Enable
Muliggjørende teknologier for framtidens matproduksjon

For å møte fremtidens matbehov på en bærekraftig måte trenger vi nye teknologier som kan utnytte råvarene bedre og redusere matsvinn. Prosjektet Enable skal utvikle smarte sensorer, dataanalyseverktøy og bioteknologiske metoder som vil forbedre utnyttelsen av råvarer, øke prosesseffektiviteten, og fremme innovativ produktutvikling.
Start
01. jan 2025
Slutt
31. des 2028
Finansiert av
FFL - Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter
Den norske regjeringen har understreket betydningen av norsk matproduksjon i flere strategiske dokumenter, inkludert «Matnasjonen Norge (2021)» og «Nasjonal strategi for bioteknologi for fremtidens verdiskaping, helse og miljø (2011-2020)»
Bakgrunn
Matproduksjon står i dag for en tredjedel av globale klimagassutslipp, og 25-30 prosent av all produsert mat går til spille.
For å møte disse utfordringene må vi utnytte råvarene bedre og utvikle nye, bærekraftige produksjonsmetoder. Norge har gode forutsetninger for å lede an i denne utviklingen, med sterke forskningsmiljøer og en innovativ matindustri. For å få til dette, trenger vi en solid plattform for teknologi og kunnskap.
Mål
Hovedmålet er å utvikle teknologier som bidrar til optimal utnyttelse av matressurser, effektive prosesser og produktutvikling.
Prosjektet har følgende delmål:
- Utvikle smarte sensorer for rask og ikke-destruktiv måling av matkvalitet. Sensorene vil muliggjøre presis overvåking og kontroll av produksjonsprosesser for å minimere svinn og optimalisere utbytte og sluttkvalitet. Teknologien vil også være sentral for å lykkes med digitaliseringen av matindustrien.
- Utvikle dataanalyseverktøy som kan omdanne store og komplekse data til relevant, pålitelig og nyttig informasjon. Slike verktøy er nødvendige for å utløse det fulle potensialet til andre muliggjørende teknologier, andre forskningsområder og den moderne matindustrien.
- Utvikle nye bioteknologiske prosesser for presis og målrettet produksjon av viktige matkomponenter, som proteiner og fett, ved å utnytte restråstoffer fra konvensjonell matproduksjon, samt utvikle målrettet produksjon av nye og tradisjonelle matingredienser.
- Utvikle avanserte in vitro analyser og bioanalytiske metoder som kan brukes til utforskning av ernæringsverdi og bioaktivitet av matingredienser. En slik analyseplattform vil bli et verdifullt verktøy for utvikling av helsefremmende matprodukter og ingredienser som kan fremme konkurransekraften til norsk matproduksjon.
Prosjektet vil bidra til
Prosjektet vil styrke norsk matproduksjon gjennom bedre utnyttelse av råvarer og redusert matsvinn, og sikre lønnsomhet og arbeidsplasser i Norge. Dette vil øke selvforsyningsgraden og redusere importavhengigheten.
Smarte sensorer og dataanalyse er essensielle verktøy for å forbedre både tradisjonell og ny matproduksjon. Nye bioteknologiske metoder kan gi helt nye muligheter for bærekraftig proteinproduksjon, mens avanserte bioanalytiske metoder vil akselerere søken etter og utviklingen av sunne matingredienser. Dette vil bidra til å møte fremtidens proteinbehov, redusere miljøpåvirkningen og styrke konkurranseevnen i norsk mat- og biotekindustri. Ved å legge opp til nært samarbeid med matindustrien forventes det derfor at Enable vil bidra til bedre ressursutnyttelse i norsk matproduksjon.
Prosjektet adresserer flere av FNs bærekraftsmål, inkludert mål om ansvarlig forbruk og produksjon, bekjempelse av klimaendringer, og god helse.
Slik jobber vi
Arbeidspakke 1 – Smarte sensorer
Vi utvikler optiske sensorer som kan måle matkvalitet raskt og presist. Dette omfatter testing av nye målemetoder som nær-infrarød spektroskopi og Raman-spektroskopi under realistiske forhold i industrien. Vi jobber også med å forbedre databehandlingen for å få pålitelige målinger.
Arbeidspakke 2 – Multivariat dataanalyse
Vi utvikler avanserte metoder for å analysere store datamengder fra matproduksjon. Dette inkluderer maskinlæring for bildeanalyse, modellering av prosesser over tid, og metoder for å kombinere ulike typer data. Målet er å få bedre innsikt i prosessene og kunne forutsi kvalitet.
Arbeidspakke 3 – Bioteknologi
Vi utvikler nye metoder for å produsere proteiningredienser av høy kvalitet. Dette omfatter enzymatisk nedbrytning av restråstoff, presisjonsfermentering med mikroorganismer, og dyrking av celler. Vi optimaliserer prosessene for å få best mulig kvalitet og utbytte.
Arbeidspakke 4 – Helseeffekter
Vi undersøker hvordan matingredienser påvirker helse ved hjelp av cellemodeller og fordøyelsessimuleringer. Vi studerer spesielt effekter på diabetes, fedme og tarmhelse. Dette gir kunnskap for utvikling av sunnere matprodukter.
Disse arbeidspakkene er tett integrert og samarbeider for å oppnå prosjektets mål gjennom tverrfaglig forskning og samarbeid med industrien.
Publikasjoner
Strategiske forskningsprogram
Strategiske forskningsprogrammer finansiert av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) i perioden 2025-2028.
Programmer:
Enable | InnoSense | MicroPack | NorwegianFoods

Forskningsanlegg
Kjøtthallen
Lignende prosjekter