Abonner på:

eller der du hører på podkaster.

Sesong 2 (2021)

Hva er miljøutfordringene i lakseoppdrett?

I prosjektet Havbruk 2030 har forskerne sett på de viktigste miljøutfordringene i oppdrettsnæringen. I studio har seniorforsker Eirik Mikkelsen med seg leder av Natur og Ungdom, Therese Hugstmyr Woie.

Dato: 3. mai 2021

Fiskeripolitikk detaljert forklart episode 2

Fiskeripolitikk detaljert forklart episode 2
Fiskeripolitikk og forvaltning kan være komplisert. I to episoder får du et dypdykk i regelverk, kvotefordeling og mye mer. I sendingen møter du forskerne Audun Iversen og John Isaksen som er blant landets fremste på sine områder. I denne episoden får du blant annet høre om kvotepolitikk, leveringsplikt, det grønne skiftet og mer.

Dato: 26. april 2021

Fiskeripolitikk detaljert forklart episode 1

Fiskeripolitikk og forvaltning kan være komplisert. I to episoder får du et dypdykk i regelverk, kvotefordeling og mye mer. I sendingen møter du forskerne Audun Iversen og John Isaksen som er blant landets fremste på sine områder. I denne episoden får du blant annet høre om Havressursloven, kvotepriser, ressursrente og mer.

Dato: 19. april 2021

Fiskeripolitikk enkelt forklart

Norsk fiskeripolitikk er komplisert og vanskelig. I denne korte podkastepisoden gir Magnar Pedersen i Nofima deg en forenklet versjon av kvotefordeling, trålere, kystflåte, bunnfiske og pelagisk fiske.

Dato: 12. april 2021

Mer miljøvennlig transport av laks

Norsk laks er en stor eksportsuksess, og blir distribuert fersk til store deler av verden. Flyfrakt fra Norge til Shanghai gir cirka 10 ganger høyere utslipp enn båtfrakt, noe som dobler laksens totale utslipp. Er det mulig med dagens kjølekjede og logistikk å redusere miljøbelastningen?

Dato: 5. april 2021

Plast – både bra og vanskelig

Plast er ikke bare plast. Hør en av Norges beste forskere på området, Marit Kvalvåg Pettersen snakke om et nytt forskningsprosjekt på resirkulerbar plast til matemballasje. Med seg i studio har hun Johannes Daa fra Grønt Punkt.

Dato: 29. mars 2021

Laksen liker ikke varmt hav

Laksen trives best i 12 grader, blir stresset med 16 grader og dør ved 23 grader. Klimaendringene kan være en trussel for oppdrett i sør i Norge. Hør forsker Elisabeth Ytteborg og Sturla Henriksen fra UN Global Compact.
Lenke: Hør episoden
Dato: 22. mars 2021

Har oppdrettslaksen det bra?

Hvorfor er fiskehelse viktig for norske oppdrettere? Har laksen med bra i oppdrettsanleggene? Hva kan gjøres for å bedre fiskevelferden? Dette er spørsmål du får svar på i samtalen mellom Gunn Berit Olsson i Nofima og Solveig Nygaard fra Grieg Seafood.

Dato: 15. mars 2021

Bærekraftig mat med restråstoff

Forsker Mari Øvrum Gaarder forsker blant annet på smaksnøytrale proteiner fra restråstoff av makrell. Sammen med Joacim Lund, kommentator i Aftenposten, forteller hun i denne episoden av «Matnyttig forskning» hvorfor restråstoff stadig blir viktigere for å sikre en bærekraftig matproduksjon.

Dato: 8. mars 2021

Sesong 1 (2020)

Pølsemaker og forsker diskuterer julemat

Pølsemakermester Tom Chr. Johannessen ble «flasket opp» på juletorsk i barndommen. Nå serverer han kjøtt på julaften. Er han og seniorforsker Dagbjørn Skipnes enig om hva som er den beste julematen. Hør podkasten og få gode tips du selv kan bruke på kjøkkenet julaften.

Dato: 21. desember 2020

Matindustriens grønne omstilling

Direktør for bærekraft og innovasjon i Bama, Alvhild Hedstein og seniorforsker i Nofima, Svein Halvor Knutsen gir deg som lytter eksempler på hvor matindustrien er i dag og hvordan forskningen kan hjelpe til med en bærekraftig produksjon.

Dato: 14. desember 2020

Næringsmiddelforskning viktig for distriktene

Stortingsrepresentant Geir Pollestad og seniorrådgiver i Nofima Stine Alm Hersleth snakker både om politikk og matprodusenter som er lykkelig som små.

Dato: 7. desember 2020

Er bærekraft og kvalitet to sider av samme sak?

Forskningssjef Mari Moren og forsker Svein Kristian Stormo – begge fra Nofima gir lytterne er lite dypdykk innenfor sine fagfelt.

Dato: 30. november 2020

Nasjonal verdiskaping i sjømatnæringen

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen og forskningssjef i Nofima, Ragnhild Dragøy tar lytterne på en reise som forteller om store muligheter.

Dato: 23. november 2020

Fremtidens mat – er det bare science fiction?

Vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren og seniorforsker i Nofima, Sissel Beate Rønning forteller om fremtiden som allerede er her.

Dato: 16. november 2020

Matindustrien møter tøff konkurranse

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad og konserndirektør i Orkla Håkon Mageli er gjester i studioet.

Dato: 9. november 2020

Kontaktperson