Nordisk makrell
Bedre kvalitet og verdi på nordiske makrellprodukter

I prosjektet undersøkte vi sesongvariasjoner hos makrell gjennom omfattende studier av hvordan ulike enkeltfaktorer påvirker produktkvaliteten på ulike stadier i verdikjeden.
Start
01. apr 2015
Slutt
01. apr 2018
Finansiert av
Nordic Innovation
Samarbeid
Pelagia (NO), Sirdarvinnslan (IS), Gjøgur (IS), Vardin (FO), VMK-Arenco (SE), Matis (IS), Chalmers Univeristet (SE), Aarhus Universitet (DK)
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
For å få en oversikt over hvordan sesong påvirker produktenes kvalitet og lagringsstabilitet, inngikk makrell fanget mellom juli og januar i forsøkene.
De ulike industripartnerne i prosjektet ga muligheter for et bredt spekter sammenligninger av hvordan fiskeredskap og fangstmetoder kan påvirke kvaliteten. Både både trål og snurpenot inngikk i forsøkene. Det samme gjorde andre viktige parametere som pumping, ombordhåndtering og superkjøling.
Vi undersøkte råstoffets egnethet for direkte mekanisk filetproduksjon, og sammenligne filetkvaliteten med manuelt filetert fisk. Videre studerte vi effekten av innfrysingmetode og lagringstemperatur på lagringsstabiliteten.
Vi undersøkte også hvordan man kan bruke analyseresultatene til å forutsi filetenes egnethet for videre (sekundær) prosessering, til for eksempel røykte produkter. Og dessuten undersøkte vi hvordan alternative verdikjeder og markedskrav kan avdekke nye markeder og muligheter for skreddersydd produktutvikling.
Filer og Lenker