DigitalAqua
Digitalisering for bedre måling av fiskevelferd
Prosjektet tar mål av seg til å bedre vår vurderingsevne av og kunnskap om fiskevelferd, via digitalisering.
Start
01. jan 2019
Slutt
31. des 2023
Finansiert av
Nofima
Prosjektleder(e):
Christopher Noble
Thomas Larsson
Ingrid Måge
Lars Erik Solberg
Andre deltakere:
Digitale teknologier er i ferd med å revolusjonere havbruksnæringen, og digitalisering er et sentralt tema for både produksjonsbedrifter og leverandørindustrien. Det forventes at digitalisering vil bidra til å løse en rekke utfordringer knyttet til både produktivitet, fiskevelferd og daglig drift. Sammenstilling av objektive målinger og data kan gjøre beslutningsprosesser raskere og bedre, og gi ny innsikt i årsakssammenhenger og utfordringer.
Nofima-prosjektet DigitalAqua tar mål av seg til å bedre vår vurderingsevne av og kunnskap om fiskevelferd via digitalisering. DigitalAqua kombinerer Nofimas kompetanse innen produksjonsbiologi, fiskevelferd, bildeanalyse og multivariat dataanalyse, for å undersøke hvordan digitalisering kan bidra til å gi et bedre bilde av hvordan fisken har det. Dette oppnås ved:
- Digitalisering av velferdsindikatorer, dvs verktøyene vi bruker for å evaluere fiskevelferd, basert på bildeanalyse og nye sensorer som måler selve fisken eller miljøet.
- Bedre forståelse av de underliggende faktorene som påvirker fiskevelferd i oppdrettssystemer, ved bruk av avanserte metoder for data-analyse som kan systematisere og trekke ut informasjon fra store og komplekse datasett.
Denne digitale verktøykassen kan hjelpe havbruksnæringa med å definere robuste velferdsindikatorer og risikofaktorer, samt analysere variasjonen i disse i ulike produksjonssystemer og -miljø. Slike verktøy kan brukes i daglig beslutningsstøtte, til produksjonsovervåking og tidlig varsling om avvik, og bidra til produksjonsforbedringer på lang sikt.
Publikasjoner
Nofimas strategiske satsinger
Nofima satser egne midler for å øke kompetansen på næringsnyttige, relevante og nyskapende områder og styrke vår posisjon blant ledende anvendte forskningsmiljøer.
Aktive prosjekter
Noen tidligere prosjekter
Lignende prosjekter