Vi trenger å produsere mer mat på en bærekraftig måte. I prosjektet SusKelpFood undersøker vi hvordan taredyrking kan være en del av løsningen for mer bærekraftig mat og dyrefôr.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. jan 2022

Slutt

30. jun 2025

Finansiert av

Norges forskningsråd

Samarbeid

Arctic Seaweed Processing AS, Havforskningsinstituttet, Møreforskning, Ocean Forest AS, Sjømatbedriftene, DTU- Danmarks Tekniske Universitet

Bakgrunn

Vi trenger å produsere mer mat på en bærekraftig måte. I SusKelpFood har vi samarbeidet med eksperter fra nordiske forskningsinstitusjoner (Norge, Danmark og Island), en stor matprodusent (Orkla Foods Norge) og tareprodusenter for å bidra til nyskaping i matsektoren. Vi har fokusert på dyrket tare som en fornybar, ny matråvare som kan gi trygge, næringsrike og smakfulle ingredienser til matindustrien.

Hovedmål

Målet har vært å utvikle nyskapende løsninger for bærekraftig produksjon av trygge, næringsrike og smakfulle ingredienser fra dyrket tare. Disse ingrediensene skal kunne brukes i nordisk og europeisk matindustri.

Dette gjør vi

Vi bygget på eksisterende kunnskap for å løse utfordringene med å bruke tare (og makroalger generelt) i storskala matproduksjon. Vi testet og valgte relevante prosesser etter innhøsting, som for eksempel fermentering og forbehandling. Metodene valgte vi ut fra hensyn til matsikkerhet, næringsinnhold og smak i tareproduktene, i tillegg til hvor bærekraftig prosessen er. Vi har også analysert kvaliteten på tarebaserte ingredienser fra ulike metoder ved å undersøke både næringsstoffer og uønsket innhold (særlig jod og allergener).

Vi analyserte også smak og sensoriske egenskaper i et utvalg trygge og næringsrike produkter, og kartla hvilke stoffer som gir smak. Vi har undersøkt hva forbrukerne synes om matprodukter som inneholder tare, både med kvalitative og kvantitative metoder, og ved å utvikle og teste produktprototyper. Vi har også gjort livsløpsanalyser (LCA) for å undersøke hvordan nye verdikjeder basert på tarebiomasse påvirker miljøet. I tillegg har vi studert bærekraft i et bredere perspektiv, og undersøkt hvordan dette påvirker folkehelse, klima og samfunn ved hjelp av RRI-prinsipper (Responsible Research and Innovation).

Gjennom dette arbeidet ville vi finne styrker og svakheter ved tarebaserte ingredienser, og foreslå fremtidsrettede løsninger for hvordan matindustrien kan bruke mer bærekraftig produserte makroalger i sine produkter.

Hos Nofima har vi hovedsakelig jobbet med å:

  • Undersøke hvordan vi best kan behandle taren etter høsting
  • Vurdere mattryggheten
  • Utvikle nye matprodukter og teste disse på forbrukere

Vi har særlig undersøkt hvordan prosesser som blanchering, fermentering og tørking påvirker taren. Vi har også testet behandling med pulserende elektriske felt.

Verdt å vite

Blant metodene vi bruker i dette prosjektet, finner vi mikrobølgebehandling og pulserende elektriske felt (PEF).

Kontaktperson