Norge er kjent for trygg matproduksjon, men patogene mikroorganismer og matsvinn er fortsatt utfordringer som må håndteres. Gjennom MicroPack-prosjektet vil forskere utvikle ny kunnskap om hvordan vi kan sikre trygg mat, forebygge matsvinn og utvikle sirkulære emballasjeløsninger som møter fremtidens krav til bærekraft.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Bakgrunn

Norsk matproduksjon kjennetegnes av transparente verdikjeder som gir grunnlag for produksjon av trygg og sunn mat av god kvalitet, men utfordringer knyttet til patogene mikroorganismer og matsvinn består. Matsvinn må reduseres i hele verdikjeden, og emballasje spiller en viktig rolle for matens kvalitet og holdbarhet.

Nye EU-krav til emballasje (PPWR) vil innføres de kommende årene, med mål om betydelig reduksjon i plastemballasjeavfall og økt gjenbruk og resirkulering. Dette krever ny kunnskap om ulike emballasjematerialer. Samtidig er det stadig behov for å oppnå økt kontroll med mikroorganismer i matproduksjonsmiljøer gjennom mer effektive og miljøvennlige rengjørings- og desinfeksjonsmetoder og ved bruk av teknologier anvendt direkte på maten

Behovet for alternative proteinkilder øker, og utvalgte mikroorganismer har potensial til å produsere proteiner til både fôr og mat. Genteknologiske metoder kan brukes til å produsere proteiner som et supplement til tradisjonell produksjon.

Mål

Hovedmål:
Øke kunnskapen for å sikre mattrygghet, forebygge matsvinn og utvikle sirkulære emballasjeløsninger.

Delmål:

  • Øke kunnskapen om mikrobiell smitte og tiltak for kontroll av mikroorganismer i mat og miljø
  • Designe og utvikle mikroorganismer for matproduksjon
  • Utvikle og forbedre sirkulære emballasjematerialer
  • Øke kunnskapen om og utvikle sirkulære emballasjeløsninger for optimal lagring av matvarer

Prosjektet vil bidra til

Prosjektet vil bidra med vitenskapelige data som støtter produksjon, emballering, lagring og forbrukerhåndtering av mat som er trygg og av stabil sensorisk kvalitet. Dette vil fremme et matsystem med mindre svinn, færre matbårne infeksjoner og sirkulære emballasjeløsninger.

For matindustrien vil prosjektet bidra med kunnskap for utvikling og implementering av bærekraftige emballasjeløsninger som oppfyller kravene i den nye europeiske emballasjeforordningen (PPWR). Dette inkluderer evalering av  resirkulerbare og resirkulerte materialer, samt identifiserte nødvendige forbedringer for gjenbrukbar plastemballasje, papir og kartong.

Prosjektet vil bidra med kunnskap om effektive metoder for å overvåke hygiene i prosessmiljøet og kontrollere mikroorganismer. Dette vil støtte mer energieffektiv rengjøring og redusert bruk av kjemikalier ved rengjøring og desinfeksjon.

For samfunnet betyr dette tryggere mat, mindre matsvinn og mer miljøvennlige emballasjeløsninger, som alle bidrar til bærekraftige utviklingsmål.

Slik jobber vi

MicroPack er delt inn i seks arbeidspakker:

Arbeidspakke 1: Mikrobiell kontaminering

Vi undersøker hvordan mikroorganismer sprer seg og kan kontrolleres i matproduksjonsmiljøer. Dette inkluderer kartlegging av smittekilder og smitteveier ved hjelp av helgenomsekvensering, vurdering av metoder for overvåking av hygiene, identifisering av mekanismer som gjør at mikroorganismer overlever i matindustrien og evaluering av rengjørings- og desinfeksjonstiltak.

Arbeidspakke 2: Mikrobiell kontroll

Vi studerer hvordan prosessering, antimikrobielle kontrollstrategier og lagringsforhold, samt forbrukernes håndteringspraksis, påvirker mikrobiell sikkerhet og kvalitet på mat. Vi vektlegger mikrobielle risikoer for animalske og plantebaserte matvarer, og hvordan forbrukernes oppfatning og håndtering av disse påvirker mattryggheten.

Arbeidspakke 3: Design og bruk av mikroorganismer

Vi utvikler genredigerte mikroorganismer for presisjonsfermentering, med mål om å produsere  proteiner fra pattedyr og andre ingredienser egnet for mat. Vi utvikler metoder for mikrobiell produksjon av proteiner (mykoprotein) og utforsker fermenteringsprosesser for å forbedre matvarers funksjonalitet og sensoriske egenskaper.

Arbeidspakke 4: Sirkulære emballasjematerialer

Vi evaluerer egnetheten av resirkulerbare, resirkulerte og tynnere plastmaterialer for matemballasje, utforsker potensialet for gjenbrukbare plastmaterialer, studerer papir- og kartongmaterialer og undersøker ulike metoder for å modifisere funksjonelle egenskaper i emballasjematerialer.

Arbeidspakke 5: Emballasje og lagring

Vi undersøker sirkulære emballasjeløsninger under realistiske lagringsforhold for å sikre tilstrekkelig holdbarhet på norsk frukt, grønnsaker og ulike kjøttprodukter. Vi vurderer effekten av barrieregenskaper og lagringsforhold på lysømfintlige produkter, dokumenterer behovet for plastemballasje for frukt og grønnsaker og identifiserer hvilke produktkategorier som vil ha nytte av forlenget holdbarhet for å redusere matsvinn i husholdninger.

Arbeidspakke 6: Koordinering og formidling

Vi koordinerer aktiviteter knyttet til brukerinvolvering og formidling av resultater, samt programledelse. En kommunikasjons- og formidlingsplan spesifiserer hvordan vi skal nå relevante interessegrupper.

Gjennom tett samarbeid mellom forskere, matbedrifter og teknologileverandører vil MicroPack utvikle kunnskap og løsninger som kan implementeres direkte i norsk matindustri, og bidra til et mer bærekraftig matsystem.

Strategiske forskningsprogram

Strategiske forskningsprogrammer finansiert av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) i perioden 2025-2028.

Les mer om Nofima og FFL

Programmer:
Enable | InnoSense | MicroPack | NorwegianFoods