InnoSense
Innovasjon, forbrukerforståelse og sensorisk kunnskap for fremtidens matsystemer

Matindustrien må omstille seg for å møte forbrukernes ønsker om sunnere og mer bærekraftig mat. InnoSense-prosjektet hjelper norske matprodusenter med å utvikle produkter som smaker godt, og er bra for helse og miljø.
Start
01. jan 2025
Slutt
31. des 2028
Finansiert av
FFL - Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter
Prosjektleder(e):
Valérie Lengard Almli
Paula Varela-Tomasco
Laura Carraresi
Mari Øvrum Gaarder
Matsystemet er komplekst, og vi må produsere mer og bedre mat med mindre ressurser under vanskeligere klimatiske og politiske forhold. Samtidig må det være lønnsomt å produsere bærekraftig mat. InnoSense vil bidra til å skape et mer bærekraftig matsystem som møter fremtidens utfordringer.
Bakgrunn
Matindustrien er Norges største fastlandsindustri med 52 000 ansatte og 2 900 bedrifter. Økt konkurranse stiller høye krav til tilpasningsevne, effektivitet og innovasjon i bedrifter.
For å lykkes med omstilling i en raskt skiftende og kompleks verden trenger matprodusenter pålitelig og forskningsbasert kunnskap om forbrukernes preferanser og atferd, og hvordan man kan utvikle produkter, konkurranseevne og motstandskraft som møter disse behovene.
Mål
Hovedmålet er å støtte norsk matindustri og forbrukere i overgangen til et mer bærekraftig matsystem gjennom forskningsdrevet innovasjon og kunnskap om forbrukeratferd og sensoriske egenskaper.
Delmål:
- Forstå og forbedre konkurranseevnen og motstandskraften hos norske matprodusenter og fremme forskningsdrevet innovasjon i et sirkulært perspektiv.
- Øke kunnskapen om hvordan små matprodusenter kan lykkes med innovasjon og bidra til mangfold i det norske matmarkedet.
- Øke kunnskapen om forbrukeratferd, matopplevelse og sensorisk oppfatning knyttet til faktorer som prosessering, bærekraft og nye matvarer.
- Utvikle og tilpasse nye metoder for innovasjon, sensorikk og forbrukerforskning, og samarbeide med matprodusenter og forbrukerne for bedre kunnskapsoverføring.
Prosjektet vil bidra til
Prosjektet vil ha stor nytteverdi både for næringen og samfunnet. Det vil bidra til bedre utnyttelse av norske råvarer og redusert matsvinn. Ny kunnskap om forbrukerpreferanser og sensoriske egenskaper vil hjelpe matprodusenter med å utvikle sunnere og mer bærekraftige produkter som forbrukerne foretrekker.
Dette vil samlet sett styrke norsk matproduksjon, øke selvforsyningsgraden og konkurranseevne, og skape arbeidsplasser. Det vil også bidra til bedre folkehelse gjennom sunnere matvalg, redusert matsvinn og økt forståelse for bærekraftige matvalg.
Slik jobber vi
Prosjektet er organisert i flere arbeidspakker som dekker ulike aspekter av forskningen:
Arbeidspakke 1 – Bærekraftig matinnovasjon:
Vi studerer hvordan bedrifter kan omstille seg til mer bærekraftig produksjon gjennom nye forretningsmodeller og teknologier. Gjennom workshops og samarbeid med matprodusenter utvikler vi løsninger som kan tas i bruk – noen av disse vil være tilpasset lokalmatprodusenter.
Arbeidspakke 2 – Forbrukerforståelse og bærekraftige matvalg:
Vi undersøker hvordan forbrukere oppfatter og velger mat, og hva som påvirker deres matvalg og spisevaner. Dette omfatter studier av smak, tekstur og andre sensoriske egenskaper, samt hvordan matmiljøet påvirker våre valg. Vi følger en gruppe forbrukere over tid for å forstå endringer i matvaner.
Arbeidspakke 3 – Sensorisk forskning:
Vi bruker et profesjonelt smakspanel og avanserte analysemetoder for å studere matens sensoriske egenskaper. Vi ser på hvordan prosessering påvirker smak og tekstur, og hvordan dette henger sammen med forbrukernes preferanser. Vi utvikler også nye metoder for å fastsette holdbarhet og redusere matsvinn.
De tre arbeidspakkene er tett integrert og samarbeider for å oppnå prosjektets mål gjennom tverrfaglig forskning og samarbeid med matprodusentene, slik at ny kunnskap raskt kan tas i bruk.
Publikasjoner
Strategiske forskningsprogram
Strategiske forskningsprogrammer finansiert av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) i perioden 2025-2028.
Programmer:
Enable | InnoSense | MicroPack | NorwegianFoods

Forskningsområder
Forbrukerinnsikt
Innovasjonsforskning
Sensorikk
Kosthold og helse
Råvarekunnskap
Matsystem
Forskningsanlegg