Fiskeskjell inneholder kollagen. Nofima skal finne ut om skjellene kan benyttes til produksjon av fiskegelatin som skal brukes videre i bioplast.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

15. aug 2021

Slutt

31. des 2021

Finansiert av

MABIT

Prosjektleder(e):

Kjersti Lian

Norskin Materials AS prosesserer kvalitetsmaterialer av fiskeskinn fra laks til highend markedene rundt om i verden. Norskin vil at alt fiskeskinn benyttes og at ingenting kastes, og at håndteringen og prosesseringen av det ikke går på bekostning av miljøet.

Norskin utnytter i dag skinnets unike kvaliteter på en måte som skaper merverdi og tilfører de innsatsfaktorene som skal til for å gi kunder et slitesterkt, transparent og miljøvennlig materiale.

Ved produksjonsprosessen frigjøres skjell fra skinnene. Siden Norskin ønsker å være en miljøbevisst bedrift og utnytte alt restråstoff fullt ut, er det ønskelig å utnytte skjellene til videre produksjon av fiskegelatin. I tillegg er det en del skinn som ikke har god nok kvalitet for videre bearbeiding. Det er derfor ønskelig å se om disse skinnene kan brukes til framstilling av gelatin.

Planen videre er å bruke gelatin inn mot produksjon av bioplast.

Hovedmålet i dette prosjektet å finne en prosess/metode for å ekstrahere ut gelatin fra fiskeskjell som er anvendbar i stor skala, og utføre analyser på produktet for å finne om det er av kvalitet slik at det kan inngå som en komponent i bioplast. Delmål i prosjektet er ekstraksjon av gelatin fra skadede skinn.