NorwegianFoods
Økt utnyttelse av norske landbruksressurser

Det er et stort behov for å utnytte norske landbruksressurser bedre for å øke selvforsyningen og redusere matsvinn. Prosjektet NorwegianFoods skal bidra til økt verdiskaping gjennom innovativ bruk og prosessering av norske råvarer til attraktive, sunne og bærekraftige produkter.
Start
01. jan 2025
Slutt
31. des 2028
Finansiert av
FFL - Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter
Andre deltakere:
Ann Katrin Holtekjølen
Gesine Schmidt
Sidsel Fiskaa Hagen
Sara Mohamed Gaber Mohamed
Shiori Koga
Dongfang Li
Astrid Nilsson
John-Erik Haugen
Svein Halvor Knutsen
Tone-Kari K. Østbye
Izumi Sone
Mona Elisabeth Pedersen
Hanne Larsen
Silje Johansen
Anton Hennig
Dejan Knezevic
Elin Merete Wetterhus
Silje Kristine Bergum
Heini Virtanen
Lene Øverby
Vibeke Høst
Vibeke Voldvik
Nils Olav Heggdalsvik
Tom Christen Johannessen
Cecilia Midtsund Kippe
Bakgrunn
Klimaendringer, globale konflikter og ustabile forsyningskjeder gjør at det er viktig å øke selvforsyningen av mat i Norge. Den norske regjeringen har som mål å øke produksjonen og selvforsyningen av mat fra både frukt, bær og grønnsaker, og kornsektoren, samtidig som den høye selvforsyningen av animalske produkter opprettholdes.
Av både helsemessige og miljømessige årsaker anbefales det å produsere og spise mer plantebasert mat. Økt kunnskap om hvordan matproduksjon påvirker miljøet og helsen vår, samt behovet for å produsere og konsumere mer plantebasert mat, er blant drivkreftene bak dette prosjektet.
Mål
Hovedmålet er å bidra til bedre utnyttelse og verdiskaping av matvarer basert på norske landbruksråvarer gjennom innovativ bruk og prosessering til attraktive, sunne og bærekraftige produkter
Prosjektet har følgende delmål:
- Forbedre kvalitet og øke utnyttelsen av frukt, bær og grønnsaker gjennom ny kunnskap om lagring og prosessering
- Utvikle nye sunne og funksjonelle ingredienser og produkter basert på korn og belgvekster
- Øke utnyttelsen av oljefrø og annet restråstoff fra planter
- Forbedre kvalitet og øke verdien av norskprodusert kjøtt
Få bedre innsikt i hvordan prosessering i samspill med råvarer og ingredienser påvirker struktur og andre egenskaper i produkter
Prosjektet vil bidra til
Prosjektet vil styrke norsk matproduksjon på flere områder. Bedre utnyttelse av norske landbruksråvarer og redusert matsvinn bidrar til å øke selvforsyningsgraden og redusere importavhengigheten.
Forskningen på sunne ingredienser og optimal prosessering og lagring vil bidra til utvikling av sunnere matvarer. Dette vil samlet sett stimulere til innovasjon og verdiskaping i norsk matindustri, og gjøre næringen bedre rustet til å møte fremtidens utfordringer med klimaendringer og ustabile forsyningskjeder
Slik jobber vi
Prosjektet er delt inn i fem arbeidspakker, som hver vektlegger ulike aspekter av matproduksjon. Arbeidspakkene er godt koordinert for å sikre at forskningen gir helhetlige og anvendbare resultater som bidrar til innovasjon og verdiskaping i norsk matproduksjon.
Arbeidspakke 1 – Frukt, bær og grønnsaker:
Vi undersøker hvordan lagringsbetingelser påvirker kvalitet og holdbarhet av ferske frukt, bær og grønnsaker. Vi studerer forskjellige prosesseringsteknologier og -metoder for å få ønsket produktkvalitet.
Arbeidspakke 2 – Korn og belgfrukter:
Vi optimaliserer bakeprosesser for økt bruk av norsk hvete og andre kornsorter. Vi utvikler prototyper laget av korn- og belgvekster med bedre ernæringsverdi.
Arbeidspakke 3 – Fett, oljer og matkvalitet:
Vi karakteriserer lipider fra norske oljevekster og utvikler stabile oljeholdige ingredienser. Vi tester bioaktive lipiders effekt på energimetabolisme og isolerer naturlige antioksidanter fra plantebaserte restråstoff.
Arbeidspakke 4 – Kjøttkvalitet:
Vi studerer muskeldefekter og tester ulike fryse- og tinebetingelser for forskjellige kjøttstykker. Vi måler vannbindingsevne og tekstur under lagring og undersøker oksidasjon av fett og proteiner.
Arbeidspakke 5 – Strukturerte plantebaserte og sammensatte matprodukter:
Vi lager strukturerte matprodukter av ingredienser fra arbeidspakke 1 til 4 ved hjelp av ekstrudering og andre prosesseringsmetoder. Struktur på mikro- og makronivå blir analysert med avanserte analyseteknikker og koblet til andre egenskaper av produktene.
Publikasjoner
Strategiske forskningsprogram
Strategiske forskningsprogrammer finansiert av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) i perioden 2025-2028.
Programmer:
Enable | InnoSense | MicroPack | NorwegianFoods

Forskningsområder
Kosthold og helse
Teknologier for matprosessering
Mat fra nye kilder
Råvarekunnskap
Temaer
Bakeri
Bioaktivitet
Frukt og bær
Frysing og tining
Grønnsaker
Kjøtt
Korn
Kostfiber
Plantebasert mat
Restråstoff
Forskningsanlegg
Bakeri, møller og produksjonsutstyr for plantebaserte produkter
Vegetabilhallen
Lignende prosjekter