Forskerne i BlueCC ønsker å utnytte marint restråstoff og invaderende arter i produkter som kremer og kosttilskudd. Og de lar forbrukerne styre retningen som forskningen tar!

Sist oppdatert

Publisert

Les på engelsk

Nofima leder prosjektet Kommersiell utnyttelse av kollagen og kitin fra marine arter (BlueCC). Forskerne involvert jakter på kollagen og kitin fra fremmede arter som dukker opp i europeiske farvann og blir bifangst fra kommersielt fiske.

Kollagen og kitin er naturlige ingredienser som ofte brukes i kosmetikk og kosttilskudd. Markedet for kollagen er spesielt stort. Ifølge Forbes er det verdsatt til rundt 8,6 milliarder dollar på verdensbasis.

I tillegg vil de finne en måte å ta i bruk uutnyttede ressurser fra oppdrettsanlegg, som for eksempel rensefisken. Rognkjeks, sjøstjerner og maneter kan være gode kilder til kollagen. Kitin hentes fra krabber og andre skalldyr.

Høye ambisjoner

Runar Gjerp Solstad er forsker i Nofima og prosjektleder i BlueCC. Han forteller at de har høye ambisjoner for hva prosjektet skal oppnå, men at målet er todelt:

Themis Altintzoglou er markedsforsker i Nofima. Han har undersøkt etterspørselen etter produkter med marine ingredienser. Foto: Audun Iversen

– Vi utforsker en mer forbrukerstyrt tilnærming til forskningen. Dette betyr at vi gjør forbrukerundersøkelser for å kartlegge og analysere behov, og justerer forskningen etter dette, sier Solstad.

Først senere skal forskerne faktisk utvinne kollagen og kitin fra marint restråstoff. Og det ved hjelp av mer bærekraftige metoder enn det som er standarden i dag.

Unik vinkling

‒ Vi opplever at forskningen blir en mer demokratisk prosess når du først sjekker hva forbrukerne har behov for og ønsker, sier markedsforsker Themis Altintzoglou i Nofima.

I fjor gjennomførte han en undersøkelse blant over tusen forbrukere i Storbritannia. Undersøkelsen skulle kartlegge etterspørselen etter ulike produkter som inneholder marint kollagen og kitin.

Når svarene fra undersøkelsen er ferdiganalysert, vil de kunne gi anbefalinger for hvilke produkter som bør utvikles, samt hvilke ingredienser og egenskaper.

‒ Vi har allerede et svært spennende spor vi har begynt å følge. Jeg tror det kan øke våre muligheter for å lykkes med nye produkter, røper Solstad.

Fakta om prosjektet

  • BlueCC har åtte samarbeidspartnere fra seks forskjellige land
  • Prosjektet er tildelt ca. 20 millioner kroner. Finansieringen kommer fra EU, Forskningsrådet og andre statlige forskningsfinansiører
  • Syv akademiske partnere og én norsk industripartner er med i prosjektet, som pågår frem til sommeren 2023
  • Prosjektet har en egen nettside, som du finner her

Tenker miljø

Prosjektet har også viktige grønne ambisjoner. Forskerne utnytter hittil ubenyttede ressurser fra havet og havbruket, som fremmedarter og rensefisk.

Og når de skal hente ut råstoffet fra disse artene vil det være ved hjelp av mer bærekraftige ekstraksjonsmetoder.

‒ Kollagen og kitin er uløselige i vann. Så for å hente ut dette råstoffet kreves bruk av mye syrer eller baser. Vi ønsker å bruke mer miljøvennlige kjemikalier, og ser blant annet på muligheten for å ta i bruk en spesiell bakteriestamme til dette, forklarer Solstad.

Forskningspartnere ved det anerkjente instituttet IME Fraunhofer har funnet frem til bakteriestammen. De har også ansvar for å etablere analyser av råstoffet der det er nødvendig.

‒ Eksepsjonelt ambisiøse

Solstad innrømmer at forskerne i det treårige har gapt over mye. Faktisk har forskningsfinansiørene uttrykt bekymring for at man prøver på for mye.

‒ De sa at vi var eksepsjonelt ambisiøse. Men så synes jo jeg det er litt for vanlig å ikke være ambisiøs nok, altså at man «holder igjen» for å være mer sikker på å lykkes, sier han, og legger til:

‒ Vi vil finne nye metoder for å gjøre om marint bioavfall til råstoff, og lage prototyper på helt nye produkt. Vi synes bare det å strekke seg for å utforske noe nytt, er verdifullt i seg selv, sier han.

Prosjektvideo om BlueCC. Klikk på CC for å skru på undertekst på norsk eller engelsk.