EU-China-Safe
Beste praksis for handel med mat mellom EU og Kina
Prosjektet tok opp problemstillinger rundt mattrygghet og matjuks mellom EU og Kina.
Start
01. sep 2017
Slutt
31. aug 2021
Finansiert av
EU - Horisont 2020
Samarbeid
Prosjektet koordineres av the Queen’s University of Belfast. 33 nøkkelorganisasjoner fra forskning, regjering og industri vil delta fra Kina (17) og Europa (16).
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Themistoklis Altintzoglou
Anne Risbråthe
Marianne Svorken
Patrick Berg Sørdahl
Overordnet mål
Det overordnede målet med EU-China-Safe var å utvikle og implementere et felles syn på beste praksis i EU og Kina for å bidra til å øke mattryggheten, avskrekke matjuks, gjenoppbygge forbrukertillit, lage en felles forståelse av data og standarder, samt støtte opp under den økonomiske flyten av agri-mat mellom de to handelsblokkene.
Prosjektet fokuserte på de produktene som oftest er utsatt for kjemisk og mikrobiologisk juks; meireriprodukter og morsmelkerstatning, bearbeidet kjøtt, frukt/grønnsaker, vin, honning og krydder.
Nofima hadde ansvaret for vin i denne sammenhengen.
Målsetninger
- Definere et felles rammeverk for harmonering og visualisering av data som skal muliggjøre sammenfall av standarder og praksiser
- Forsterke samarbeid og kompetanseutveksling mellom EU og Kina
- Utvikle et digitalt sporbarhetsverktøy som vil styrke de mest utsatte forsyningskjedene
- Utvikle nye og forbedrede verktøy for detektering av kjemiske/mikrobiologiske farer og matjuks som vil bli implementert på en harmonisert måte i EU og Kina
- Analysere handelsbarrierer som er iverksatt på grunn av tilfeller av matjuks, og gi anbefalinger om hvordan man kan skape forutsigbarhet i forsyningskjeden
Ambisjonen var at prosjektet over tid kunne bygge et grunnlag for langsiktig samarbeid, synergier og tillit mellom et bredt spekter av industriaktører i EU og Kina.