Sjømatkvalitet
Kvalitet i verdikjeden til makrell og laks

I dette tverrfaglige prosjektet har vi studert hele verdikjeden for makrell og oppdrettslaks.
Start
01. mar 2015
Slutt
28. feb 2019
Finansiert av
Nofima
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Stein Harris Olsen
Lidunn Mosaker Boge
Runar Gjerp Solstad
Izumi Sone
Geir Sogn-Grundvåg
Audun Iversen
Karsten Heia
Themistoklis Altintzoglou
Kathryn Anderssen
Laila Budal
Tor Hatten Evensen
Anette Hustad
Sjurdur Joensen
Silje Kristoffersen
Trond Karsten Løvdal
Thomas Nyrud
Ingelinn Eskildsen Pleym
Roy Robertsen
Tone Mari Rode
Bjørn Tore Rotabakk
Aase Vorre Skuland
Wilhelm Andreas Solheim
Marianne Svorken
Tina H.E. Thesslund
Torbjørn I Tobiassen
Birthe Vang
Målet med satsingen har vært å:
- Utvikle verktøy og metoder knyttet til sjømatkvalitet langs hele verdikjeden
- Styrke Nofimas kompetanse og posisjon innen sjømatkvalitet
- Utvikle grunnlaget for tverrfaglige søknader
- Mer forskningsformidling på sjømatkvalitet
I prosjektet har vi styrket Nofima-forskeres kompetanse på sjømatkvalitet i verdikjeden av makrell og laks.
Makrell
Både markedsforskere, næringsøkonomer, bioteknologer og sjømatindustriforskere i Nofima har fått økt innsikt i makrellens kvalitetsegenskaper, matvaretrygghet, høytrykksbehandling, utnyttelse av restråstoff fra pelagisk sektor, hyperspektral avbildning, verdikjeden for makrell, makrellauksjon og markedsaspekter.
Alt henger sammen med alt
Hvorfor er det lurt å forske på hele verdikjeden?
Se denne filmen hvor makrell er brukt som eksempel.
Publikasjoner om makrell
Laks
På laks har vi fått mer innsikt om hvordan kvalitet på laks påvirkes av sesong, lokalisering, filetering og lagring, kvalitetsmålinger på hel laks, matvaretrygghet, høytrykksbehandling, hyperspektral avbildning, i tillegg til ny kunnskap om diploid og triploid laks.
Publikasjoner om laks
Flere publikasjoner fra prosjektet
Metodeutvikling
Vi har jobbet med følgende metoder:
- Hybrid-spørreundersøkelser med åpne spørsmål
- Blodanalyser og on-line analyse av data
- Kompetanseoppbygging innen rheologi og bruk av et reometer
- Saltanalyse makrell
- Fargeanalyse med DigiEye ‐ Del 2: Analyse
- Ny analysemetode for gen-ekspresjon
- Kvalitetsmåling på hel laks
- Hurtigmetoder for sensorisk vurdering av kokt laks: Metodene som ble testet ut var TDS (Temporal Dominance of Sensation) og TCATA (Temporal-Check-All-That-Apply).
- TBARS-analyse (harskning) for makrell
- Røykemetode for makrell
- Produktutvikling og bruk av nyere teknologier for hydrolyser av restråstoff
- Multi Locus VNTR Analysis og Multi Locus Sequence Typing av Listeria (START2 software)
- Mikroskopering (muskelstruktur)
- Produkt- og prosessutvikling med molekylær gastronomi
- Produktutvikling med fiskeproteiner
- Utviklet ny analysemetodikk for påvisning av blod i fiskemuskel.
Formidling
Vi har også lagt vekt på å formidle forskning på sjømatkvalitet på en lett tilgjengelig måte gjennom flere seminarer for næring, kolleger og allmennheten, gjennom bloggen «Fra fjord til bord» om sjømatforskning, og gjennom en videoblogg om sjømatkvalitet.

Fra fjord til bord
Sjømaten vår – hva går den gjennom på sin ferd fra hav til tallerken? Vi sjømatforskere i Nofima jobber for at norsk sjømat skal være trygg, sunn og av god kvalitet.
Vi følger fisk og krabbe hele veien fra fangst og slakting, via bearbeiding og markedsføring, og til den ligger på tallerkenen din.
I denne bloggen serverer vi både fersk og vellagret kunnskap fra vår forskerverden. Vel bekomme!
Gå til bloggen «Fra fjord til bord»
Se Geirs videoblogg om sjømatkvalitet
Som del av prosjektet laget seniorforsker Geir Sogn-Grundvåg en videoblogg om forskning på sjømatkvalitet. Den har han fortsatt å holde ved like også etter at dette prosjektet var over.
Forskningsområder