PepFishing
Combining Fourier Transform Infrared Spectroscopy-based Screening with Ligand Fishing Technologies for Facilitated Discovery of Antidiabetic Peptides in Protein Hydrolysates
I restråstoff fra melk og kylling finnes det stoffer med gunstige helseeffekter. Målet med PepFishing er å utvikle teknologi som gjør det mulig å finne frem til helsegunstige peptider.
Tidspunkt: | 1. juli 2018 – 7. september 2020 |
Finansiering: | Norges forskningsråd - FRIPRO |
Samarbeid: | University of Copenhagen (Denmark), National Institute of Health (USA) samt Tine og Nortura |
Proteinkonsentrater og hydrolysater fra sidestrømmer i matindustrien er verdifulle utgangspunkt til ingredienser for både ernæringsmessige og farmasøytiske formål. Peptider (korte kjeder av aminosyrer) utvunnet fra sidestrømmer i matindustrien er en gruppe molekyler som er bevist å ha positiv effekt ved vektkontroll og diabetes. Kompleksiteten i sammensetningen av proteinhydrolysatene utgjør imidlertid en utfordring hva angår deteksjon og isolering av bioaktive peptider.
Mål og teknologi
Hovedmålet for dette prosjektet er å utvikle teknologi som muliggjør deteksjon og isolering av peptider med gunstige helseeffekter fra proteinrike sidestrømmer fra matindustrien.
Denne teknologien vil basere seg på:
- Fourier-transform Infrarød spektroskopi (FTIR) for rask utvelgelse av potensielle hydrolysatkandidater
- Avansert biokjemisk deteksjon ved hjelp av ligandbinding og høyoppløselige bioassays.
Teknologien vil bli brukt til å lete etter peptider med positiv effekt ved vektkontroll og diabetes i proteinhydrolysater fra melk- og fjørfeindustrien.
Internasjonalt samarbeid
Prosjektet ledes av Nofima, og forskningen vil involvere samarbeid med University of Copenhagen (Denmark) og National Institute of Health (USA). I prosjektet vil samarbeidet med TINE og Norilia gjøre at prosjektet får tilgang til ulike sidestrømmer fra henholdsvis melk- og fjørfeindustrien. Prosjektet kan på lang sikt bidra til å møte etterspørselen etter bioaktive matingredienser for kontroll av diabetes, samtidig som man utvikler høyverdige produkter fra sidestrømmer i matindustrien