MacroALGAQUA
Økt bærekraftig makroalgeproduksjon til fôr- og næringsmiddelingredienser
Prosjektet vil gi et viktig bidrag til utviklingen av en ny oppdrettsnæring i Nord-Norge og bidra med verdifull kunnskap og teknikker innen genetisk avl, biomasseforedling og muligheter for industriell bruk som vil komme næringen i hele Norge til gode.
Start
01. jan 2021
Slutt
31. des 2023
Finansiert av
Nofima
Samarbeid
AkvaPlan NIVA, OceanFood, Lerøy, Folvengård, Lyngsskjellan Enk
Prosjektleder(e):
Bakgrunn
I dag satser norsk makroalgeindustri utelukkende på produksjon av sukkertare. Det har imidlertid vært gjort lite forskning på den genetiske fordelingen av makroalgearter, som sukkertare, og potensialet for å anvende selektiv avl for å øke verdien av de ulike artene har ikke blitt utforsket.
Produksjonen er også nesten utelukkende basert i sør- og midt-Norge. Dermed går man glipp av det enorme potensialet for å utvide vekstsesongen i Norge ved å produsere makroalger i nord, som vil være et viktig fokus i MacroALGAQUA-prosjektet.
Det finnes også en rekke nye og verdifulle makroalgearter som kan dyrkes i landbaserte IMTA-systemer i avløpsvannet fra høytrofiske arter.
Denne produksjonsmetoden har ikke blitt utforsket i Norge så langt, til tross for at den har vist seg å være vellykket i andre land i Europa. Dette er også noe vi skal undersøke i MacroALGAQUA-prosjektet.
Miljøavtrykket fra kjøttindustrien får økende oppmerksomhet fra forbrukerne, og domineres per nå av karbonavtrykket fra fôret som anvendes. Makroalger er tilgjengelige i store mengder, men har begrenset verdi som fôringredienser – hovedsakelig på grunn av at de har lavt innhold av protein og lipider, og at de potensielt også inneholder uønskede forbindelser.
Fermentering anses som en lovende metode for å oppgradere næringsverdien i biomasse fra makroalger.
MacroALGAQUA vil bygge på erfaringene og kunnskapene fra både tidligere Nofima-makroalgeprosjekter og aktivitetene i Tasty Kelp-prosjektet for å bekjempe disse flaskehalsene i norsk makroalgeindustri.
Mål
MacroALGAQUA skal styrke verdikjeden for makroalgeindustrien i Norge (særlig Nord-Norge) ved å fokusere på de følgende fem hovedområdene:
- utvikling av genomiske ressurser og beregning av genetiske parametere for vekst og miljøfølsomhet hos sukkertare
- videreutvikling av makroalgeproduksjonen i Nord-Norge
- produksjon av nye landbaserte makroalgearter i landbaserte IMTA-systemer
- nedstrømsprosessering og utnyttelse av fermenterte makroalger i storfe- og fiskefôr
- formidling av Nofimas kompetanse på feltet til bransje- og forskningspartnere
Publikasjoner
Nofimas strategiske satsinger
Nofima satser egne midler for å øke kompetansen på næringsnyttige, relevante og nyskapende områder og styrke vår posisjon blant ledende anvendte forskningsmiljøer.
Aktive prosjekter
Noen tidligere prosjekter
Forskningsanlegg