Det er et stort behov for å utnytte norske landbruksressurser bedre for å øke selvforsyningen og redusere matsvinn. Prosjektet NorwegianFoods skal bidra til økt verdiskaping gjennom innovativ bruk og prosessering av norske råvarer til attraktive, sunne og bærekraftige produkter.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Bakgrunn

Klimaendringer, globale konflikter og ustabile forsyningskjeder gjør at det er viktig å øke selvforsyningen av mat i Norge. Den norske regjeringen har som mål å øke produksjonen og selvforsyningen av mat fra både frukt, bær og grønnsaker, og kornsektoren, samtidig som den høye selvforsyningen av animalske produkter opprettholdes.

Av både helsemessige og miljømessige årsaker anbefales det å produsere og spise mer plantebasert mat. Økt kunnskap om hvordan matproduksjon påvirker miljøet og helsen vår, samt behovet for å produsere og konsumere mer plantebasert mat, er blant drivkreftene bak dette prosjektet.

Mål

Hovedmålet er å bidra til bedre utnyttelse og verdiskaping av matvarer basert på norske landbruksråvarer gjennom innovativ bruk og prosessering til attraktive, sunne og bærekraftige produkter

Prosjektet har følgende delmål:

  1. Forbedre kvalitet og øke utnyttelsen av frukt, bær og grønnsaker gjennom ny kunnskap om lagring og prosessering
  2. Utvikle nye sunne og funksjonelle ingredienser og produkter basert på korn og belgvekster
  3. Øke utnyttelsen av oljefrø og restråstoff fra planter gjennom ny kunnskap om plantelipider og naturlige antioksidanter, funksjonelle egenskaper og bioaktivitet
  4. Forbedre kvalitet og øke verdien av norskprodusert kjøtt
  5. Få bedre innsikt i hvordan prosessering i samspill med råvarer og ingredienser påvirker struktur og andre egenskaper i produkter

Prosjektet vil bidra til

Prosjektet vil styrke norsk matproduksjon på flere områder. Bedre utnyttelse av norske landbruksråvarer og redusert matsvinn bidrar til å øke selvforsyningsgraden og redusere importavhengigheten.

Forskningen på sunne ingredienser og optimal prosessering og lagring vil bidra til utvikling av sunnere matvarer. Dette vil samlet sett stimulere til innovasjon og verdiskaping i norsk matindustri, og gjøre næringen bedre rustet til å møte fremtidens utfordringer med klimaendringer og ustabile forsyningskjeder.

Utvalgte bidrag så langt

  • Vi undersøker hvordan lys påvirker utvikling av klorofyll og giftige glykoalkaloider i poteter, og utvikler analysemetoder for å oppdage risikosorter og teste ulike måter å redusere innholdet på.
  • Vi tester potetskrellekstrakt og andre plantebaserte antioksidanter i matvarer. Målinger viser at ekstraktene ikke gir uønsket lukt eller smak. Dette åpner for bedre utnyttelse av sidestrømmer og redusert bruk av syntetiske antioksidanter.
  • Vi undersøker brødbakeprosesser og bakeegenskaper av korn med forskjellig kvalitet. Dette kan øke bruken av norske råvarer og forbedre ernæringskvalitet av brød.
  • Vi finner biologiske markører som kan forklare hvorfor kylling får muskeldefekten «wooden breast». Det gir mulighet til å avle for bedre dyrevelferd og kjøttkvalitet.  
  • Vi tilpasser prosesseringsbetingelser ved bruk av ulike ingredienser får å lage bedre teksturerte matmodeller

Slik jobber vi

Prosjektet er delt inn i fem arbeidspakker, som hver vektlegger ulike aspekter av matproduksjon. Arbeidspakkene er godt koordinert for å sikre at forskningen gir helhetlige og anvendbare resultater som bidrar til innovasjon og verdiskaping i norsk matproduksjon.

Arbeidspakke 1 – Frukt, bær og grønnsaker:

Vi undersøker hvordan lagringsbetingelser påvirker kvalitet og holdbarhet av ferske frukt, bær og grønnsaker. Vi studerer forskjellige prosesseringsteknologier og -metoder for å få ønsket produktkvalitet.

Arbeidspakke 2 – Korn og belgfrukter:

Vi optimaliserer bakeprosesser for økt bruk av norsk hvete og andre kornsorter. Vi utvikler prototyper laget av korn- og belgvekster med bedre ernæringsverdi.

Arbeidspakke 3 – Fett, oljer og matkvalitet:

Vi karakteriserer lipider fra norske oljevekster og utvikler stabile oljeholdige ingredienser. Vi tester bioaktive lipiders effekt på energimetabolisme og isolerer naturlige antioksidanter fra plantebaserte restråstoff.

Arbeidspakke 4 – Kjøttkvalitet:

Vi studerer muskeldefekter og tester ulike fryse- og tinebetingelser for forskjellige kjøttstykker. Vi måler vannbindingsevne og tekstur under lagring og undersøker oksidasjon av fett og proteiner.

Arbeidspakke 5 – Strukturerte plantebaserte og sammensatte matprodukter:

Vi lager strukturerte matprodukter av ingredienser fra arbeidspakke 1 til 4 ved hjelp av ekstrudering og andre prosesseringsmetoder. Struktur på mikro- og makronivå blir analysert med avanserte analyseteknikker og koblet til andre egenskaper av produktene.

Publikasjoner

Strategiske forskningsprogram

Strategiske forskningsprogrammer finansiert av Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) i perioden 2025-2028.

Les mer om Nofima og FFL

Programmer:
Enable | InnoSense | MicroPack | NorwegianFoods

Secret Link