Hovedmålet med prosjektet VALORISH er å optimalisere utnyttelsen av restråstoff fra fisk til produkter innen mat, nutraceuticals og kosttilskudd ved hjelp av datadrevet teknologi. Prosjektet tar sikte på å utvikle og skalere opp metoder og enzymer basert på KI-teknologi og databaser, for å maksimere utnyttelsen av sidestrømmer og restråstoff fra fiskeindustrien.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. mai 2024

Slutt

31. okt 2027

Finansiert av

Horisont Europa (EU)

Samarbeid

Idener R&D, Spania, Anfaco-Cecopesca, Spania, Blue Synergiy, Spaina, Biotrend, Portugal, Rina Consulting, Italia, Sintef, Norge, Pescanova Espana S.L.U., Spania og Kneia, Spania

Bakgrunn

Hvert år fanges over 90 millioner tonn fisk og skalldyr globalt. Etter fangst bearbeides fisken til hovedprodukter, noe som ofte resulterer i store mengder restråstoff som hoder, bein, innvoller og skall.

Disse sidestrømmene utgjør mellom 30 og 70 prosent av hele fisken og er en god kilde til makro- og mikronæringsstoffer. Likevel blir de ofte underutnyttet og ender opp som avfall, noe som fører til et betydelig miljøavtrykk og økonomisk ineffektivitet. Å finne bærekraftige verdiskapingsveier for denne biomassen er derfor avgjørende for å oppnå reell sirkulær bioøkonomisk bærekraft.

Mål

Den bærekraftige utnyttelsen av biprodukter og sidestrømmer fra fiskeindustrien til høyverdige produkter innen mat og nutraceuticals, er avgjørende for å oppnå en sirkulær økonomi innen fiskerinæringen.

Gjennom utviklingen av nye produkter basert på sidestrømmer fra fiskeindustriens, vil VALORISH forbedre bærekraften i forvaltningen av naturressurser. Videre vil reduksjonen av bruken av lavverdige håndteringsmetoder, som ensilasje, kompostering eller biogassproduksjon, samt direkte deponering av avfall og biprodukter, være i tråd med avfallsrammedirektivet og EUs bioøkonomistrategi.

Slik jobber vi

Nofima er ansvarlig for å utføre kjemiske og sensoriske analyser av produktene som utvikles i prosjektet, ved hjelp av vårt toppmoderne akkrediterte laboratoriefasiliteter, Biolab i Bergen, og vårt høyt utdannede sensoriske panel på Ås.

I tillegg er vi involvert i utnyttelse av kollagen fra fiskebein og ekstraksjon av fiskeolje.

Nofimas fasiliteter som brukes i prosjektet