
Dr.philos.
+47 906 98 303
+47 77 62 92 31
petter.olsen@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Tromsø
https://nofima.no/person/petter-olsen/
Seniorforsker
Dr.philos.
+47 906 98 303
+47 77 62 92 31
petter.olsen@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Tromsø
Seniorforsker
Jeg er seniorforsker i Nofima, her har jeg jobbet siden 1993. Jeg arbeider med anvendelser av IKT i næringsmiddelindustrien, spesielt relatert til informasjonslogistikk, produktdokumentasjon, miljøregnskap og sporbarhet. Jeg ledet arbeidet med å lage standardene ISO 12875, ISO 12877 (sporbarhet av sjømat) og CWA 16960 (egenevaluering og dokumentasjon av bærekraft), og jeg jobber generelt mye med utvikling av metoder og standarder spesielt relatert til elektronisk informasjonsutveksling, prosesskartlegging og dokumentasjon av bærekraft. Jeg arbeider mest med og i EU-prosjekter, bl.a koordinerte jeg TraceFish i 5. rammeprogram (sporbarhet) og WhiteFish i 7. rammeprogram (bærekraft), og jeg har eller hadde sentrale roller i prosjektene TRACE, FoodIntegrity og Authent-Net (autentisering av matens egenskaper), EcoFishMan og MareFrame (beslutningsstøtte relatert til fiskeriforvaltning), PrimeFish (økonomi i sjømatsektoren) og ClimeFish (klimapåvirkning av sjømatproduksjon). Jeg har også overordnet ansvar for å holde oversikt over all Nofimas deltakelse i internasjonale prosjekter. Jeg er utdannet sivilingeniør i informasjonsteknologi og anvendt matematikk fra University of Strathclyde, Glasgow, Storbritannia i 1986. Jeg underviser jevnlig sporbarhetsrelaterte emner for industrien, på UiN og på UiT, og jeg har fungert som rådgiver for diverse organisasjoner på disse områdene, bl.a EU-kommisjonen, FAO, EFSA, WWF, Nordisk Ministerråd og Nordisk Industrifond.
Beyond regulatory compliance – Seafood traceability benefits and success cases
Borit, Melania; Olsen, Petter
2020
Olsen, Petter; Borit, Melania; Syed, Shaheen
2019
The components of a food traceability system
Olsen, Petter; Borit, Melania
2018
Borit, Cornel; Borit, Melania; Olsen, Petter
2018
A framework for results-based management in fisheries
Nielsen, Kåre Nolde; Aschan, Michaela; Agnarsson, Sveinn; Ballesteros, Marta; Baudron, Alan; Borges, Maria de Fatima; Campos, Aida; Chapela, Rosa; Daníelsdóttir, Anna Kristin; Erzini, Karim; Gregersen, Olavur; Holm, Petter; Lucchetti, Alessandro; Margeirsson, Sveinn; Mendes, Hugo Vilela; Olsen, Petter; Rangel, Mafalda; Sala, Antonello; Santiago, José Luis; Sigurdardottir, Sigridur; Silva, Cristina; Sykes, Daryl; Vidarsson, Jonas Runar; Virgili, Massimo; Wise, Laura; Fernandes, Paul George
2018
Food traceability in theory and in practice. A dissertation for the degree of Doctor Philosophiae
Olsen, Petter
2017
Økt lønnsomhet i torskesektoren. Sluttrapport
Bendiksen, Bjørn Inge; Henriksen, Edgar; Hermansen, Øystein; Holm, Petter; Iversen, Audun; Karlsen, Kine Mari; Svorken, Marianne; Isaksen, John Roald; Olsen, Petter; Sørdahl, Patrick Berg Dreyer, Bent (ed.)
2016
Karlsen, Kine Mari; Olsen, Petter; Isaksen, John Roald; Svorken, Marianne; Bendiksen, Bjørn Inge; Hermansen, Øystein; Iversen, Audun; Henriksen, Edgar Dreyer, Bent (ed.)
2016
Problems and Implementation Hurdles in Food Traceability
Karlsen, Kine Mari; Olsen, Petter
2016
Seafood traceability systems: Gap analysis of inconsistencies in standards and norms
Borit, Melania; Olsen, Petter
2016
Analysis of gaps and inconsistencies in the Seafood traceability standards and norms
Borit, Melania; Olsen, Petter
2016
Bhatt, Tejas; Blaha, Francisco; Boyle, Mariah; DiMento, Bill; Kuruc, Michele; Matern, Hans-Jürgen; Olsen, Petter; Trent, Steve
2015
WhiteFishMaLL. North Atlantic Whitefish Marine Living Lab
Vidarsson, Jonas R.; Gregersen, Olavur; Olsen, Petter; Gunnlaugsson, Valur N.; Djurhuus, Durita; Finnbjörnsson, Þorvaldur; Pétursdóttir, Anna Maria
2015
Borit, Melania; Vanhée, Loïs; Olsen, Petter
2014
Bhatt, Tejas; Blaha, Francisco; Boyle, Mariah; DiMento, Bill; Kuruc, Michele; Matern, Hans-Jürgen; Olsen, Petter; Trent, Steve
2014
Økt lønnsomhet i torskesektoren - statusrapport for 2013
Bendiksen, Bjørn Inge; Dreyer, Bent; Hermansen, Øystein; Holm, Petter; Isaksen, John Roald; Olsen, Petter
2014
Økt lønnsomhet i torskesektoren – Statusrapport for 2012
Bendiksen, Bjørn Inge; Dreyer, Bent; Hermansen, Øystein; Isaksen, John Roald; Holm, Petter; Olsen, Petter
2013
Økt lønnsomhet i torskesektoren – 1. halvår 2013
Bendiksen, Bjørn Inge; Dreyer, Bent; Hermansen, Øystein; Holm, Petter; Isaksen, John Roald; Olsen, Petter
2013
Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Olsen, Petter; Vidarsson, Jonas; Ziegler, Friederike
2013
Storøy, Jostein; Thakur, Maitri; Olsen, Petter
2013
Literature review: Does a common theoretical framework to implement food traceability exist?
Karlsen, Kine Mari; Dreyer, Bent; Olsen, Petter; Elvevoll, Edel Oddny
2013
de Boer, Imke; Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Olsen, Petter; Veldhuizen, Linda; Vidarsson, Jónas R.; Ziegler, Friederike
2012
Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Thakur, Maitri; Forås, Eskil; Sakai, Jun; Olsen, Petter; Storøy, Jostein
2012
Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Olsen, Petter
2012
Granularity and its role in implementation of seafood traceability
Karlsen, Kine Mari; Dreyer, Bent; Olsen, Petter; Elvevoll, Edel Oddny
2012
Borit, Melania; Olsen, Petter
2012
Food industry information exchange and the role of meta-data and data lists
Donnelly, Kathryn Anne-Marie; van der Roest, Joop; Höskuldsson, Stefán Torfi; Karlsen, Kine Mari; Olsen, Petter
2011
Granularity and its importance for traceability in a farmed salmon supply chain
Karlsen, Kine Mari; Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Olsen, Petter
2011
Validity of method for analysing critical traceability points
Karlsen, Kine Mari; Olsen, Petter
2011
Critical criteria when implementing electronic chain traceability in a fish supply chain
Karlsen, Kine Mari; Sørensen, Carl-Fredrik; Forås, Eskil; Olsen, Petter
2011
Analysis of traceability on board a Freezer trawler
Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Olsen, Petter
2010
Innføring av elektronisk kjedesporbarhet for fersk hvitfisk til innlandsmarkedet
Karlsen, Kine Mari; Sørensen, Carl-Fredrik; Forås, Eskil; Olsen, Petter
2010
Decision Support Systems for the Food Industry. Chapter 12
Arason, Sigurjón; Ásgeirsson, Eyjólfur Ingi; Margeirsson, Björn; Margeirsson, Sveinn; Olsen, Petter; Stefánsson, Hlynur
2010
Implementing traceability: practical challenges at a mineral water bottling plant
Karlsen, Kine Mari; Olsen, Petter; Donnelly, Kathryn Anne-Marie
2010
Olsen, Petter; Aschan, Michaela
2010
Improving Information Exchange in the Chicken Processing Sector using Standardised Data Lists
Donnelly, Kathryn Anne-Marie; van der Roest, Joop; Höskuldsson, Stefán Torfi; Olsen, Petter; Karlsen, Kine Mari
2009
Identification Schemes for Traceability Systems –Inspiration and experiences?
Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Karlsen, Kine Mari; Olsen, Petter
2009
Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Olsen, Petter
2009
The importance of transformations for traceability – A case study of lamb and lamb products
Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Karlsen, Kine Mari; Olsen, Petter
2009
Karlsen, Kine Mari; van der Roest, Joop; Olsen, Petter
2008
Donnelly, Kathryn Anne-Marie; van der Roest, Joop; Karlsen, Kine Mari; Olsen, Petter
2008
Traceability of honey – Specification of the information to be recorded in honey distribution chains
Donnelly, Kathryn Anne-Marie; van der Roest, Joop; Karlsen, Kine Mari; Olsen, Petter
2008
Analysis of traceability in the chicken processor Beijing Dafa Chia Tai Co
Olsen, Petter; Forås, Eskil
2008
Improving traceability in seafood production
Storøy, Jostein; Senneset, Gunnar; Forås, Eskil; Olsen, Petter; Karlsen, Kine Mari; Frederiksen, Marco
2008
Creating standardised data lists for traceability: a study of honey processing
Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Karlsen, Kine Mari; Olsen, Petter; van der Roest, Joop
2008
Process mapping; Analysis of traceability of herring, tuna and salmon
Karlsen, Kine Mari; Donnelly, Kathryn Anne-Marie; Olsen, Petter; Forås, Eskil; Senneset, Gunnar; Frederiksen, Marco T.; Alberdi, Borja; Zárate, Alberto Gonzalez
2007
TraceFish basert innføring av sporbarhet i norsk fiskerinæring
Karlsen, Kine Mari; Olsen, Petter; Storøy, Jostein
2006
Material flow and information flow at Insalus, a mineral water company
Olsen, Petter; Karlsen, Kine Mari
2005
2005
Traceability Standards and Supply Chain Relationships
Dreyer, Heidi Carin; Wahl, Ragnhild; Storøy, Jostein; Forås, Eskil; Olsen, Petter
2004
Tre dialoger om Feyerabend - omkamp mellom rasjonalisten og realisten
Olsen, Petter; Aanesen, Margrethe
1997
1. juni 2019 – 31. mai 2023
I 2017 lanserte EU-kommisjonen rapporten “Food from the Oceans”, som spesifikt antyder at marine arter på lavere nivåer i næringskjeden er fremtiden for bærekraftig havbruk.
1. september 2017 – 31. august 2021
Prosjektet tar opp problemstillinger rundt mattrygghet og matjuks mellom EU og Kina.
1. juni 2017 – 31. mai 2021
En femtedel av fangstene til EUs fiskeflåte kommer fra farvann utenfor EU. Disse fiskeriene er ofte dårlig regulert, forvaltningen er noen ganger basert på begrenset kunnskap, og håndhevelse, etterlevelse og tillit mellom interessenter kan være mangelfull.
2. april 2016 – 31. mars 2018
Prosjektet skal legge til rette for et bærekraftig samarbeid mellom nasjonale og internasjonale forskningsfinansieringsorganisasjoner innenfor matautentisitet, forbedre næringens konkurransevne og styrke forbrukernes tillit ved hjelp av mer koordinert og kostnadseffektiv FoU.
1. april 2016 – 31. mars 2020
Klimaendringer truer bærekraftig vekst av fiskeri- og oppdrettsnæringen over hele verden. Målet med ClimeFish var å bidra til å sikre at økningen i sjømatproduksjonen kommer i områder og for arter der det er potensiale for bærekraftig og robust vekst under den forventede klimautviklingen.
1. mars 2015 – 28. februar 2019
Det overordnede målet med PrimeFish er å forbedre den økonomiske bærekraften til den europeiske fiskeri- og akvakultursektoren.
1. januar 2014 – 31. desember 2018
Prosjektets mål er å kartlegge og dokumentere matjuks, og å utvikle metoder for å hindre juks og feilmerking av mat.
1. januar 2014 – 31. desember 2017
MareFrame vil redusere barrierene som hindrer mer utstrakt innføring av økosystembasert fiskeriforvaltning (EAFM).