FoodProFuture
Norske planteproteiner i nye matprodukter
Vi utvikler kunnskap for optimal produksjon og utnyttelse av norske proteinrike vekster, slik at de kan utgjøre råvarene i gode, helseriktige og attraktive plantebaserte matvarer med høyt proteininnhold.
Start
01. mar 2017
Slutt
31. okt 2021
Finansiert av
Norges forskningsråd
Samarbeid
Akademia: NMBU (prosjektleder), Nofima NTNU, NIBIO, Østfoldforskning, SIFO, Luke & VTT-Finland, University of Food Technologies-Plovdiv, Bulgaria, CSGA-Frankrike, Rådgivning: AgriAnalyse, NLR, Halogen, Skala Industripartnere: BAMA, Gartnerhallen, AM nutrition, Norsk Matraps, Borregaard, Mills, Orkla Foods, Hoff og Lantmannen Cerealia
Prosjektleder(e):
Noen resultater
Plantebaserte proteinrike produkter er helt sentrale i skiftet mot et mer bærekraftig kosthold med reduserte miljøavtrykk og bedre helse for store befolkningsgrupper. Kunnskapsplattformen vil gjøre det mulig å produsere bærekraftige plantebaserte produkter av høy kvalitet, hvilket gir muligheter for økonomisk gevinst både i landbruket og i matindustrien.
Norske planter
Prosjektet rettet oppmerksomheten mot vekster som kan dyrkes under norske forhold, blant annet belgvekster og havre. I tillegg så vi på utnyttelsesmulighetene for sidestrømmer fra korn, potet og raps. Gjennom å fremskaffe og kombinere nye kunnskap om dyrking, kvalitetsegenskaper hos råvarene og innovative prosesseringsmetoder, var det en målsetting å lages helseriktige modellprodukter med høy sensorisk kvalitet.
Forskerne studerte funksjonelle og sensoriske egenskaper av aktuelle proteinrike ingredienser og modellprodukter for å gi ny kunnskap om helse- og sikkerhetsaspekter ved aktuelle plantebaserte produkter.
I tillegg ble miljøkonsekvensene av hele matvaresystemet fra primærproduksjon til forbruker for disse produktene vurdert.
Kunnskap om hva forbrukerne vil ha
Økt forståelse av norske forbrukeres holdninger til proteinrike plantebaserte produkter og hvilke utfordringer dette gir matindustrien, er helt avgjørende for å få til et skifte mot et mer bærekraftig kosthold.
Forskerne i prosjektet ville derfor skape ny innsikt om forbrukernes krav til plantebaserte produkter og markeder, og i tillegg avdekke aktuelle barrierer i matvaresystemet (landbruk, forbrukere, industri) som blokkerer dreining.
Se film
I forskningsprosjektet FoodProFuture har Nofima-forskere testet ut både råstoff og prosesseringsmetoder, for å komme frem til hva som egner seg best til ulike typer plantebaserte produkter.
Publikasjoner
Forskningsområder
Matsystem
Bioprosessering
Innovasjonsforskning
Trender
Produktutvikling
Råvarekunnskap
Forskningsanlegg
Bakeri, møller og produksjonsutstyr for plantebaserte produkter
Vegetabilhallen
Lignende prosjekter
Norske grønnsaker, belgvekster og korn i bærekraftige vegetarprodukter
Grønn teknologi for plantebasert mat
Bærekraftige norske kilder til kostfiber og protein for en sunn tarmflora
Pressemeldinger