Publisert 2025

Les på engelsk

Publikasjonsdetaljer

Utgiver : Nofima AS

Internasjonale standardnummer :
Trykt : 978-82-8296-828-7

Publikasjonstype : Nofimas rapportserie

Bidragsytere : Rode, Tone Mari; Skipnes, Dagbjørn; Vaka, Mette Risa; Prabhu, Leena Amit; Drobac, Gorana; Løvdal, Trond Karsten

Serier : Nofima rapportserie 10/2025

År : 2025

Forskningsområder

Holdbarhet og mattrygghet

Kvalitet og målemetoder

Har du spørsmål om noe vedrørende publikasjonen, kan du kontakte Nofimas bibliotekleder.

Kjetil Aune
Bibliotekleder
kjetil.aune@nofima.no

Sammendrag

I Prosjektet DeList har fokus vært reduksjon og inaktivering av Listeria. Rapporten oppsummerer de aktiviteter (i Arbeidspakke 2; AP2) som har vært gjennomført for å test metoder og teknologier som gir høy inaktivering av Listeria. Aktivitetene har vært knyttet til varmebehandling, høytrykksprosessering og bestråling, alene og i kombinasjoner med andre metoder. Resultatene fra prosjektet har vist at varmebehandling var den metoden som alene gav høyest inaktivering av Listeria. Høytrykksbehandling i kombinasjon med annen behandling, som lav pH, nisin, kitosan og varme, gav også høy inaktivering av Listeria. Avhengig av prosessbetingelser vil noen Listeria kunne overleve og vokser i produkter med lang holdbarhet. Dersom varmebehandling og høytrykksprosessering kombineres med behandlinger som hemmer vekst til dette gi tryggere produkter. Resultatene fra forsøkene sier noe om mulighetsrommet, men det er behov for ytterligere forskning på feltet. Ved å ha kunnskap om behandlinger som sikrer høy inaktivering av Listeria, vil en potensielt kunne inaktivere denne bakterien om den skulle bli påvist på laks/-produkt, eller andre matvarer. Regelverket gir, dog med flere forbehold, muligheter for dette, og det har vært fokus i andre deler av DeList-prosjektet.

Kontaktpersoner:

Temasider tilknyttet publikasjonen