Anvendelse, begrensninger, kostnader, og nytteverdi relatert til bruk av blockchainteknologi i næringsmiddelindustrien
Publikasjonsdetaljer
Utgiver : Nofima AS
Internasjonale standardnummer
:
Trykt
:
978-82-8296-581-1
Publikasjonstype : Nofimas rapportserie
Serier : Nofima rapportserie 4/2019
År : 2019
Lenker
:
ARKIV
:
http://hdl.handle.net/11250/25...
Forskningsområder
Kvalitet og målemetoder
Har du spørsmål om noe vedrørende publikasjonen, kan du kontakte Nofimas bibliotekleder.
Kjetil Aune
Bibliotekleder
kjetil.aune@nofima.no
Sammendrag
Rapporten gir en oversikt over konsepter og systemer relatert til sporbarhet i næringsmiddelindustrien, og gir også en grunnleggende innføring i blockchainteknologi. Tradisjonelle elektroniske sporbarhetssystemer basert på relasjonsdatabaser sammenlignes med blockchainbaserte sporbarhetssystemer, og fordeler og ulemper med de respektive løsningene evalueres. Hovedkonklusjonen er at dersom hurtighet eller konfidensialitet er de viktigste systemegenskapene så er tradisjonelle sporbarhetssystemer sannsynligvis bedre. Hovednytten av blockchainsystemer er at de er likere i oppbygging og struktur, og at det derfor er lettere å dele og integrere data mellom bedrifter og mellom verdikjeder. Dette er en veldig viktig utfordring i næringsmiddelindustrien, da manglende integrasjon er en av de viktigste utfordringene som hindrer tilgang til data som registreres på ulike steder i kjeden, og nytteverdien av blockchainbaserte sporbarhetssystemer er signifikant dersom de kan bidra til å løse dette problemet.