Fish2Bio
Bedre utnyttelse av fisk som dør i oppdrett

I dette prosjektet utforsker vi hvordan vi kan bruke enzymatisk hydrolyse til å utvinne verdifulle ressurser, som proteiner og olje, fra laks som dør i oppdrett. Vi undersøker også mulige bruksområder for disse ressursene.
Start
01. okt 2024
Slutt
30. sep 2026
Finansiert av
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF)
Samarbeid
SINTEF Nordvest, NMBU
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Sileshi Gizachew Wubshet
Nils Kristian Afseth
Shiori Koga
Runar Gjerp Solstad
Bakgrunn
Fisk som dør i oppdrett, også kalt «kategori 2-fisk», blir kassert og går stort sett til ensilasje – et lavkostprodukt som oftest brukes i drivstoff og gjødsel. Selv om denne fisken ikke kan brukes til mat, er den en rik kilde til blant annet proteiner og oljer, og kan bli en verdifull ressurs hvis den behandles riktig.
Med akvakulturindustrien i vekst, er det viktig å sette inn tiltak for å utnytte kategori 2-fisk bedre. Ved å bryte ned råstoffet med metoden enzymatisk hydrolyse kan verdifulle ressurser tas vare på og brukes til ulike formål.
Mål
Målet er å finne ut
- om ressurser fra denne laksen kan brukes i produksjon av epoksy, miljøvennlig flydrivstoff, biologisk nedbrytbare materialer (kitosanbiopolymerer) og organiske syrer
- om ulike deler av det nedbrutte råstoffet er egnet som gjødsel
Dette gjør vi
Forskere i Nofima, NMBU og SINTEF samarbeider om å
- utvikle metoder for effektivt uttak og separering av næringsstoffer fra kategori 2-fisk
- teste om den kan brukes som fôr til mikrobiell gjæring, og som gjødsel
- produsere ulike hydrolysater ved varierende prosessforhold
- kjemisk karakterisere hydrolysater, oljer og rester
- formulere proteinhydrolysater som gjæringsfôr
- teste hydrolyserester som gjødsel
Vi bruker matgodkjent laks til disse forsøkene innledningsvis, og vil gjennomføre forsøk med kategori 2-fisk i en senere fase av prosjektet.
Verdt å vite
Kontaktperson
Forskningsområder
Bioprosessering
Lignende prosjekter
Proteinprodukter fra kyllingrester
Peptidteknologi for fremtidens proteinproduksjon
Filer og Lenker