SOUP
Skånsomme prosesseringsmetoder for sunn mat
Målet er å utvikle matprodukter som er i tråd med forbrukernes forventninger om færre tilsetningsstoffer, mer norske råvarer og lavere prosesseringsgrad.
Start
01. jan 2023
Slutt
31. des 2026
Finansiert av
Norges forskningsråd og Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri
Samarbeid
Orkla Foods Norge eier prosjektet, og Nofima har prosjektledelsen. Samarbeidspartnere er Universitetet i Agder, Mattilsynet og bøndene Dag Einar Molteberg og Runar Sørli.
Prosjektleder(e):
Bakgrunn
Meningene spriker om hva slags mat som er sunn, hva som er bærekraftig og hvordan maten vi spiser skal produseres. Uklare definisjoner og kategoriseringer, som f.eks. «ultraprosessert mat» (UPM), kan bidra til forvirring hos forbrukerne om hva som er gode valg.
Matvarebransjen ønsker å produsere sunn og klimavennlig mat i tråd med forbrukernes forventninger, men når rammevilkårene raskt endres med usikkerhet og begrensninger i råvaretilgang som følge av klimakrise, krig, handelshindringer og energikrise er det utfordrende. Derfor er det behov for mer forskning.
Mål
Kort fortalt er hovedmålsettingen å gjøre ultraprosessert mat mer konkurransedyktig ved å utvikle nye eller forbedrede produkter som tilfredsstiller forbrukernes ønsker om færre tilsetningsstoffer, mer ubearbeidede råvarer og lavere prosesseringsgrad.
Prosjektet har også som mål å
- Oppnå økt forståelse av forbrukernes tanker rundt ultraprosessert og industrifremstilt mat
- Arbeide tett med norske bønder som har fokus på jordhelse
- Fokusere på bærekraftig teknologi som gir sunn mat og lavere energiforbruk
- Utvikle nye, sunne produkter som baserer seg på norske råvarer og samtidig er mer robuste ved endring av råstoffilgang
Slik jobber vi
I prosjektet samarbeider vi om å øke forståelsen av forbrukernes tanker rundt mat fremstilt av industrien (prosessert og ultraprosessert og mat). Samtidig er det behov for å forbedre produktene ut fra objektive mål så vel som å svare på forbukernes forventninger. Det gjør vi ved å:
- Bruke norske råvarer og arbeide tett med norske bønder som har fokus på jordhelse
- Forbedre prosesseringen: Fokus på bærekraftig teknologi og mer skånsom prosessering som fortsetter å gi sunn og trygg mat
- Innovasjon på nye produkter: Utvikle nye sunne produkter som baserer seg på norske råvarer, har få tilsetningsstoffer og samtidig er mer robuste ved endring av råstofftilgang
Kontaktperson
Forskningsområder
Teknologier for matprosessering
Produktutvikling
Forbrukerinnsikt
Innovasjonsforskning
Forskningsanlegg