
PhD
+47 926 92 252
+47 51 84 46 34
dagbjorn.skipnes@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Stavanger
https://nofima.no/person/dagbjorn-skipnes/
Seniorforsker
PhD
+47 926 92 252
+47 51 84 46 34
dagbjorn.skipnes@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Stavanger
Seniorforsker
Jeg forsker innenfor mange områder knyttet til varmebehandling av matvarer, spesielt varmetransport, inaktivering av mikroorganismer og varmeinduserte kvalitetsendringer. Jeg arbeider generisk med alt som kan bli til mat. Fokusområdet er torsk og andre fiskeslag samt tare, men både kylling, potet, broccoli, tomat, laks og får er med i pågående prosjekter. Med utgangspunkt i forskningsområdene assisterer jeg matindustrien med alt fra dokumentasjon av varmebehandling til produksjonsplanlegging, innbefattet valg av metoder og utstyrfor prosessering. Min faglige bakgrunn ligger innen maskinteknikk og termodynamikk fra NTH og doktorgraden ble forsvart ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap ( NMBU) på Ås med avhandlingen » Optimalisering av varmebehandling av fersk oppdrettstorsk».
Dang, Tem Thi; Rode, Tone Mari; Skipnes, Dagbjørn
2021
Utfordringer knyttet til prosessering og analyse av norsk tare, med fokus på sukkertare og butare
Blikra, Marthe Jordbrekk; Skipnes, Dagbjørn; Noriega Fernández, Estefanía ; Skåra, Torstein
2020
Utfordringer knyttet til prosessering og analyse av norsk tare, med fokus på sukkertare og butare
Blikra, Marthe Jordbrekk; Skipnes, Dagbjørn; Noriega Fernández, Estefanía ; Skåra, Torstein
2020
Blikra, Marthe Jordbrekk; Hodnefjell, Åse Venke; Feyissa, Aberham H.; Skipnes, Dagbjørn
2020
Blikra, Marthe Jordbrekk; Jessen, Flemming; Feyissa, Aberham H.; Vaka, Mette Risa; Skipnes, Dagbjørn
2020
Pero, Milad; Kiani, Hossein; Skåra, Torstein; Skipnes, Dagbjørn; Askari, Gholamreze
2019
Løvdal, Trond; Van Droogenbroeck, Bart; Eroglu, Evren Caglar; Kaniszewski, Stanislaw; Agati, Giovanni; Verheul, Michel; Skipnes, Dagbjørn
2019
Model for heat and mass transport during cooking of cod loin in a convection oven
Blikra, Marthe Jordbrekk; Skipnes, Dagbjørn; Feyissa, Aberham H.
2019
Minimal Heat Processing Applied in Fish Processing
Rosnes, Jan Thomas; Skipnes, Dagbjørn
2018
In-Pack Surface Pasteurization of Capture-Based, Pre-Rigor Filleted Atlantic Cod (Gadus morhua)
Stormo, Svein Kristian; Skåra, Torstein; Skipnes, Dagbjørn; Sone, Izumi; Carlehög, Mats; Heia, Karsten; Skjelvareid, Martin Hansen
2018
Lerfall, Jørgen; Jakobsen, Anita Nordeng; Skipnes, Dagbjørn; Waldenstrøm, Lene; Hoel, Sunniva; Rotabakk, Bjørn Tore
2018
Pero, Milad; Askari, Gholamreza; Skåra, Torstein; Skipnes, Dagbjørn; Kiani, Hossein
2018
Løvdal, Trond; Vågen, Ingunn Molund; Agati, Giovanni; Tuccio, Lorenza; Kaniszewski, Stanislaw; Gregorowska, Maria; Kosson, Ryszard; Bartoszek, Agnieszka; Erdogdu, Ferruh; Tutar, Mustafa; van Droogenbroeck, Bart; Vos, Christine; Hanssen, Inge; Larbat, Romain; Robin, Christophe; Verheul, Michel; Seljåsen, Randi; Skipnes, Dagbjørn
2018
Blikra, Marthe Jordbrekk; Løvdal, Trond; Vaka, Mette Risa; Roiha, Irja Sunde; Lunestad, Bjørn Tore; Lindseth, Cecilie; Skipnes, Dagbjørn
2018
Erdogdu, Ferruh; Tutar, Mustafa; Sarghini, Fabrizio; Skipnes, Dagbjørn
2017
Modeling-assisted minimal heat processing of Atlantic cod (Gadus morhua)
Stormo, Svein Kristian; Skipnes, Dagbjørn; Sone, Izumi; Skuland, Aase Vorre; Heia, Karsten; Skåra, Torstein
2017
Næringsrik ferdigmat – hjemmelaget og industriprodusert
Rosnes, Jan Thomas; Skipnes, Dagbjørn; Grini, Ida Synnøve Bårvåg
2017
Erdogdu, Ferruh; Tutar, Mustafa; Øines, Sigurd; Barreno, Igor; Skipnes, Dagbjørn
2016
Ates, Mehmet Baris; Rode, Tone Mari; Skipnes, Dagbjørn; Lekang, Odd Ivar
2016
Skipnes, Dagbjørn; Grini, Ida Synnøve Bårvåg; Rosnes, Jan Thomas
2016
Ates, Mehmet Baris; Skipnes, Dagbjørn; Rode, Tone Mari; Lekang, Odd Ivar
2016
Ates, Mehmet Baris; Rode, Tone Mari; Skipnes, Dagbjørn; Lekang, Odd Ivar
2016
Rapport/Report 38/2015 – norsk sammendrag
Løvdal, Trond; Vågen, Ingunn Molund; Agati, Giovanni; Tuccio, Lorenza; Kaniewski, Stanislaw; Gregorowska, Maria; Kosson, Ryszard; Verheul, Michel; Bartoszek, Agnieszka; Erdogdu, Ferruh; Tutar, Mustafa; van Droogenbroeck, Bart; Vos, Christine; Hanssen, Inge; Larbat, Romain; Robin, Christophe; Skipnes, Dagbjørn
2015
Sous vide - varmebehandling med svært lave temperaturer
Rosnes, Jan Thomas; Skipnes, Dagbjørn
2014
Ates, Mehmet Baris; Skipnes, Dagbjørn; Rode, Tone Mari; Lekang, Odd-Ivar
2014
Skåra, Torstein; Stormo, Svein Kristian; Skipnes, Dagbjørn; Kondjoyan, Alain; Sivertsen, Agnar Holten; Gins, Geert; Van Derlinden, Eva; Valdramidis, Vasilis P; Van Impe, Jan FM
2014
Grönqvist, Sonja; Skipnes, Dagbjørn; Ohlsson, Thomas; Rosnes, Jan Thomas
2014
Rotabakk, Bjørn Tore; Løvdal, Trond Karsten; Skipnes, Dagbjørn
2013
Varmebehandling av oppdrettslaks bryter ned proteiner og endrer råvarens kvalitet
Hansen, Jorunn sofie; Savitri, Sari; Skipnes, Dagbjørn; Rosnes, Jan Thomas
2012
Endpoint temperature of heat-treated surimi can be measured by visible spectroscopy
Stormo, Svein Kristian; Sivertsen, Agnar Holten; Heia, Karsten; Skipnes, Dagbjørn
2012
Rotabakk, Bjørn T; Skipnes, Dagbjørn; Akse, Leif; Birkeland, Sveinung
2011
Skipnes, Dagbjørn; Johnsen, Sissel o.; Skåra, Torstein; Sivertsvik, Morten; Lekang, Odd-Ivar
2011
Recent Advances in Minimal Heat Processing of Fish: Effects on Microbiological Activity and Safety
Rosnes, Jan Thomas; Skåra, Torstein; Skipnes, Dagbjørn
2011
Skipnes, Dagbjørn; Johnsen, Sissel o.; Skåra, Torstein; Lekang, Odd-Ivar
2010
Johnsen, Sissel o.; Jørgensen, Kåre Bredeli; Birkeland, Sveinung; Skipnes, Dagbjørn; Skåra, Torstein
2009
Kinetics of heat denaturation of proteins from farmed Atlantic cod (Gadus morhua)
Skipnes, Dagbjørn; Van der Plancken, Iesel; Van Loey, Ann; Hendrickx, Marc E.
2008
Thermal Inactivation kinetics of acid phosphatase (ACP) in cod (Gadus morhua)
Johnsen, Sissel o.; Skipnes, Dagbjørn; Skåra, Torstein; Hendrickx, Marc E.
2007
Skipnes, Dagbjørn; Østby, Merete Lund; Hendrickx, Marc E.
2007
Heat transfer in vacuum packed mussels (Mytilus edulis) during thermal processing
Skipnes, Dagbjørn; Øines, Sigurd; Rosnes, Jan Thomas; Skåra, Torstein
2002
1. mai 2019 – 30. april 2022
I dette prosjektet vil vi undersøke flere sider ved norsk tangproduksjon, fra høsting og sortering til konservering og produktutvikling.
1. februar 2019 – 1. februar 2022
Med bedre tørkemetoder og god kunnskapsformidling vil forskningen bidra til at flere nye og næringsrike tørkede matprodukter blir tilgjengelige for nordmenn.
2. januar 2019 – 31. desember 2021
I prosjektet skal forskerne blant annet studere komponenter i makroalger som kan brukes som ingredienser i matindustrien, og undersøke effekten av prosessteknologi på innholdet av potensielt farlige stoffer.
1. april 2018 – 31. mars 2022
Hovedmålet med iNOBox er å skape en effektiv, lønnsom og bærekraftig matproduksjon som sikrer trygg og næringsrik mat av høy kvalitet.
1. april 2018 – 31. mars 2021
Prosjektet har som mål å redusere matsvinn, bedre utnyttelsen av råvarer og reståstoff fra potet- og grønnsaksproduksjon, og samtidig bidra til mer trygg, sunn og bekvemmelig mat ved å bruke innovative og energi-effektive prosesseringsteknikker.
5. januar 2015 – 31. desember 2017
Brunalger til mat – dyrking av råvarer og prosessering av trygge og sunne produkter gjennom utvikling av forskningsbasert kunnskap.
1. januar 2013 – 31. desember 2016
Hva skjer med porsjonspakkede fiskeprodukter når man fryser, tiner og varmer dem opp? Sjømat som er rask å tilberede er under lupa i dette forskningsprosjektet.