Relatert innhold

  • CV
  • Publikasjoner
  • Prosjekter

Biografi Dagbjørn Skipnes

Jeg forsker innenfor mange områder knyttet til varmebehandling av matvarer, spesielt varmetransport, inaktivering av mikroorganismer og varmeinduserte kvalitetsendringer. Jeg arbeider generisk med alt som kan bli til mat. Fokusområdet er torsk og andre fiskeslag samt tare, men både kylling, potet, broccoli, tomat, laks og sjøpølser er med i pågående prosjekter. Med utgangspunkt i forskningsområdene assisterer jeg matindustrien med alt fra dokumentasjon av varmebehandling til produksjonsplanlegging, innbefattet valg av metoder og utstyrfor prosessering. Min faglige bakgrunn ligger innen maskinteknikk og termodynamikk fra NTH og doktorgraden ble forsvart ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap ( NMBU) på Ås med avhandlingen » Optimalisering av varmebehandling av fersk oppdrettstorsk».

Dagbjørn Skipnes har 43 publikasjoner ved Nofima:

Utfordringer knyttet til prosessering og analyse av norsk tare, med fokus på sukkertare og butare

Blikra, Marthe Jordbrekk; Skipnes, Dagbjørn; Noriega Fernández, Estefanía ; Skåra, Torstein

2020

Dimensional change and cook loss during heating of fish: Problem formulation and semi-empirical modeling approach

Blikra, Marthe Jordbrekk; Hodnefjell, Åse Venke; Feyissa, Aberham H.; Skipnes, Dagbjørn

2020

Low-concentration salting of cod loins: The effect on biochemical properties and predicted water retention during heating

Blikra, Marthe Jordbrekk; Jessen, Flemming; Feyissa, Aberham H.; Vaka, Mette Risa; Skipnes, Dagbjørn

2020

Optimizing Thermal Processing of Broccoli: Model Development, Numerical Simulation, Experimental Validation

Pero, Milad; Kiani, Hossein; Skåra, Torstein; Skipnes, Dagbjørn; Askari, Gholamreze

2019

Valorization of Tomato Surplus and Waste Fractions: A Case Study Using Norway, Belgium, Poland, and Turkey as Examples

Løvdal, Trond; Van Droogenbroeck, Bart; Eroglu, Evren Caglar; Kaniszewski, Stanislaw; Agati, Giovanni; Verheul, Michel; Skipnes, Dagbjørn

2019

Model for heat and mass transport during cooking of cod loin in a convection oven

Blikra, Marthe Jordbrekk; Skipnes, Dagbjørn; Feyissa, Aberham H.

2019

In-Pack Surface Pasteurization of Capture-Based, Pre-Rigor Filleted Atlantic Cod (Gadus morhua)

Stormo, Svein Kristian; Skåra, Torstein; Skipnes, Dagbjørn; Sone, Izumi; Carlehög, Mats; Heia, Karsten; Skjelvareid, Martin Hansen

2018

SUNNIVA - Sluttrapport

Løvdal, Trond; Vågen, Ingunn Molund; Agati, Giovanni; Tuccio, Lorenza; Kaniszewski, Stanislaw; Gregorowska, Maria; Kosson, Ryszard; Bartoszek, Agnieszka; Erdogdu, Ferruh; Tutar, Mustafa; van Droogenbroeck, Bart; Vos, Christine; Hanssen, Inge; Larbat, Romain; Robin, Christophe; Verheul, Michel; Seljåsen, Randi; Skipnes, Dagbjørn

2018

Assessment of food quality and microbial safety of brown macroalgae (Alaria esculenta and Saccharina latissima)

Blikra, Marthe Jordbrekk; Løvdal, Trond; Vaka, Mette Risa; Roiha, Irja Sunde; Lunestad, Bjørn Tore; Lindseth, Cecilie; Skipnes, Dagbjørn

2018

Den sunne "søpla"

Løvdal, Trond; Skipnes, Dagbjørn

2017

Modeling-assisted minimal heat processing of Atlantic cod (Gadus morhua)

Stormo, Svein Kristian; Skipnes, Dagbjørn; Sone, Izumi; Skuland, Aase Vorre; Heia, Karsten; Skåra, Torstein

2017

Næringsrik ferdigmat – hjemmelaget og industriprodusert

Rosnes, Jan Thomas; Skipnes, Dagbjørn; Grini, Ida Synnøve Bårvåg

2017

Mikrobølger under trykk

Skåra, Torstein; Skipnes, Dagbjørn

2016

Næringsrik ferdigmat

Skipnes, Dagbjørn; Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Rosnes, Jan Thomas

2016

Rapport/Report 38/2015 – norsk sammendrag

Løvdal, Trond; Vågen, Ingunn Molund; Agati, Giovanni; Tuccio, Lorenza; Kaniewski, Stanislaw; Gregorowska, Maria; Kosson, Ryszard; Verheul, Michel; Bartoszek, Agnieszka; Erdogdu, Ferruh; Tutar, Mustafa; van Droogenbroeck, Bart; Vos, Christine; Hanssen, Inge; Larbat, Romain; Robin, Christophe; Skipnes, Dagbjørn

2015

Sous vide - varmebehandling med svært lave temperaturer

Rosnes, Jan Thomas; Skipnes, Dagbjørn

2014

Estimation of surface temperature and thermal load in short-time heat treatment of surimi through reflectance spectroscopy and heat transfer modeling

Skåra, Torstein; Stormo, Svein Kristian; Skipnes, Dagbjørn; Kondjoyan, Alain; Sivertsen, Agnar Holten; Gins, Geert; Van Derlinden, Eva; Valdramidis, Vasilis P; Van Impe, Jan FM

2014

Overflatepasteurisering

Skåra, Torstein; Skipnes, Dagbjørn

2013

Gassmetting av sous-vide laks

Rotabakk, Bjørn Tore; Løvdal, Trond Karsten; Skipnes, Dagbjørn

2013

Varmebehandling av oppdrettslaks bryter ned proteiner og endrer råvarens kvalitet

Hansen, Jorunn sofie; Savitri, Sari; Skipnes, Dagbjørn; Rosnes, Jan Thomas

2012

Endpoint temperature of heat-treated surimi can be measured by visible spectroscopy

Stormo, Svein Kristian; Sivertsen, Agnar Holten; Heia, Karsten; Skipnes, Dagbjørn

2012

Kinetics of heat denaturation of proteins from farmed Atlantic cod (Gadus morhua)

Skipnes, Dagbjørn; Van der Plancken, Iesel; Van Loey, Ann; Hendrickx, Marc E.

2008

Thermal Inactivation kinetics of acid phosphatase (ACP) in cod (Gadus morhua)

Johnsen, Sissel o.; Skipnes, Dagbjørn; Skåra, Torstein; Hendrickx, Marc E.

2007

Heat transfer in vacuum packed mussels (Mytilus edulis) during thermal processing

Skipnes, Dagbjørn; Øines, Sigurd; Rosnes, Jan Thomas; Skåra, Torstein

2002