I OCCAM-prosjektet tester og lager vi nye løsninger som bidrar til å redusere klimagassutslipp, og hjelper oppdrettsnæringen å tilpasse seg klimaendringer.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. mai 2025

Slutt

30. apr 2029

Finansiert av

Horisont Europa (EU)

Samarbeid

Fiskaaling P/F, Avrik, ICES, Luna P/F, Submariner network for blue growth ewiv (SUB), Sjokovin, Matís, Akva Group ASA, Grieg Seafood ASA, UiT - Norges Arktiske Universitet, Samherji hf., Zachodniopomorski Uniwersytet Technologicny, Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Caviar pirinea SL, Inskie Centurm Rybaxtwa Spolka Zoo, PROINSA, Ostrea Production, IVL Svenska Miljoeinstitutet AB, Nordic Seafarm AB, The Scottish Association for Marinescience LBG

Bakgrunn

Den europeiske havbruksnæringen blir stadig mer sårbar for de komplekse og sammensatte virkningene av klimaendringer. Varmere hav, ekstremvær, havforsuring og endrede nedbørsmønstre forstyrrer miljøet under vann og truer bærekraften i oppdrett av fisk, skalldyr og tare. Klimaendringene fører til dårligere vannkvalitet, hyppigere sykdom og økt dødelighet hos de ulike oppdrettsartene. Samtidig stiller forvaltningen strengere miljøkrav til næringen.

Disse betingelsene gjør at næringen må ta grep. OCCAM-prosjektet er opprettet for å bidra til at næringen kan møte utfordringene og tilpasse seg klimaendringene.

Mål

Målet med prosjektet er å finne og utvikle ferdige løsninger og å gi råd som kan brukes av mange ulike aktører i oppdrettsnæringen – enten direkte eller som utgangspunkt for videre utvikling.

Løsningene skal være skalerbare, reproduserbare, innovative, men enkle nok til at de kan bidar til å redusere klimagassutslipp.

Dette gjør vi

I prosjektet skal vi utvikle tolv innovative løsninger for ulike opprettsarter og miljø, og fire sektorovergripende løsninger som sammen bidrar til å redusere klimavtrykket til oppdrettsnæringen.

I prosjektet jobber vi med oppdrett i sjøen, i ferskvann, og i landbaserte anlegg, og med følgende arter:

  • Laks
  • Ørret
  • Karpe
  • Blåskjell
  • Østers
  • Tare

Nofima koordinerer prosjektet, og leder arbeidet med å sørge for at resultatene blir tatt i bruk. Vi jobber også med formidling av prosjektresultatene.

Kontaktperson