprestasjoner og omega-3-nivåer i blodet med bruk av kostholdstilskuddet. Ingrediensene er utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/Epax. 
  • Utvikling av tunikatprotein til hamburgere og tunikat-umamifond som kjøttsmakforsterker. Ingrediensene er utviklet av Nofima og MarinFeed. Forskerne utviklet også tunikatmel til bruk i laksefôr. 

De kliniske studiene ble utført i Hellas av Biognosis og Aristotle Universitet i Thessaloniki, og screeningmodellstudier ble utført av Universitetet på Kreta (Medicine School, Hellas), Universitetet i Valencia (Pharmacy School, Spania), Nofima (Norge) og BioInTech (Bulgaria). 

Kontaktperson