VALORISH
Grønn verdikjede-tilnærming for utnyttelse av restråstoff og biprodukter
Hovedmålet med prosjektet VALORISH er å optimalisere utnyttelsen av restråstoff fra fisk til produkter innen mat, nutraceuticals og kosttilskudd ved hjelp av datadrevet teknologi. Prosjektet tar sikte på å utvikle og skalere opp metoder og enzymer basert på KI-teknologi og databaser, for å maksimere utnyttelsen av sidestrømmer og restråstoff fra fiskeindustrien.
Start
01. mai 2024
Slutt
31. okt 2027
Finansiert av
Horisont Europa (EU)
Samarbeid
Idener R&D, Spania, Anfaco-Cecopesca, Spania, Blue Synergiy, Spaina, Biotrend, Portugal, Rina Consulting, Italia, Sintef, Norge, Pescanova Espana S.L.U., Spania og Kneia, Spania
Prosjektleder(e):
Bakgrunn
Hvert år fanges over 90 millioner tonn fisk og skalldyr globalt. Etter fangst bearbeides fisken til hovedprodukter, noe som ofte resulterer i store mengder restråstoff som hoder, bein, innvoller og skall.
Disse sidestrømmene utgjør mellom 30 og 70 prosent av hele fisken og er en god kilde til makro- og mikronæringsstoffer. Likevel blir de ofte underutnyttet og ender opp som avfall, noe som fører til et betydelig miljøavtrykk og økonomisk ineffektivitet. Å finne bærekraftige verdiskapingsveier for denne biomassen er derfor avgjørende for å oppnå reell sirkulær bioøkonomisk bærekraft.
Mål
Den bærekraftige utnyttelsen av biprodukter og sidestrømmer fra fiskeindustrien til høyverdige produkter innen mat og nutraceuticals, er avgjørende for å oppnå en sirkulær økonomi innen fiskerinæringen.
Gjennom utviklingen av nye produkter basert på sidestrømmer fra fiskeindustriens, vil VALORISH forbedre bærekraften i forvaltningen av naturressurser. Videre vil reduksjonen av bruken av lavverdige håndteringsmetoder, som ensilasje, kompostering eller biogassproduksjon, samt direkte deponering av avfall og biprodukter, være i tråd med avfallsrammedirektivet og EUs bioøkonomistrategi.
Slik jobber vi
Nofima er ansvarlig for å utføre kjemiske og sensoriske analyser av produktene som utvikles i prosjektet, ved hjelp av vårt toppmoderne akkrediterte laboratoriefasiliteter, Biolab i Bergen, og vårt høyt utdannede sensoriske panel på Ås.
I tillegg er vi involvert i utnyttelse av kollagen fra fiskebein og ekstraksjon av fiskeolje.