Fiskerester til besvær? – Fra søppelproblem til verdifulle ingredienser
Forskere fra Europa møtes i Tromsø for å lære å omgjøre fiskerester til nye spennende ingredienser. Av ingrediensene kan man lage produkter med helsefordeler.
Fiskeriene står i dag med store mengder fiskerester når hovedproduktet – fiskefileten – er produsert. Skinn, bein og andre rester er ikke like appellerende verken å spise eller selge. For å unngå å kaste dette, jobber forskerne i EU-prosjektet EcoeFISHent med løsninger for å utnytte disse fiskerestene bedre.
Nå viser det seg at restene inneholder spennende ingredienser som kan brukes for å gi bedre helse, i kosmetikk og i matemballasje.
EU-forskere i Tromsø for å lære
Det er i hovedsak italienere som nå har kommet til Tromsø. De har sendt fiskerester i kassevis til Nofima-forskere for å få svar på hvilke stoffer som kan hentes ut. Nå skal de besøke Biotep – Nofimas pilotproduksjonsanlegg – hvor fiskerestene bearbeides i en større skala.
Nofimas prosjektleder Kjersti Lian sier hun gleder seg til å vise frem anlegget Biotep.
– Vi er veldig stolte av produksjonslegget i Kaldfjorden og alt vi får til der. Fiskerestene fra Italia omgjøres til pulver som vi kan bruke til ingredienser med helsefordeler. På Biotep har vi mulighet til å gjøre dette i storskala.
Fra rester til lukrative stoffer
I Tromsø jobber forskerne med å finne den beste metoden for å hente ut protein og olje av fiskerester fra havbruksnæringen i Italia. Deretter oppskaleres prosessen hos Biotep.
Nofima-forsker Marte Jenssen sier:
– Dette prosjektet har fokus på å gjøre italiensk fiskeri- og havbruksnæring mer sirkulært. Tanken er at man skal utnytte mest mulig av de råvarene vi har til produkter med høyest mulig verdi.
– Det er enkelte stoffer som kollagen og andre proteiner som vi er særlig interesserte i, legger hun til.
Jenssen forteller også at de har testet forskjellige metoder for å hente ut lukrative stoffer ut av restene effektivt.
– Det har vært spesielt gøy for oss å grave oss dypt ned i et råstoff som vi ikke har arbeidet med før. Restene fra Italia består av usorterte fiskerester, noe som gjør det ekstra utfordrende å hente ut aktuelle komponenter.
Målet med EU-prosjektet er at større deler av restråstoffene blir utnyttet. Det gleder både Jenssen og Lian at de kan bistå italienerne i denne prosessen. Samtidig oppfordrer de også norske aktører til å ta kontakt dersom de har rester de ikke får utnyttet.
Publikasjoner
Fakta om forskningen
Målet med dette prosjektet er å få til en mer bærekraftig utnyttelse av marint restråstoff i nordvest-Italia gjennom samarbeid mellom fiskeri- og landbruksaktører i regionen.
Kontaktpersoner
Filer og Lenker