SusKelpFood
Bærekraftige ingredienser fra dyrket tare
Vi trenger å produsere mer mat på en bærekraftig måte. I prosjektet SusKelpFood undersøker vi hvordan taredyrking kan være en del av løsningen for mer bærekraftig mat og dyrefôr.
Start
01. jan 2022
Slutt
30. jun 2025
Finansiert av
Norges forskningsråd
Samarbeid
Arctic Seaweed Processing AS, Havforskningsinstituttet, Møreforskning, Ocean Forest AS, Sjømatbedriftene, DTU- Danmarks Tekniske Universitet
Prosjektleder(e):
Bakgrunn
Vi trenger å produsere mer mat på en bærekraftig måte. I SusKelpFood har vi samarbeidet med eksperter fra nordiske forskningsinstitusjoner (Norge, Danmark og Island), en stor matprodusent (Orkla Foods Norge) og tareprodusenter for å bidra til nyskaping i matsektoren. Vi har fokusert på dyrket tare som en fornybar, ny matråvare som kan gi trygge, næringsrike og smakfulle ingredienser til matindustrien.
Hovedmål
Målet har vært å utvikle nyskapende løsninger for bærekraftig produksjon av trygge, næringsrike og smakfulle ingredienser fra dyrket tare. Disse ingrediensene skal kunne brukes i nordisk og europeisk matindustri.
Dette gjør vi
Vi bygget på eksisterende kunnskap for å løse utfordringene med å bruke tare (og makroalger generelt) i storskala matproduksjon. Vi testet og valgte relevante prosesser etter innhøsting, som for eksempel fermentering og forbehandling. Metodene valgte vi ut fra hensyn til matsikkerhet, næringsinnhold og smak i tareproduktene, i tillegg til hvor bærekraftig prosessen er. Vi har også analysert kvaliteten på tarebaserte ingredienser fra ulike metoder ved å undersøke både næringsstoffer og uønsket innhold (særlig jod og allergener).
Vi analyserte også smak og sensoriske egenskaper i et utvalg trygge og næringsrike produkter, og kartla hvilke stoffer som gir smak. Vi har undersøkt hva forbrukerne synes om matprodukter som inneholder tare, både med kvalitative og kvantitative metoder, og ved å utvikle og teste produktprototyper. Vi har også gjort livsløpsanalyser (LCA) for å undersøke hvordan nye verdikjeder basert på tarebiomasse påvirker miljøet. I tillegg har vi studert bærekraft i et bredere perspektiv, og undersøkt hvordan dette påvirker folkehelse, klima og samfunn ved hjelp av RRI-prinsipper (Responsible Research and Innovation).
Gjennom dette arbeidet ville vi finne styrker og svakheter ved tarebaserte ingredienser, og foreslå fremtidsrettede løsninger for hvordan matindustrien kan bruke mer bærekraftig produserte makroalger i sine produkter.
Hos Nofima har vi hovedsakelig jobbet med å:
- Undersøke hvordan vi best kan behandle taren etter høsting
- Vurdere mattryggheten
- Utvikle nye matprodukter og teste disse på forbrukere
Vi har særlig undersøkt hvordan prosesser som blanchering, fermentering og tørking påvirker taren. Vi har også testet behandling med pulserende elektriske felt.
Verdt å vite
Blant metodene vi bruker i dette prosjektet, finner vi mikrobølgebehandling og pulserende elektriske felt (PEF).
Kontaktperson
Temaer
Lavtrofiske arter
Forskningsanlegg
Måltidets hus
Lignende prosjekter
Kompetanse på bærekraftig verdiskaping fra tare
Raskere produkt- og markedsutvikling for alger fra Nordsjøen og Østersjøen
Økt bærekraftig makroalgeproduksjon til fôr- og næringsmiddelingredienser
Filer og Lenker