EU-China-Safe
Delivering an Effective, Resilient and Sustainable EU-China Food Safety Partnership
Markedsforskning Næringsøkonomi
Prosjektet tar opp problemstillinger rundt mattrygghet og matjuks mellom EU og Kina.
Tidspunkt: | 1. september 2017 – 31. august 2021 |
Finansiering: | Horizon 2020 - The EU Framework Programme for Research and Innovation (grant 727864) |
Finansiør: | EU-kommisjonen |
Samarbeid: | Prosjektet koordineres av the Queen’s University of Belfast. 33 nøkkelorganisasjoner fra forskning, regjering og industri vil delta fra Kina (17) og Europa (16). |
Det overordnede målet med EU-China-Safe er å utvikle og implementere et felles syn på beste praksis i EU og Kina som skal bidra til å øke mattryggheten, avskrekke matjuks, gjenoppbygge forbrukertillit, lage en felles forståelse av data og standarder, samt støtte opp under den økonomiske flyten av agri-mat mellom de to handelsblokkene.
Prosjektet vil fokusere på de produkene som oftest er utsatt for kjemisk og mikrobiologisk juks; meireriprodukter og morsmelkerstattning, bearbeidet kjøtt, frukt/grønnsaker, vin, honning og krydder. Nofima har ansvaret for vin i denne sammenhengen.
Målsetninger
- Definere et felles rammeverk for harmonering og visualisering av data som skal muliggjøre sammenfall av standarder og praksiser
- Forsterke sammarbeid og kompetanseutveksling mellom EU og Kina
- Utvikle et digitalt sporbarhetsverktøy som vil styrke de mest utsatte forsyningskjedene
- Utvikle nye og forbedrede vertøy for detektering av kjemiske/mikrobiologiske farer og matjuks som vil bli implementert på en harmonisert måte i EU og Kina
- Analysere handelsbarrierer som er iverksatt på grunn av tilfeller av matjuks, og gi anbefalinger om hvordan man kan skape forutsigbarhet i foryningskjeden
Prosjektet vil over tid bygge et grunnlag for langsiktig samarbeid, synergier og tillit mellom et bredt spekter av industriaktører i EU og Kina.