Solveig Langsrud
Dr.scient.
Seniorforsker
Forskningsinteresser:
Hovedforskningen min er knyttet til hvordan mikrobielle samfunn i matproduksjons- og tilberedningsmiljøer overlever, tilpasser seg og påvirker mattryggheten og -kvaliteten i både ulike typer profesjonelle miljøer for næringsmiddelproduksjon (fisk, kjøtt, grønnsaker) og i hjemmemiljøet.
Ved å bygge bro mellom mikrobenes og menneskenes verden med en tverrfaglig tilnærming åpnes det opp nye muligheter for å forbedre matkvaliteten og -tryggheten. De siste årene har jeg hatt muligheten til å samarbeide med gode forskere med stor variasjon i kompetansefelt (sosiologi, markedsføring, antropologi, forbrukervitenskap, innovasjon). Dette er en spennende og givende prosess jeg vil følge som koordinator for et H2020 FoU-tiltak for mattrygghet for forbrukere (www.safeconsume.eu) med 32 samarbeidspartnere fra 14 europeiske land.
For tiden fokuserer jeg på følgende:
1. Verktøy og informasjonsstrategier for å hjelpe forbrukerne med å redusere risikoen for matbåren sykdom (www.safeconsume.eu)
2. Persistens og spredning av Listeria monocytogenes i næringsmiddelkjeden
3. Mikrobiota i matproduksjons- og tilberedningsmiljøer og hvordan det påvirker matkvaliteten og -tryggheten
4. Overlevelsesstrategier for ulike sykdomsfremkallende bakterier som blir utsatt for rengjøring og desinfeksjon, særlig dannelse av biofilm og andre resistensmekanismer

Epostadresser til ansatte følger malen fornavn.etternavn@nofima.no
Mellomnavn kan skrives både med bindestrek og punktum.
Kontakt sentralbord tel:+47 776 29000 eller post@nofima.no om du har spørsmål.
Mine publikasjoner
Solveig Langsrud har 136 publikasjoner ved Nofima:
Forebygging av Listeria i produksjonsanlegg for laks ─ Faglig sluttrapport
2018
Nofimas rapportserie
Food safety practices in european tv cooking shows
British Food Journal,
2014
Vitenskapelig artikkel