Kjersti Aaby
Dr.scient.
Seniorforsker
Jeg er forsker i avdeling Mat og Helse, der fokus er å hjelpe matprodusenter med å utvikle god mat for bedre helse gjennom best mulig behandling av råvarer og produkter. Mitt forskningsfokus er på kvalitet og innholdsstoffer i frukt og bær og hva som påvirker dette i råvarene, og ikke minst hva som skjer under videreforedling og lagring. Målet er å finne ut hvordan råvaren skal prosesseres for å få ønsket kvalitet av produktet. Prosessering omfatter bl.a. varmebehandling, «juicing», ulike typer tørking, høytrykkshomogenisering og PEF. Kvalitet, som farge og tekstur, måles instrumentelt, men det er viktig at dette samsvarer med den sensoriske opplevelsen (målt av mennesker). Innholdsstoffer som har betydning for sensorisk og helsemessig kvalitet, for eksempel flyktige aromastoffer, sukker og syrer, samt bioaktive plantestoffer, analyseres med ulike kromatografiske metoder (HPLC, GC) med forskjellige detektorer (MS, UV, RI). Hva som skjer med disse forbindelsene i kroppen og hvilken bioaktivitet og mulig helseeffekt de har, er også noe jeg er opptatt av.

E-postadresser til ansatte følger malen firstname.lastname@nofima.no
Mellomnavn kan skrives med både bindestrek og punktum.
Norske særtegn som Æ, Ø og Å fungerer ikke i epostadresser og må skrives om. De vanligste omskrivningene er «ae», «o» og «aa».
Kontakt sentralbordet +47 77 62 90 00 eller post@nofima.no hvis du har noen spørsmål.
Mine prosjekter
Mine publikasjoner
Kjersti Aaby har 69 publikasjoner ved Nofima: