Prosjektet hadde som mål å redusere matsvinn, bedre utnyttelsen av råvarer og reståstoff fra potet- og grønnsaksproduksjon, og samtidig bidra til mer trygg, sunn og bekvemmelig mat ved å bruke innovative og energi-effektive prosesseringsteknikker.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. apr 2018

Slutt

31. des 2021

Finansiert av

EU - ERA-Net

Samarbeid

RISE (Sverige), ILVO og Food Pilot (Belgia), Ankara University (Tyrkia), CRIFFC (Tyrkia), Hoff AS (Norge), Fjordland AS (Norge), Greenyard Prepared (Belgia).

På verdensbasis anslås hele 400 millioner tonn avfall fra plantebasert mat hvert år. Nye teknologier i matindustrien kan bidra til at vi bruker mer av hele råvaren, og produserer mat på en mer energi-effektiv måte.

Målsetting

Utvikle bærekraftige matproduksjonssystemer med innovative teknologier som gir matindustrien nye muligheter til å lage mer bærekraftige potet- og grønnsaksprodukter.

Slik jobbet vi

De nye prosessteknologiene vi testet omfatter tre typer mikrobølge-oppvarming, i tillegg til High Moisture Extrusion Cooking (MHEC) og pulserende elektriske felt (PEF). Disse brukte vi for å vise potensialet for å spare både energi og vannforbruk i produksjonen, og forbedre smak og næringsverdi i produktene.

HMEC og forbehandling med PEF kan øke verdien på lite utnyttet restråstoff og avfall.

Vi brukte datamodeller for å forutsi hvordan ulike prosesser vil påvirke næringsinnholdet i matprodukter.

Vi har i tillegg laget et verktøy for å hjelpe matprodusentene å bruke mindre energi og vann, og gjennom det øke lønnsomheten. For å kunne spare enda mer energi, har vi også testet ut helt nye måter å emballere produkter på.

Resultater

Covid-19-effekter

Som følge av covid-19-pandemien med omfattende tiltak i hvert av partnerlandene måtte noen av planene endres på, men prosjektet har likevel hatt god fremdrift, og vi har oppnådd de aller fleste målene som ble satt.

Toroid hermetikkboks

Vi har utviklet prototype og gjort forsøk med toroid hermetikkboks, inkludert modellering:

Ved hermetisering påvirkes varmeoverføringshastigheten hovedsakelig av beholderform og produkttype. Økt varmeoverføringshastighet vil redusere prosesstiden og føre til kvalitetsforbedring.  

I InProVe har vi vist at en ny innovasjon; toroide bokser gir en betydelig økning i oppvarmingshastigheten for både faste og flytende matprodukter. Flere prototyper av toroide bokser ble konstruert og bygd. Det er utført en betydelig mengde arbeid med validering og modellering av varmeoverføring, i ulike typer systemer for statisk og bevegelig autoklavering, der toroide bokser har blitt sammenlignet med standard bokser. Eksperimenter har blitt utført med en rekke modell- og matprodukter, fra den enkleste modellskalaen ved bruk av vann som medium, og i komplekse realistiske produkter, for eksempel tomatbasert soppsaus, grønnsaksupper og grønnsakspuré.

Resultatene viser at toroide bokser har stort potensial for en raskere oppvarmingshastighet sammenlignet med oppvarming i tradisjonelle bokser. Dette innebærer store besparelser i behandlingstid og bruk av energi. På grunn av den reduserte varmebelastningen beholdes næringsstoffene bedre, mens farge og tekstur bevares, og matvaren oppnår den samme lange holdbarhetstiden som tradisjonell hermetikk.

Innsamlede data vil bli brukt i fremtidig modellering og kinetikk-studier av relevante næringsstoffer og vitaminer.

HTST-mikrobølger

Teknologien for High Temperature – Short time (HTST)-mikrobølgeoppvarming har blitt utviklet og implementert i pilotskala. I InProVe-prosjektet har HTST-mikrobølgeteknologi blitt evaluert med tanke på kvalitet av supper (‘Norsk Fiskesuppe’ og suppe med rotgrønnsaker).

Resultatene viser at munnfølelse og tekstur på biter av fisk og grønnsaker, farge, etc. er bedre enn ved konvensjonell prosessering. Næringsinnholdet i supper produsert på denne måten er minst like høgt som i tradisjonelt prosesserte supper.

Utvinne verdifulle komponenter

Vi har også studert bruken av «grønne» teknologier for å utvinne verdifulle fytokjemikalier (f.eks. beta-karoten og polyfenoler) fra restråstoff og ubrukt biomasse fra grønnsaksprosessering.

PEF har blitt evaluert for å kunne forbehandle biomassen før superkritisk CO2 ekstraksjon for å utvinne karotenoider fra restråstoff fra gulrot, og polyfenoler fra restråstoff fra potet.

Resultatene viser at PEF øker utvinningsgraden av betakaroten fra gulrotskrell. Når det gjelder potet, ser PEF ut til å øke utvinningsgraden av polyfenoler både fra potetskrell og kuttet potet.

Tørkede fraksjoner med HMEC

I 2021 har det blitt utført forsøk med tørkede fraksjoner av biprodukter fra blant annet erter og sopp til produksjon av vegan-produkter med ‘kjøttaktig’ tekstur og kjøtt-grønnsak hybrid-produkter, ved å bruke innovasjonen High Moisture Extrusion Cooking (HMEC).

Det ble blant annet utviklet en veganburger som var basert på restråstoff fra skorsonnerot blandet inn i soyamasse. Denne burgeren oppfattes som mer saftig, og har et høyere innhold av kostfiber enn tradisjonelle veganburgere. Mange europeere får i seg for lite kostfiber. Denne teknologien har vist seg å kunne bidra kraftig til reduksjon av svinn fra grønnsaksprosessering, samtidig som forbrukerne får økt tilgang til sunn og bærekraftig mat.

Prosjektnettsted

Du kan følge InProVe på prosjektets egne nettsider.

Gå til inproveproject.eu

Publikasjoner

Vitenskapelige

Populærvitenskapelige

Prosjektet er finansiert av EUs ERA-net Susfood2-program.

Se film med prosjektresultater

Filmen presenterer nye innsikter fra arbeidet i dette prosjektet, som kan oppsummeres med at «mindre er mer» – «Less is More».

Ta en titt!