Nofima som partner i EU-prosjekter
Ønsker du solid fagkompetanse, lang erfaring, sterk og kompetent adminstrativ støtte og gode forsøksanlegg for testing og presentasjon? Da er Nofima din naturlige partner i EU-prosjekter. Vi har et stort nasjonalt og internasjonalt nettverk med partnere innen både næringsliv, forskning og det offentlige.
Nofima er et ledende og uavhengig matforskningsinstitutt, med over 380 ansatte.
Våre tre dedikerte hovedområder er akvakultur, matindustri og fiskeri, men vi har bred erfaring med tverrfaglige prosjekter.
Vår forskning inkluderer hele næringskjeden fra matproduksjonen starter, via innhøsting, prosessering og emballering, til kommersialisering og markedsføring.
Vi er eksperter på forskning på trygg, sunn og velsmakende mat, og legger vekt på å utvikle produksjonsmetoder som klarer å utnytte alt råstoff. Slik ønsker vi å bidra til å utvikle bærekraftige matsystemer.
Fakta om Nofima og EU
- Vi leder arbeidet i to EU-prosjekter, og har en sentral rolle i flere andre prosjekter.
- Vi har samarbeidet med 389 ulike organisasjoner og bedrifter i 51 ulike land (se listen nedenfor).
- Vi har mer enn 25 års erfaring med EU-prosjekter.
Forskere fra mange land samlet i prosjektet AquaVitae, ledet av Nofima. Foto: Philip James, Nofima

Lang EU-erfaring
Nofima har mer enn 25 års erfaring fra ledelse og deltagelse i store og små EU-prosjekter innen matforskningsfeltet. Vi er et ledende institutt innen anvendt akvakulturforskning i Europa, og har ekspertise på en rekke fagområder relatert til matsystemene.
Vi har en robust administrasjon, som støtter opp om og bistår forskerne våre både før og underveis i prosjekter. For eksempel har Nofima egne medarbeidere dedikert til å jobbe med EU-prosjekter. Disse oppdaterer jevnlig sin kompetanse på EU-feltet for å kunne bistå med både søknadsskriving, kontraktsforhandling, finansiering, rapportering og øvrig oppfølging.
Rammen rundt alt det forskningsfaglige vi kan bidra med, er dermed solid på plass.
I tillegg har vi en erfaren kommunikasjonsavdeling som oppnår gode resultater i å nå ut med forskningen vår på ulike publiseringsplattformer.
Horisont 2020
I EUs forrige rammeprogram for forskning, Horisont 2020, var Nofima koordinator for 5 prosjekter og var partner i 20 prosjekter til en verdi av 13,1 millioner euro.
“The project management carried out by the Coordinator (NOFIMA) is strong and follows closely the progress of the action”
Review from the EU-comission regarding SafeConsumE
De aller fleste prosjektene vi har deltatt i er tilknyttet Societal Challenges (82,7 prosent) hvor vi i all hovedsak har utført forskning knyttet til mattrygghet og bærekraftig matproduksjon. Resten av EU-prosjektene våre (17,3 prosent) er Excellent Science-prosjekter hvor vi både har utviklet infrastruktur tilknyttet forskning og utvikling, og deltatt i Marie Sklodowska-Curie-ITN-nettverket. Her har vi både utviklet talenter og vært koordinator innen avansert forskning.
I tillegg til våre mange og gode nettverk nasjonalt og globalt, er vi særdeles stolte av vår svært kompetente og internasjonale stab. I 2025 har vi 38 ulike nasjonaliteter ansatt i Nofima, og arbeidsspråket vårt er både norsk og engelsk.
Vi har vært en del av europeisk forskningssamarbeid siden EUs femte rammeprogram for forskning og innovasjon.
Tett samarbeid
Nofima jobber tett med norsk og utenlandsk industri på mange fagområder knyttet til mat. Vi har et godt samarbeid med europeiske bedrifter og har god kjennskap til bransjenes utfordringer. Vi samarbeider også godt med det norske virkemiddelapparatet.
Neste skritt på vegen mot samarbeid
Nofima har dedikerte ansatte som jobber med EU-prosjekter.
- Anne Risbråthe er administrativ leder i EU-prosjekter. Hun leder Nofimas EU-gruppe, og har ansvaret for Nofimas EU-strategi.
- Petter Olsen er seniorforsker og har lang erfaring fra EU-prosjekter som koordinator.
- Oda Bjørnsborg er prosjektleder for EU-kommunikasjon og leder kommunikasjonsarbeid i flere EU-prosjekter.
- Stine Thøring Juul-Dam er EU-rådgiver og bistår med økonomi og administrasjon i EU-prosjekter.
Horisont Europa-prosjekter vi leder
Horisont Europa-prosjekter vi deltar i
SeaMark
Markeder for tang og tare
SeaMarks målsetting er å skalere opp dyrking og høsting av tang og tare og landbasert integrert multi-trofisk akvakultur (IMTA) samt å utvikle nye prosseringsmetoder basert på fermentering og biotransformasjon som resulterer i tolv innovative tang- og tareprodukter.
Tidsrom
2022
–
2026
Finansiert av
Horisont Europa (EU)
AlgaeProBANOS
Raskere produkt- og markedsutvikling for alger fra Nordsjøen og Østersjøen
AlgaeProBANOS-prosjektet vil bygge nettverk og digitale løsninger for å støtte algebedrifter.
Tidsrom
2023
–
2027
Finansiert av
Horisont Europa (EU)
GUARDIANS
Digitale løsninger for små og mellomstore gårder
EU-prosjektet GUARDIANS har som mål å styrke små og mellomstore gårders konkurranseevne ved hjelp av relevante digitale teknologier. Prosjektet skal teste ut innovative digitale teknologier gjennom pilotprosjekter med små og mellomstore gårdsbruk i Sverige, Italia, Spania og Tsjekkia. På gårdene er det ulike type produksjoner fra fôr og kjøtt til honning og frukt.
Tidsrom
2023
–
2027
Finansiert av
Horisont Europa (EU)
C-FAARER
Regenerativ akvakultur
I prosjektet C-faarer undersøker vi muligheter for regenerativ oppdrett i havet. Det vil si å dyrke og høste av havets ressurser ved å gjenoppbygge og ikke drive rovdrift på det marine miljøet.
Tidsrom
2023
–
2025
Finansiert av
Horisont Europa (EU)
SynoProtein
Karbon-negativ prosess av trevirkebiomasse
I SynoProtein er målet å utvikle og demonstrere en karbon-negativ prosess som omdanner rester fra sagbruk til enkeltcelleproteiner for fiskefôr, samtidig som det produseres biokull som tilsetning til dyrefôr.
Tidsrom
2023
–
2028
Finansiert av
Horisont Europa (EU)
VeriFish
God kommunikasjon om sjømat skal gi bevisste forbrukere
Sjømat er en sunn og bærekraftig proteinkilde. Likevel kan det være utfordrende for forbrukere å navigere i kompleksiteten av hva som er bærekraftig mat. Horisont Europa-prosjektet VeriFish har som mål å gjøre det enklere for forbrukere å ta bevisste valg for et mer bærekraftig kosthold.
Tidsrom
2024
–
2026
Finansiert av
Horisont Europa (EU)
BioProtect
Bedre verktøy for å ta vare på havets biologiske mangfold
Prosjektet BioProtect skal samutvikle og demonstrere økosystembaserte løsninger for å bevare og restaurere marin biodiversitet i hav- og kystområder.
Tidsrom
2024
–
2028
Finansiert av
Horisont Europa (EU)
VALORISH
Grønn verdikjede-tilnærming for utnyttelse av restråstoff og biprodukter
Hovedmålet med prosjektet VALORISH er å optimalisere utnyttelsen av restråstoff fra fisk til produkter innen mat, nutraceuticals og kosttilskudd ved hjelp av datadrevet teknologi. Prosjektet tar sikte på å utvikle og skalere opp metoder og enzymer basert på KI-teknologi og databaser, for å maksimere utnyttelsen av sidestrømmer og restråstoff fra fiskeindustrien.
Tidsrom
2024
–
2027
Finansiert av
Horisont Europa (EU)
Horisont 2020-prosjekter vi deltar i
Noen EU-prosjekter vi har ledet
Gå til hovedinnhold
Økt produksjon av lavtrofiske arter

AquaVitae har som mål å utvikle løsninger for å øke produksjonen av lavtrofiske arter, som tang og kråkeboller.
Legacy-hefte

AquaVitae-prosjektet er nå avsluttet. Vi har samlet noen av hovedfunnene fra prosjektet i dette Legacy-heftet.
AquaVitae har eget nettsted
Du kan følge prosjektet og finne mer informasjon ved å gå inn på AquaVitaes eget prosjektnettsted: aquavitae.eu
I 2017 lanserte EU-kommisjonen rapporten “Food from the Oceans”, som spesifikt antyder at marine arter på lavere nivåer i næringskjeden (lavtrofiske arter) er fremtiden for bærekraftig havbruk.
AquaVitae har som mål å utvikle løsninger for å øke produksjonen av lavtrofiske arter, som tang og kråkeboller. Prosjektet har også som mål å styrke bærekraftige prosesser med implementering av blant annet Integrated Multi-trophic Aquaculture systems (IMTA), i tillegg til å introdusere nye og bærekraftige matprodukter fra lavtrofiske arter.
Prosjektet er finansiert av EU Horizon 2020-programmet og fokuserer på den europeiske havbrukssektoren.
Konsortiumet er tverrfaglig og trans-Atlantisk, med partnere i Nord- og Sør-Amerika, Sør-Afrika og Europa.

Se film
Se film om havbruk med lavtrofiske arter
Oppdateringer fra prosjektet (aquavitaeproject.eu)
Publikasjoner
Environmental challenge trials induce a biofluorescent response in the green sea urchin Strongylocentrotus droebachiensis
Scientific Reports,
2024
Vitenskapelig artikkel
Leaving the niche: Recommendations for mainstreaming Low Trophic Aquaculture in countries around the Atlantic basin
Marine Policy,
2024
Vitenskapelig artikkel
Assessing the potential of fluorescence as a monitoring tool for reproductive tissue in selected macroalgae species
Journal of Applied Phycology,
2024
Vitenskapelig artikkel
Hidden in plain sight: hyperspectral documentation of complex biofluorescence produced by the green sea urchin (Strongylocentrotus droebachiensis)
Methods and applications in fluorescence,
2024
Vitenskapelig artikkel
Feasibility of In Vivo Semen Collection and Description of the Morphology and Ultrastructure of the Spermatozoa of Arapaima gigas (Schinz, 1822)
Fishes,
2024
Vitenskapelig artikkel
Socio-economic impact assessment of CSs of
new/emerging LTS aquaculture. Deliverable D7.4
2023
Rapport
Good practice for policy development for low-trophic level aquaculture. Deliverable D8.5
2023
Rapport
Comparative Description and Analysis of Oyster Aquaculture in Selected Atlantic Regions: Production, Market Dynamics, and Consumption Patterns
Fishes,
2023
Vitenskapelig artikkel
Moving beyond agriculture and aquaculture to integrated sustainable food systems as part of a circular bioeconomy
Frontiers in Marine Science,
2023
Vitenskapelig artikkel
Fish Size Correlates to Size and Morphology of Intermuscular Bones in Tambaqui Colossoma macropomum as Shown by Dissection and X-ray Imaging Methods
Fishes,
2023
Vitenskapelig artikkel
Planning and licensing for marine aquaculture
Reviews in Aquaculture,
2023
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review
Live transport of the green sea urchin (Strongylocentrotus droebachiensis) in air and immersed in seawater and the impact on subsequent roe enhancement after in-water transport
Aquaculture Research,
2022
Vitenskapelig artikkel
Gå til hovedinnhold
Bærekraftig, robust og klimavennlig europeisk havbruk

I prosjektet FutureEUAqua skal forskerne se på framtidsrettede oppdrettsformer i hele verdikjeden, i ulike produksjonssystemer og med ulike arter, fra genetikk til prosessering og pakking, inkludert sosioøkonomiske aspekter.
Med mer miljøbevisste forbrukerne som er opptatt av arealbruk og produksjonsformer, vil fremtidens europeiske oppdrettsnæring endre seg.
Nofima har fått med seg hele 12 forskningsinstitutt og 20 bedriftspartnere i arbeidet med å ta fram ny kunnskap omkring oppdrett av dagens økonomisk viktigste arter i Europa, slik som laks, ørret og arter i Middelhavets havabbor.
EU har satt som betingelse at forskningen skal ha en direkte påvirkning på produksjonsutviklingen. På TRL-skalaen for modenhet til teknologien («TRL» – technology readyness level), som går fra 1 til 9, skal leveransen til prosjektet ligge så langt opp mot 9 som mulig.
EU investerer til sammen 60 millioner kroner i prosjektet.
FutureEUAqua er delt inn i ni forskningsområder. Nofima skal ha ansvaret for tre av dem og være delaktig i tre andre områder. Genetikk, avl og fôr er viktige forskningsområder.

Prosjektet har eget nettsted
Her kan du følge med på hva som skjer i FutureEUAqua og lese mer om hvilke forskningsforsøk og analyser som blir gjort.
Publikasjoner
Building trust: Consumer awareness, acceptance and attitudes related to European aquaculture and the potential effects of greenwashing
Aquaculture Economics & Management,
2025
Vitenskapelig artikkel
The genetics of resistance to
infectious pancreatic necrosis
virus in rainbow trout unveiled
through survival and virus load
data
Frontiers in Genetics,
2024
Vitenskapelig artikkel
Effect of cold plasma generated with different gas mixtures on safety, quality and nutritional aspects of fresh sea bream fillets
Innovative Food Science & Emerging Technologies,
2023
Vitenskapelig artikkel
Fishmeal, plant protein, and fish oil substitution with single-cell ingredients in organic feeds for European sea bass (Dicentrarchus labrax)
Frontiers in Physiology,
2023
Vitenskapelig artikkel
The Environmental Impact of Partial Substitution of Fish-Based Feed with Algae- and Insect-Based Feed in Salmon Farming
Sustainability,
2022
Vitenskapelig artikkel
Atlantic Salmon (Salmo salar) Performance Fed Low Trophic Ingredients in a Fish Meal and Fish Oil Free Diet
Frontiers in Physiology,
2022
Vitenskapelig artikkel
Gå til hovedinnhold
Tryggere mat gjennom bedre kjøkkenhygiene

SafeConsume var et stort europeisk prosjekt med mål å hjelpe europeiske forbrukere med å unngå matbåren sykdom.
Kostnadsrammen var 9.5 millioner euro og 32 partnere var involvert i prosjektet som ble avsluttet i 2022. Prosjektet ble ledet av Nofima.
Oppsummering
- Basert risikoanalyser av på vanlige kjøkkenpraksiser i europeiske husholdninger og forbrukerkunnskap, ble det laget mer treffsikre råd til forbrukere, et undervisningsmateriell for tenåringer, et matsikkerhetsspill og flere verktøy som skal gjøre det lettere å oppbevare og lage trygg mat.
- For å forbedre mattrygghetspolitikken ble det utviklet et selvevalueringsverktøy for risikokommunikasjon og anbefalinger for en politikk som balanserer sikkerhet og miljøhensyn.
- Drøyt 75 produkt- og forretningsideer er samlet og fritt tilgjengelig i “Book of Ideas”.
- Det ble publisert 53 vitenskapelige artikler i løpet av de fem årene prosjektet varte.
- Prosjektet fikk bred mediedekning: De fem mest dekkede resultatene ble publisert gjennom 715 medieoppslag over hele verden, inkludert CNN og New York Times.
En oppsummering av prosjektet kan finnes her: https://doi.org/10.5281/zenodo.7509468
Bakgrunn
Bakgrunnen for prosjektet var behovet for nye strategier som kan hjelpe forbrukerne til selv å redusere risikoen for matbåren smitte.
Nesten 40 prosent av matbårne sykdomsutbrudd, skyldes forhold som forbrukeren rår over. I hovedsak skyldes dette dårlig hygiene, for dårlig kjøling og utilstrekkelig varmebehandling. Sykdom og dødsfall på grunn av dårlig kjøkkenhygiene er vanligere i andre europeiske land enn Norge, spesielt i land som har Salmonella og høyere forekomst av Campylobacter. Likevel har vi også i Norge har vaner som gjør at vi kan bli eksponert for sykdomsfremkallende bakterier, virus eller parasitter.
De mest sykdomsfremkallende bakteriene
Det er fem patogener som står for 70 prosent av alle matbårne sykdommer i Europa. Det er disse forskerne i SafeConsume så nærmere på. De fem er:
- Salmonella
- Campylobacter
- Toxoplasma
- Norovirus
- Listeria.
Ni arbeidspakker
Nofima deltok i syv av de ni arbeidspakkene i prosjektet, og flere av Nofimas avdelinger deltok innen forsknings-, innovasjons-, kommunikasjonsaktiviteter.
Solveig Langsrud var faglig prosjektkoordinator, Anne Risbråthe var prosjektleder og Nina Veflen Olsen ledet arbeidspakke 5.


Prosjektets nettside
SafeConsume hadde eget nettsted.
Gå til safeconsume.eu
Prosjektet hadde også egne sider på Facebook, Twitter og Instagram.
Publikasjoner
Institutional food safety risk communication – A self-evaluation tool and its interpretation
Trends in Food Science & Technology,
2024
Vitenskapelig artikkel
Hand hygiene practices during meal preparation-a ranking among ten European countries
BMC Public Health,
2023
Vitenskapelig artikkel
Mapping the Kitchen Microbiota in Five European Countries Reveals a Set of Core Bacteria across Countries, Kitchen Surfaces, and Cleaning Utensils
Applied and Environmental Microbiology,
2023
Vitenskapelig artikkel
Food risk communication to consumers: The scare of antibiotic resistant bacteria in chicken
International Journal on Food System Dynamics,
2023
Vitenskapelig artikkel
A trans disciplinary and multi actor approach to develop high impact food safety messages to consumers: Time for a revision of the WHO – Five keys to safer food?
Trends in Food Science & Technology,
2023
Vitenskapelig artikkel
Conflicting Issues of Sustainable Consumption and Food Safety: Risky Consumer Behaviors in Reducing Food Waste and Plastic Packaging
Foods,
2022
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review
Perceived usefulness of design thinking activities for transforming research to impact.
Food Control,
2022
Vitenskapelig artikkel
Food safety myths consequences for health: A study of reported gastroenteritis incidence and prevalence in UK, Norway and Germany
Food Control,
2022
Vitenskapelig artikkel
Safe week, unsafe weekend? Consumers’ self-reported food safety practices and stomach sickness in cabin environments of varying infrastructure levels
Food Control,
2022
Vitenskapelig artikkel
Kitchen cloths: Consumer practices, drying properties and bacterial growth and survival
Food Control,
2022
Vitenskapelig artikkel
Bacterial levels and diversity in kitchen sponges and dishwashing brushes used by consumers
Journal of Applied Microbiology,
2022
Vitenskapelig artikkel
Fostering safe food handling among consumers: Causal evidence on game- and video-based online interventions
Food Control,
2022
Vitenskapelig artikkel
Self-reported practices by Portuguese consumers regarding eggs’ safety: An analysis based on critical consumer handling points
Food Control,
2021
Vitenskapelig artikkel
Efficacy of Removing Bacteria and Organic Dirt from Hands-A Study Based on Bioluminescence Measurements for Evaluation of Hand Hygiene When Cooking
International Journal of Environmental Research and Public Health (IJERPH),
2021
Vitenskapelig artikkel
Kitchen layouts and consumers’ food hygiene practices: Ergonomics versus safety
Food Control,
2021
Vitenskapelig artikkel
Cross-contamination of lettuce with Campylobacter spp. via cooking salt during handling raw poultry
PLOS ONE,
2021
Vitenskapelig artikkel
Salmonella in eggs: From shopping to consumption—A
review providing an evidence-based analysis of risk factors
Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety,
2021
Vitenskapelig artikkel
Consumer practices and prevalence of Campylobacter, Salmonella and norovirus in kitchens from six European countries
International journal of food microbiology,
2021
Vitenskapelig artikkel
European food safety:
Mapping critical food practices and cultural differences
in France, Norway, Portugal, Romania and the UK
2020
Rapport
Dishwashing sponges and brushes: Consumer practices and bacterial growth and survival
International journal of food microbiology,
2021
Vitenskapelig artikkel
Using tactile cold perceptions as an indicator of food safety-a hazardous choice
Food Control,
2020
Vitenskapelig artikkel
Time-temperature profiles and Listeria monocytogenes presence in refrigerators from households with vulnerable consumers
Food Control,
2020
Vitenskapelig artikkel
Gå til hovedinnhold
Sunne kostholdsvaner hos barn

Det er stort behov for å finne nye måter og metoder å takle de økende utfordringene med overvekt og fedme blant barn og unge. Edulia ønsker å bidra til å fremme et sunnere kosthold fra barndommen basert på forholdet mellom sensorisk oppfatning, glede, matvalg og -adferd.
Prosjektet skal se etter nye tilnærminger som kan få barn til å utvikle sunne kostholdsvaner.
Edulia er et global, tverrfaglig og intersektorielt europeisk opplærings- og forskningsnettverk. Nettverket skal utdanne 11 unge forskere på tvers av forskningsfelt.
Forskerne skal studere barns matvalg, og utvikle et opplæringsprogram som omfatter tverrfaglig vitenskapelig disipliner innen både natur- og samfunnsvitenskap.
Forskerne skal hospitere både i akademiske og ikke-akademiske organisasjoner, i tillegg til kursing i å oversette og fremme vitenskapelig kommunikasjon. To av stipendiatene, som skal jobbe med Nofimas forskere, vil være tilknyttet NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Stipendiatene skriver blogger fra sin arbeidshverdag. Du kan følge dem på prosjektnettstedet Edulia.eu.
Prosjektnettsted
Edulia har eget nettsted hvor du kan følge med på hva som skjer i prosjektet.
Gå til edulia.eu
Forstå barrierene for et sunt kosthold for barn
Det overordnede målet med forskningsprogrammet er å få en bedre forståelse for to forhold:
- Hvordan ulike faktorer kan virke som barrierer for barns sunne matvaner
- Hvordan disse barrierene kan håndteres
Edulia samler ledende forskere i et samarbeidsnettverk. Nettverket vil styrke både dette prosjektet og den europeiske forskningen. Edulia vil utvikle ulike strategier, studere sosiale familieinteraksjoner og sosiale mediers markedsføring mot barn. I tillegg skal forskerne identifisere sensoriske og ikke-sensoriske parametere som kan påvirke matvalg og matinntak.
Forventer produktutvikling
Det skal også utvikles produkter som både er sunne og smakfulle. Vi vil utforske barns matvalg i realistiske omgivelser, observere spiseadferd og sosial interaksjon, parallelt med matsituasjoner og matinntak.
Ved prosjektslutt vil vi kunne foreslå innovative tilnærminger som kan støtte barns sunnere kostvaner, gi en sterk kunnskapsbase og klar veiledning til befolkningen, næringsmiddelindustrien og EUs beslutningstakere.
Oppdateringer fra prosjektet (edulia.eu)
Publikasjoner
Bringing down barriers to children’s healthy eating: A critical review of opportunities, within a complex food system
Nutrition research reviews,
2023
Vitenskapelig artikkel
Children’s reaction to sugar reduced dairy desserts in the context of the implementation of nutritional warning labels: An exploratory study
Food Research International,
2023
Vitenskapelig artikkel
Development of food literacy in children and adolescents: implications for the design of strategies to promote healthier and more sustainable diets
Nutrition reviews,
2023
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review
Children’s reaction to sugar reduced dairy desserts in the context of the implementation of nutritional warning labels: An exploratory study
Food Research International,
2023
Vitenskapelig artikkel
Expert evaluation of co-created snack ideas by children in two settings: Creative focus group and online platform.
Science Talks,
2023
Vitenskapelig artikkel
Cross-national comparison on the meaning of emoji to describe emotions elicited by foods in preadolescents
Food Quality and Preference,
2023
Vitenskapelig artikkel
Listening to children voices in early stages of new product development through co-creation – Creative focus group and online platform
Food Research International,
2022
Vitenskapelig artikkel
Weight Status and Mental Well-Being Among Adolescents: The Mediating Role of Self-Perceived Body Weight. A Cross-National Survey
Journal of Adolescent Health,
2022
Vitenskapelig artikkel
Basic taste sensitivity, eating behaviour, and propensity of dairy foods of preadolescent children: How are they related?
Open Research Europe,
2021
Vitenskapelig artikkel
Children’s sweet tooth: Explicit ratings vs. Implicit bias measured by the Approach avoidance task (AAT)
Food Quality and Preference,
2021
Vitenskapelig artikkel
Co-creation of a healthy dairy product with and for children
Food Quality and Preference,
2021
Vitenskapelig artikkel
The role of food packaging on children’s diet: Insights for the design of comprehensive regulations to encourage healthier eating habits in childhood and beyond
Food Quality and Preference,
2021
Vitenskapelig artikkel
Does responsiveness to basic tastes influence preadolescents’ food liking? Investigating taste responsiveness segment on bitter-sour-sweet and salty-umami model food samples
Nutrients,
2021
Vitenskapelig artikkel
The influence of label information on the snacks parents choose for their children: Individual differences in a choice based conjoint test
Food Quality and Preference,
2021
Vitenskapelig artikkel
Sugar reduction in products targeted at children: Why are we not there yet?
Journal of sensory studies,
2021
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review
Significant sugar-reduction in dairy products targeted at children is possible without affecting hedonic perception
International Dairy Journal,
2021
Vitenskapelig artikkel
Gå til hovedinnhold
Helseeffekter av ingredienser fra marint restråstoff

AQUABIOPRO-FIT jobbet med å finne nye metoder for å oppkonsentrere restråstoff fra blant annet pelagisk fisk, oppdrettslaks, ørret, havabbor og havbrasme, og undersøkte helsemessige effekter av disse.
Pressemelding
Filmer
Store mengder fisk og sidestrømmer fra fiskeri og havbruk går til spille eller brukes i dyrefôr i Europa. Disse råstoffene utgjør en næringsrik biomasse som er rik på proteiner, bioaktive peptider, flerumettet fett, organiske mineraler, vitaminer med mer, og bør brukes til produkter av høyest mulig verdi.
For å oppnå mest mulig bærekraftig bruk av råstoffet er det behov for betydelige investeringer og utvikling av ny kunnskap. I tillegg er det nødvendig med pålitelig dokumentasjon og forbrukeropplæring samt å etablere et egnet lovrammeverk for å sikre at produkter fra marine sidestrømmer kan komme ut i markedet.
AQUABIOPRO-FIT, var et BBI JU Horisont 2020-finansiert prosjekt ledet av Nofima.
Prosjektet samlet et tverrfaglig team med eksperter som har jobbet sammen for å eliminere flaskehalser og tette kunnskapshull knyttet til ingredienser og produktutvikling basert på marin biomasse. Det spesifikke AQUABIOPRO-FIT-målet var å forbedre verdien av marine sidestrømmer ved å skape unike fraksjoner med høyere innhold av proteiner, ulike peptider og andre bioaktive forbindelser, inkludert løselige nitrogenholdige stoffer, PUFA-fettsyrer, mineraler og vitaminer.
Vi testet kvaliteten og bioaktiviteten til de ulike fraksjonene vha kjemiske analyser, i modellsystemer (cellekulturer og mus) og i sensoriske paneler.
I tillegg ble det etablert en tunikatkultur (Ciona intestinalis) som ble testet som fôringrediens innen ekstrudert fôr til laks samt ingredienser for næringsmiddelprodukter (kjøttlignende boller av tunikatprotein) og smakforsterkere (ciona-umamifond).
Vi utviklet også flere AQUABIOPRO-FIT-kosttilskudd som ble dokumentert i fire kliniske studier med ulike grupper av friske frivillige.
Det ble funnet en positiv effekt av kosttilskuddene på idrettsprestasjoner, på pH-balanse, hud-, negle- og hårkvalitet og pasienter med depresjon, stresslidelse og/eller angstlidelser. Kostnadseffektiviteten og de miljømessige og sosiale aspektene ved de utviklede prosessene ble vurdert.
Det ble også etablert standard produksjonsprotokoller som brukes i de utviklede læringskursene , som er tilgjengelige på prosjektnettstedet.
De viktigste prosjektresultatene:
- Produksjon av lukt- og smaksnøytrale proteinkonsentrater og marint kollagen fra ulike fiskeråstoff fra Seagarden i samarbeid med Nofima
- Produksjon av sunnere kjøttprodukter ved hjelp av ekstrakter fra marin biomasse fra CETECA (Vigo i Spania)
- Læringskurs på nett fra BioInTech (Bulgaria) og Biognosis (Hellas) i samarbeid med Marine Feed (Sverige), Universitetet på Kreta (Hellas), Seagarden (Norge), Arditec (Frankrike) og Nofima (Norge)
- Utvikling av tunikatmel til bruk i laksefôr, tunikatprotein for hamburgere og tunikat-umamifond som kjøttsmaksforsterker
- Betydelige positive effekter på hudhelsen i sommermånedene i Hellas ved bruk av AQUABIOPRO-FIT- kosttilskudd, som inneholder ingredienser utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/EPAX (Norge)
- Betydelige positive effekter mot depresjon ved bruk av AQUABIOPRO-FIT-kosttilskudd, som inneholder ingredienser utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/EPAX (Norge)
- Betydelige positive effekter innen detox ved bruk av AQUABIOPRO-FIT- kosttilskudd, som inneholder ingredienser utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/EPAX (Norge)
- Betydelige positive effekter knyttet til idrettsprestasjoner og omega 3-nivåer i blodet ved bruk av kosttilskuddet AQUABIOPRO-FIT-kosttilskuddet, som inneholder ingredienser utviklet av Nofima, Seagarden og Pelagia/EPAX (Norge)
De kliniske studiene ble utført i Hellas av Biognosis og Aristotle Universiet i Thessaloniki, og screeningmodellstudier ble utført av Universitetet på Kreta (Medicine School, Hellas), Universitetet i Valencia (Pharmacy School, Spania), Nofima (Norge) og BioInTech (Bulgaria).
Aktivitetene i AQUABIOPRO-FIT-prosjektet ble publisert ved hjelp av en animert video på YouTube og i sosiale medier av EFFOST (Nederland). I tillegg ble prosjektresultatene formidlet i fagfellevurderte publikasjoner, på konferanser, i webinarer og i den dedikerte AQUABIOPRO-FIT-konferansen. Alt dette er fortsatt tilgjengelig på nettet.
Smaksarrangement i Bergen
Forskere og industriaktører fikk smake på forskningsresultater fra det Nofima-ledede EU-prosjektet AQUABIOPRO-FIT under et arrangement på Ulriken i Bergen 17. mars 2023.








Prosjektets nettsted
AQUABIOPRO-FIT har sitt eget nettsted, der du kan finne mer informasjon, publikasjoner og følge prosjektets aktiviteter.
Gå til aquabioprofit.eu
Publikasjoner
Determination of collagen types and mineral contents in fish skin and collagen-containing skin-derived protein hydrolysates before and after in vitro simulated digestion
Food & Function,
2025
Vitenskapelig artikkel
Is Pulsed Electric Field (PEF) a Useful Tool for the Valorization of Solid and Liquid Sea Bass Side Streams?: Evaluation of Nutrients and Contaminants
Food and Bioprocess Technology,
2024
Vitenskapelig artikkel
Fish-Derived Protein Hydrolysates Increase Insulin Sensitivity and Alter Intestinal Microbiome in High-Fat-Induced Obese Mice
Marine Drugs,
2023
Vitenskapelig artikkel
Diet supplementation with fish‐derived extracts suppresses diabetes and modulates intestinal microbiome in a murine model of diet‐induced obesity
Marine Drugs,
2021
Vitenskapelig artikkel
The use of tunicate (Ciona intestinalis) as a sustainable protein source in fish feed – Effects on the extrusion process, physical pellet quality and microstructure
Animal Feed Science and Technology,
2022
Vitenskapelig artikkel
Cytoprotective Effects of Fish Protein Hydrolysates against H2O2-Induced Oxidative Stress and Mycotoxins in Caco-2/TC7 Cells
Antioxidants,
2021
Vitenskapelig artikkel
Collagen-Containing Fish Sidestream-Derived Protein Hydrolysates Support Skin Repair via Chemokine Induction
Marine Drugs,
2021
Vitenskapelig artikkel
Nutritional and Sensory Properties of Protein Hydrolysates Based on Salmon (Salmo salar), Mackerel (Scomber scombrus), and Herring (Clupea harengus) Heads and Backbones
Frontiers in Nutrition,
2021
Vitenskapelig artikkel
Reduction in flavor-intense components in fish protein hydrolysates by membrane filtration
Journal of Food Science,
2021
Vitenskapelig artikkel
Fish Sidestream-Derived Protein Hydrolysates Suppress DSS-Induced Colitis by Modulating Intestinal Inflammation in Mice
Marine Drugs,
2021
Vitenskapelig artikkel
Sensory and Chemical Properties of Protein Hydrolysates Based on Mackerel (Scomber scombrus) and Salmon (Salmo salar) Side Stream Materials
Journal of Aquatic Food Product Technology,
2021
Vitenskapelig artikkel
Sensory and physicochemical properties of enzymatisk protein hydrolysates. Influence of raw material, protease, and downstream processing
2021
Doktorgradsavhandling
Improved Extraction Efficiency of Antioxidant Bioactive Compounds from Tetraselmis chuii and Phaedoactylum tricornutum Using Pulsed Electric Fields
Molecules,
2020
Vitenskapelig artikkel
Noen EU-prosjekter vi har deltatt i
InnoFoodAfrica
Klimavennlige og næringsrike korn, belgfrukter og rotvekster i afrikanske land
2020
–
2024
PrimeFish
Beslutningsstøtteverktøy for økt markedskunnskap og konkurransekraft i europeisk sjømatnæring
2015
–
2019
BACCHUS
Gunstige effekter av bioaktive peptider og polyfenoler på hjerte- og karsykdommer
2012
–
2016
Samarbeidspartnere
Her er noen av forskningsinstituttene og bedriftene vi har samarbeidet med i EU-prosjekter.
A
- A.I.A. Agricola Italiana Alimentare S.P.A.
- Abs International
- Addis Ababa University
- Advanced Research Cryptography Limited
- Africa Harvest Biotech Foundation International
- Agencia Estatal Consejo Superior De Investigaciones Cientificas
- Agora P.S.V.D.
- Aimplas – Asociacion De Investigacion De Materiales Plasticos Y Conexas
- Aki Agrarkozgazdasagi Intezet Nonprofit Kft
- Alfred-Wegener-Institut Helmholtz-Zentrum Fur Polar- Und Meeresforschung
- Algaplus Producao E Comercializacao De Algas E Seus Derivados Lda
- Alintel Srl
- Allatorvostudomanyi Egyetem
- Aller Aqua Group As
- Alma Mater Studiorum – Universita Di Bologna
- Almaplasma Srl
- Amhara National Region Agriculturalresearch Institute
- Aqua Tt Uetp Company Limited By Guarantee
- Aquanetix Limited
- Aquicultura Balear Sa
- Arcelik A.S.
- Ardagh Group Italy Srl
- Aristotelio Panepistimio Thessalonikis
- Arkitektur Og Designhogskolen I Oslo
- Arla Foods Amba
- Asociacion Nacional De Fabricantes De Conservas De Pescados Y Mariscos-Centro Tecnico Nacional De Conservacion De Productos De La Pesca
- Asociatia Consumatorilor De Produsealimentare Din Romania-Optimum Cibum
- Ass Groupe Ecole Superieure Agriculture
- Association Pour La Recherche Et Ledeveloppement D’Innovations Et Detechnologies Pour La Protection Del’Heritage Environnemental, Social
- Athens University Of Economics And Business – Research Center
- Atlantium Technologies Ltd
- Avdelas Lamprakis
- Avs Chile Sociedad Anonima
- Azienda Ittica Il Padule Di Fornaciari Naida & C Societa Agricola Semplice
B
- Bantry Marine Research Station Limited
- Barilla G. E R. Fratelli Spa
- Beijing Center For Disease Prevention And Control
- Benchmark Genetics Norway As
- Biognosis Astiki Etaireia
- Biolan Microbiosensores Sl
- Biologicke Centrum Av Cr, V. V. I.
- Bioprocess Pilot Facility Bv
- Biovale Limited
- Bohus Havsbruk Ab
- Bord Iascaigh Mhara
- Brandenburgische Technische Universitat Cottbus-Senftenberg
- Bundesinstitut Fuer Risikobewertung
C
- C-Tech Innovation Limited
- Campden Bri Magyarorszag Nonprofit Korlatolt Felelossegu Tarsasag
- Carlsberg As
- Cartron Point Shellfish Ltd
- Casali Roberto
- Centre De Cooperation Internationale En Recherche Agronomique Pour Ledeveloppement – C.I.R.A.D. Epic
- Centre De Recherche De L Institut Paul Bocuse
- Centre Hospitalier Universitaire De Nice
- Centre International De Hautes Etudes Agronomiques Mediterraneennes
- Centre National De La Recherche Scientifique Cnrs
- Centre Wallon De Recherches Agronomiques
- Centro De Ciencias Do Mar Do Algarve
- Centro Internazionale Di Altistudi Agronomici Mediterranei
- Centro Tecnologico Del Mar – Fundacion Ce tmar
- Chiesa Virginio
- China Agricultural University
- China Meat Research Center
- China National Center For Food Safety Risk Assessment
- China National Research Institute Of Food And Fermentation Industriesco Ltd
- Chinese Academy Of Inspection & Quarantine
- Chuka University
- Cibo E Salute Srl
- Coispa Tecnologia & Ricerca Scarl
- Collecte Localisation Satellites
- Compagnie Ittiche Riunite Societa’Agricola Srl
- Consejo Consultivo De Flota De Larga Distancia En Aguas No Comunitarias
- Conservation And Research Of West African Aquatic Mammals (Corewam)
- Consiglio Nazionale Delle Ricerche
- Consorzio Interuniversitario Nazionale Per La Scienza E Tecnologia Dei Materiali
- Cornell University
- Cranswick Country Foods Plc
- Cromaris Dionicko Drustvo Za Marikulturu
- Culmarex Sa
D
- Dalhousie University
- Danish Salmon As
- Danmarks Tekniske Universitet
- Danone Asia-Pacific Management Co Ltd
- De La Cueva Gonzalez Cotera Javier
- Delphius Technologies And Consultancy Cc
- Department Of Health
- Designit Oslo As
- Diana Naturals S.A.S.
- Dibaq Diproteg Sa
- Dil Deutsches Institut Fur Lebensmitteltechnik Ev
- Dorset Identification Bv
E
- Ecloserie Marine De Gravelines Ichtus
- Ege University
- Elior
- Empresa Brasileira De Pesquisa Agropecuaria Embrapa
- Erinn Innovation Limited
- European Aquaculture Society
- European Fishmeal And Fish Oil Producers
- Euroquality Sarl
- Exergy Ltd
F
- Fachverband Der Nahrungs Und Genussmittelindustrie
- Federacio De Cooperatives Agraries De Catalunya
- Federal State Budgetary Institution Of Science Federal Research Centre Kola Science Centre Of The Russian Academy Of Sciences
- Federation Europeenne Des Producteurs Aquacoles Association
- Femto Engineering Srl
- Fera Science Limited
- Ferme Marine Du Douhet Sas
- Fertinagro Biotech Sl
- Folkehelseinstituttet
- Food & Nutrition Solutions Limited
- Food Safety Authority Of Ireland
- Fraunhofer Gesellschaft Zur Foerderung Der Angewandten Forschung E.V.
- Freie Universitaet Berlin
- Frodskaparsetur Foroya
- Fundacion Azti – Azti Fundazioa
- Fundacion Centro Tecnoloxico Da Carne
G
- Galaxidi Marine Farm Ae
- Galway-Mayo Institute Of Technology
- Gaviplas, S.L.
- Gospodarsko Interesno Zdruzenje Grozd Plasttehnika – Giz Grozd Plasttehnika
- Grans Sameby
- Greenovate ! Europe
- Gronlands Naturinstitut
- Guts Agro Industry Plc
H
- Hafrannsoknastofnun, Rannsokna- Og Radgjafarstofnun Hafs Og Vatna
- Haskoli Islands
- Havforskningsinstituttet
- Hellenic Centre For Marine Research
- Helsingin Yliopisto
- Holaskoli Haskolinn A Holum
- Hong Kong Polytechnic University
- Hrvatski Veterinarski Institut
I
- Ibm Danmark Aps
- Iceta Instituto De Ciencias, Tecnologias E Agroambiente Da Universidade Do Porto
- Ichthyokalliergeies Argosaronikou Anonymi Etairia
- Ie Universidad
- Ifau Aps
- Ikea Of Sweden Ab
- Il Vigneto Societa Agricola A Responsabilita Limitata
- Imar – Instituto Do Mar
- Indulleida S.A.
- Inesc Tec – Instituto De Engenhariade Sistemas E Computadores, Tecnologia E Ciencia
- Inner Mongolia Yili Industrial Group Co., Ltd
- Inrae Transfert Sas
- Institut De Recerca I Tecnologia Agroalimentaries
- Institut Francais De Recherche Pour L’Exploitation De La Mer
- Institut Jozef Stefan
- Institut Mauritanien De Recherchesoceanographiques Et Des Peches
- Institut National D’Enseignement Superieur Pour L’Agriculture, L Alimentation Et L’Environnement
- Institut National De Recherche Pour L’Agriculture, L’Alimentation Et L’Environnement
- Institut National Des Sciences Et Industries Du Vivant Et De L’Environnement – Agroparistech
- Institut National Des Sciences Et Technologies De La Mer
- Institut Polytechnique De Grenoble
- Institut Senegalais De Recherches Agricoles
- Instituto De Ciencias Sociais
- Instituto De Empresa Sl
- Instituto Espanol De Oceanografia
- Instituto Nacional De AlimentacióN
- Instituto Nacional De Desenvolvimento Das Pescas
- Instituto Nacional De Investigacion Y Tecnologia Agraria Y Alimentaria Oa Mp
- Instituto Portugues Do Mar E Da Atmosfera Ip
- Instituto Tecnologico Del Embalaje, Transporte Y Logistica
- International Center For Living Aquatic Resources
- International Council For The Exploration Of The Sea
- International Federation Of Organic Agriculture Movements European Union Regional Group
- International Scientific Forum On Home Hygiene
- International Software-Experts Forcollaborative Networks I.S.C.N. Gesmbh
- Interteam Ltd
- Inve Technologies Nv
- Investornet-Gate2Growth Aps
- Irida Ae-Products For Animal Production-Services
- Iris Technology Solutions, Sociedad Limitada
- Isidro 1952 Sl
- Istituto Zooprofilattico Sperimentale Del Piemonte Liguria E Valle D’Aosta
- Istituto Zooprofilattico Sperimentale Delle Venezie
- Ivl Svenska Miljoeinstitutet Ab
J
- Jiangsu Entry Exit Inspection And Quarantine Bureau
- Jiangsu Yurun Meat Foods Co Ltd
- Jihoceska Univerzita V Ceskych Budejovicich
- Jrc -Joint Research Centre- European Commission
K
- Keep-It Technologies As
- Kefalonia Fisheries Industrial And Commercial Company Ae
- Kenya Industrial Research And Development Institute
- Kidvertising
- Kleboth Jochen
- Kobenhavns Universitet
- Koncar Institut Za Elektrotehniku D.D.
- Kontali Analyse As
- Kulika Uganda
L
- Labogena Dna
- Laboratori Archa Srl
- Lapin Yliopisto
- Laser Consult Muszaki-Tudomanyos Es Gazdasagi Tanacsado Korlatolt Felelossegu Tarsasag
- Lebensmittelversuchsanstalt
- Leibniz-Institut Fuer Photonische Technologien E.V.
- Les Sources De L’Avance
- Liegruppen Fiskeri As
- Lorit Consultancy Limited
- Lulea Tekniska Universitet
- Luonnonvarakeskus
M
- Magma Geopark As
- Makerere University
- Mapita Oy
- Marifeed Pty Ltd
- Marine Feed Sweden Ab
- Marine Institute
- Matis Ohf
- Mediterranean Agronomic Institute Of Zaragoza / International Centre For Advanced Mediterranean Agronomic Studies
- Memorial University Of Newfoundland
- Michigan State University
- Miljostiftelsen Bellona
- Ministere De L’Economie Et Des Finances
- Ministerie Van Economische Zaken En Klimaat
- Ministerio Da Educacao E Ciencia
- Ministry Of Agriculture, Rural Development And Environment Of Cyprus
- Mogu Srl
- Mowi Asa
- Mowi Genetics As
N
- National Institute Of Oceanography And Fisheries
- National Oceanography Centre
- National University Of Ireland Galway
- Naturland – Verband Fur Okologischen Landbau Ev
- Nederlandse Organisatie Voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek Tno
- Nemzeti Agrarkutatasi Es Innovacios Kozpont
- Nemzeti Elelmiszerlanc-Biztonsagi Hivatal
- Nestle R&D China Ltd
- Netherlands Nutrition Centre Foundation
- Ningbo Academy Of Inspection And Quarantine (Ningbo Comprehensive Service Center For Technical Trade Measures)
- Nirefs Ichthiokalliergeies Anonymi Etairia
- Nisea Societa Cooperativa
- Noldus Information Technology Bv
- Norce Norwegian Research Centre As
- Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet Ntnu
O
- Organic Waste Systems Nv
- Organisation For Social Science Research In Eastern And Southern Africa
- Organizacion De Productores De Pesca Fresca Del Puerto Y Ria De Marin
- Orszagos Epidemiologiai Kozpont
- Osland Stamfisk As
- Oslomet – Storbyuniversitetet
- Oy Merinova Ab
P
- Paliskuntain Yhdistys Ry
- Panepistimio Dytikis Attikis
- Panepistimio Kritis
- Panepistimio Thessalias
- Pelagia As
- Pf Fiskaaling
- Plateforme Technologique Et De L Innovation De L Aquaculture Europeenne Asbl
- Primar Aquacultura Ltda
- Puratos Nv
R
- Radet For Bedre Hygiejne
- Radical Innovations Group Ab
- Rara Avis Biotec Sl
- Rhodes University
- Rogaland Fylkeskommune
- Royal Melbourne Institute Of Technology Spain Sl
- Royal Melbourne Institute Of Technology*Rmit University
S
- Salmar Farming As
- Samfunns-Og Naeringslivsforskning As
- Sammontana Spa
- Savon Taimen Oy
- Scea France Haliotis
- Scea Les Poissons Du Soleil
- Seagarden As
- Selarl Du Docteur Alain Le Breton
- Seychelles Fishing Authority
- Shanghai Entry-Exit Inspection Andquarantine Bureau Of The People Ofrepublica Of China Seal
- Shuttle Thread Limited
- Sintef Ocean As
- Sjokovin
- Skretting Aquaculture Research Centre As
- Slovenska Polnohospodarska Univerzita V Nitre
- Sociedade Portuguesa De Inovacao Consultadoria Empresarial E Fomento Da Inovacao Sa
- Societa Agricola Salcheto Srl
- Societe Des Produits Nestle Sa
- Solvay Quimica Sl
- Sorgeloos4Aquaculture
- Sp/F Syntesa
- Sparos Lda
- Spf Ocean Rainforest
- Stazione Sperimentale Per L’Industria Delle Conserve Alimentari
- Stellenbosch University
- Stichting Effost
- Stichting Vu
- Stichting Wageningen Research
- Stiftelsen Norsk Institutt For Naturforskning Nina
- Stockholms Universitet
- Sveriges Lantbruksuniversitet
- Sveuciliste U Zagrebu Ekonomski Fakultet
- Syndicat Des Selectionneurs Avicoles Et Aquacoles Francais
- Syntesa Aps
- Szent Istvan Egyetem
T
- Tagliapietra E Figli Srl
- Teagasc – Agriculture And Food Development Authority
- Technische Universitaet Graz
- Technische Universitat Hamburg
- Teknologian Tutkimuskeskus Vtt Oy
- The Food And Agriculture Organization Of The United Nations
- The Provost, Fellows, Foundation Scholars & The Other Members Of Board, Of The College Of The Holy & Undivided Trinity Of Queen Elizabeth Near Dublin
- The Queen’S University Of Belfast
- The Scottish Association For Marinescience Lbg
- The Seafood Innovation Cluster As
- The Secretary Of State For Environment, Food And Rural Affairs
- The University Court Of The University Of Aberdeen
- The University Of Edinburgh
- The University Of Liverpool
- The University Of Stirling
- Tianjin University Of Science And Technology
- Tine Ba
- Touch Td Ltd
- Trivium Packaging Italy Srl
- Truong Dai Hoc Nha Trang
- Truong Dai Hoc Nong Lam – Thanh Pho Ho Chi Minh
- Tsentar Za Izsledovatelska I Razvojna Deynost Biointeh
- Turun Yliopisto
U
- Uganda Manufacturers Association
- Unilever U.K. Central Resources Limited
- United Kingdom Research And Innovation
- United States Pharmacopeia Standard R&D And Technical Service (Shanghai) Co Ltd
- Universidad De Almeria
- Universidad De Cantabria
- Universidad De La Republica
- Universidad De Las Palmas De Gran Canaria
- Universidad De Murcia
- Universidade Catolica Portuguesa
- Universidade De Sao Paulo
- Universidade Do Algarve
- Universidade Do Porto
- Universidade Estadual Paulista Julio De Mesquita Filho
- Universidade Federal De Santa Catarina.
- Universidade Federal Do Rio Grande-Furg
- Universita Ca’ Foscari Venezia
- Universita Degli Studi Dell’Insubria
- Universita Degli Studi Di Bari Aldo Moro
- Universita Degli Studi Di Firenze
- Universita Degli Studi Di Genova
- Universita Degli Studi Di Padova
- Universita Degli Studi Di Parma
- Universita Degli Studi Di Pavia
- Universita Degli Studi Di Siena
- Universita Degli Studi Di Torino
- Universita Degli Studi Di Trento
- Universita Degli Studi Di Trieste
- Universita Politecnica Delle Marche
- Universitaet Fuer Bodenkultur Wien
- Universitat De Barcelona
- Universitat De Valencia
- Universitat Politecnica De Catalunya
- Universitat Wien
- Universitat Zurich
- Universitatea Dunarea De Jos Din Galati
- Universitatsklinikum Bonn
- Universite Cadi Ayyad
- Universite De Bretagne Occidentale
- Universite De Lorraine
- Universite De Perpignan
- Universite Savoie Mont Blanc
- Universiteit Gent
- Universiteit Van Amsterdam
- Universitetet I Agder
- Universitetet I Tromsoe – Norges Arktiske Universitet
- Universiti Malaysia Terengganu
- University College Cork – National University Of Ireland, Cork
- University College Dublin, National University Of Ireland, Dublin
- University Of Haifa
- University Of Keele Royal Charter
- University Of Nairobi Enterprises And Services Limited
- University Of Namibia
- University Of New Brunswick
- University Of New England
- University Of Portsmouth Higher Education Corporation
- University Of Pretoria
- University Of Strathclyde
- University Of Surrey
V
- Verein Zur Forderung Des Technologietransfers An Der Hochschule Bremerhaven Ev
- Vertech Group
- Veterinaerinstituttet – Norwegian Veterinary Institute
- Vitagora Pole
- Vork Dambrug
- Vose Software
- Vysoka Skola Chemicko-Technologicka V Praze
- Vaasan Yliopisto
W
- Wageningen University
- Wild Coast Abalone
- World Maritime University
Y
- Yangtze Delta Region Institute Of Tsinghua University Zhejiang
Z
- Zhejiang Academy Of Agricultural Sciences
AA
- Aalborg Universitet
- Aarhus Universitet