MICROORC
Orkestrering av matsystemmikrobiomer for å minimere matavfall
MICROORC vil utvikle løsninger som reduserer og forhindrer matsvinn og matavfall gjennom overvåking, bruk og kontroll av bakteriesamfunn i mat og matforedlingskjeden.
Start
01. nov 2023
Slutt
31. okt 2027
Finansiert av
Horisont Europa (EU)
Samarbeid
MICROORC er et tverrfaglig Horisont Europa-prosjekt med 18 partnere fra ni ulike land. Prosjektets partnere er i tillegg til Nofima: Norsk Kylling AS og Cermaq Norway AS (Norge), Universidade Católica Portuguesa, Vizelpas Comercio de Artigos Plasticos Limitada, Primor Charcutaria Prima og Lusiaves (Portugal), bioMérieux SA, Ifremer og CITPPM (Frankrike), Universitetet i København og Chr. Hansen AS (Danmark), RISE – Research Institutes of Sweden og Innoscentia AB (Sverige), University of Veterinary Medicine Budapest (Ungarn), Oulu University of Applied Sciences (Finland), CiaoTech (Italia) og Noel Alimentaria SA (Spania).
Prosjektleder(e):
Solveig Langsrud
Antje Gonera
Anne Risbråthe
Annette Fagerlund
Andre deltakere:
Marit Kvalvåg Pettersen
Oda Bjørnsborg
Wenche Aale Hægermark
Ingrid Måge
Valérie Lengard Almli
Mari Øvrum Gaarder
Stine Alm Hersleth
Even Heir
Trond Møretrø
Birgitte Moen
Anlaug Ådland Hansen
Mats Carlehøg
Merete Rusås Jensen
Gard Wigdahl Karlsnes
Stine Thøring Juul-Dam
Charlotte Kummen
Tove Maugesten
Nusrat Sharmin
Anette Wold Åsli
Magnhild Seim Grøvlen
Ingunn Berget
Målet med MICROORC er å redusere avfall av lettbedervelige matvarer i detaljhandel og husholdning.
Bakgrunn
Både matsvinn og matbårne sykdommer er store globale problemer. EU-prosjektet MICROORC vil være en del av løsningen for begge, gjennom bedre kontroll med sykdomsfremkallende og kvalitetsforringende mikroorganismer.
- Matavfallet i EU utgjør over 58 millioner tonn (131 kg/innbygger) årlig, med en anslått markedsverdi på 132 milliarder euro.
- Når det gjelder matbårne sykdommer, var det 5,763 matbårne utbrudd i EU i 2022, en økning på 44% sammenlignet med 2021.
Mål
MICROORC skal utvikle forretningsløsninger for å forutsi og forlenge holdbarheten til kylling, laks og plantebaserte kjøtterstattere, redusere matavfall og fremme et bærekraftig matsystem:
- Holdbarhetsmerking som er dynamisk og som tar utgangspunkt i hvordan en forbruker vil oppfatte spisekvaliteten
- Datamodeller som forutsier utløpsdato til det enkelte produkt
- Raske analysemetoder for å påvise mikroorganismer
- Smarte etiketter som kan gi informasjon om matens gjenværende holdbarhetstid
- Emballering og konservering som bevarer spisekvalitet og trygghet lenger
- Nye emballasjeløsninger med gjenvinnbare materialer
- Nye konserveringsmetoder med der man utnytter naturlige bakterekulturer for å forlenge holdbarhet og gjøre maten trygg
Under produktutviklingen vil MICROORC
- Evaluere forbrukeraksept og miljømessige bærekraftsaspekter i alle stadier av produktets livssyklus
- Identifisere og bidra til å løse lovgivningsmessige og regulatoriske utfordringer for implementering av ny teknologi
- Foreslå et nytt politisk rammeverk for mikrobiomkontroll i matsystemet.
Pressemeldinger
Oppdateringer fra prosjektet
Partnere
Forskningsområder
Holdbarhet og mattrygghet
Forbrukerinnsikt
Innovasjonsforskning
Emballasjeløsninger
Matsystem
Bærekraft
Pressemeldinger