Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss
  • English
Hjem Resultater Tema A-Å Dataanalyse

Tema: Dataanalyse

Resultater

06. mar 2023

Målet er at Norvegia alltid skal smake likt

21. aug 2022

Kveis i fisk kan oppdages med ny teknologi

25. feb 2021

MS – ny forskning baner vei for en ny kurs

12. mar 2019

Doktorgrad om sensorisk oppfattelse av mat kan bidra til å bekjempe fedme og overspising

13. jun 2017

Finner ideer med kunstig intelligens

12. des 2016

Skiller vann og vin med statistikk

Prosjekter

Miniatyrbilde for Digitale løsninger for små og mellomstore gårder

GUARDIANS

Digitale løsninger for små og mellomstore gårder

2023 - 2027

Miniatyrbilde for Digitalisering for bedre måling av fiskevelferd

DigitalAqua

Digitalisering for bedre måling av fiskevelferd

2019 - 2023

Miniatyrbilde for Spektroskopi, datamodellering og forbrukerkunnskap

FoodSMaCK

Spektroskopi, datamodellering og forbrukerkunnskap

2017 - 2020

Verdt å vite

Verdt å vite: 5 spørsmål matprodusenter bør stille seg om big data

Verdt å vite om digitaliseringens muligheter for norsk matproduksjon

Fasiliteter

Eye-tracker

Eye-tracking er en teknologi som ofte kombineres med ansiktsgjenkjenning av følelser for å vise hva forbrukere synes om forskjellige type produkter og informasjon.

Pressemeldinger

⬤

Digitale løsninger for små og mellomstore gårder (07. aug 2023)

⬤

Reell innovasjon er målet (01. jun 2022)

⬤

Kjemometri i industri 4.0 (19. jun 2019)

Publikasjoner

Unifying heterogeneous hyperspectral databases for in vivo human brain cancer classification: Towards robust algorithm development

Computer Methods and Programs in Biomedicine Update, 2025
Vitenskapelig artikkel

Unintended Consonances: Methods to Understand Robot Motor Sound Perception

2019
Vitenskapelig Kapittel/​Artikkel/​Konferanseartikkel

Low-Cost FPGA Implementation of Deep Learning-Based Heart Sound Segmentation for Real-Time CVDs Screening

IEEE Transactions on Instrumentation and Measurement, 2024
Vitenskapelig artikkel

Hyperspectral imaging and deep learning for parasite detection in white fish under industrial conditions

Scientific Reports, 2024
Vitenskapelig artikkel

Combining text mining of social media data and conjoint approach to investigate consumer choices on organic food

Food Quality and Preference, 2025
Vitenskapelig artikkel

Dynamic Multiblock Regression for Process Modelling

Journal of Chemometrics, 2024
Vitenskapelig artikkel

Computational Test for Conditional Independence

Algorithms, 2024
Vitenskapelig artikkel

Eating preferences and behaviors of older immigrants in Oslo: A qualitative study

Appetite, 2024
Vitenskapelig artikkel

Exploring food and beverage pairing from a cross-cultural projective mapping

Food Research International, 2024
Vitenskapelig artikkel

Variable time delay estimation in continuous industrial processes

Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, 2024
Vitenskapelig artikkel

Methodological approaches to assess tactile sensitivity in the food context—A scoping review

Journal of texture studies, 2023
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Digital scoring of welfare traits in Atlantic salmon (Salmo salar L.) – a proof of concept study quantifying dorsal fin haemorrhaging via hyperspectral imaging

Frontiers in Animal Science, 2023
Vitenskapelig artikkel

Screening respondents to increase data quality in consumer tests

Food Quality and Preference, 2023
Vitenskapelig artikkel

Why use component-based methods in sensory science?

Food Quality and Preference, 2023
Vitenskapelig artikkel

Selection of principal variables through a modified Gram–Schmidt process with and without supervision

Journal of Chemometrics, 2023
Vitenskapelig artikkel

An approach for clustering consumers by their top-box and top-choice responses

Journal of sensory studies, 2023
Vitenskapelig artikkel

Investigating only a subset of paired comparisons after principal component analysis

Food Quality and Preference, 2023
Vitenskapelig artikkel

Digital scoring of welfare traits in Atlantic salmon (Salmo salar L.) – a proof of concept study quantifying dorsal fin haemorrhaging via hyperspectral imaging

Frontiers in Animal Science, 2023
Vitenskapelig artikkel

The Role of Health Status and Social Capital in Cancer Mortality: Insights from Matched Register and Survey Data

Nordic Journal of Health Economics, 2023
Vitenskapelig artikkel

Comparison of different ways of handling consumer segments using L-shape data

Journal of sensory studies, 2023
Vitenskapelig artikkel

Evaluation of complementary numerical and visual approaches for investigating pairwise comparisons after principal component analysis

Food Quality and Preference, 2023
Vitenskapelig artikkel

Investigating paired comparisons after principal component analysis

Food Quality and Preference, 2023
Vitenskapelig artikkel

Critical evaluation of assessor difference correction approaches in sensory analysis

Food Quality and Preference, 2023
Vitenskapelig artikkel

Multivariate correlation of infrared fingerprints and molecular weight distributions with bioactivity of poultry by-product protein hydrolysates

Journal of Functional Foods, 2022
Vitenskapelig artikkel

Report of Path Modelling Workshop, Zaandam, The Netherlands, 25–26 April 2022/ Meeting report, Journal of Chemometrics

2022
Rapport

PSP with trained assessors as alternative for descriptive analysis of a product with a complex sensory profile

Food Quality and Preference, 2022
Vitenskapelig artikkel

Synthetic Patient Data Generation and Evaluation in Disease Prediction Using Small and Imbalanced Datasets

IEEE journal of biomedical and health informatics, 2022
Vitenskapelig artikkel

Multiblock data fusion in statistics and machine learning

2022
Vitenskapelig monografi

Combining hedonic information and CATA description for consumer segmentation.

Food Quality and Preference, 2022
Vitenskapelig artikkel

Clustering consumers based on product discrimination in check-all-that-apply (CATA) data

Food Quality and Preference, 2022
Vitenskapelig artikkel

The fourth industrial revolution in the food industry—Part I: Industry 4.0 technologies

Critical reviews in food science and nutrition, 2022
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

RENT—Repeated Elastic Net Technique for Feature Selection

IEEE Access, 2021
Vitenskapelig artikkel

Analysing microbiome intervention design studies: Comparison of alternative multivariate statistical methods

PLOS ONE, 2021
Vitenskapelig artikkel

Making sense of multiple distance matrices through common and distinct components

Journal of Chemometrics, 2021
Vitenskapelig artikkel

Metamodeling of the electrical conditions in submerged arc furnaces

Social Science Research Network (SSRN), 2021
Vitenskapelig artikkel

Comparison of Different Ways of Handling L-shaped Data for Integrating Sensory and Consumer Information

Food Quality and Preference, 2021
Vitenskapelig artikkel

Diagnosing indirect relationships in multivariate calibration models

Journal of Chemometrics, 2021
Vitenskapelig artikkel

Cage of covariance in calibration modeling: Regressing multiple and strongly correlated response variables onto a low rank subspace of explanatory variables

Chemometrics and Intelligent Laboratory Systems, 2021
Vitenskapelig artikkel

Analysing multivariate storage data of seafood spreads. A case study based on combining split-plot design, principal component analysis and partial least squares predictions

Food Control, 2021
Vitenskapelig artikkel

The influence of label information on the snacks parents choose for their children: Individual differences in a choice based conjoint test

Food Quality and Preference, 2021
Vitenskapelig artikkel

Detecting ideas in online communities – Utilizing machine learning and text mining for finding ideas in online communities.

2017
Doktorgradsavhandling

Repeatability of fin length measurements using digital image analysis and studies of fin erosion as indicator of social interactions in Atlantic cod (Gadus morhua)

Aquaculture Research, 2016
Vitenskapelig artikkel

Tilknyttede forskningsområder

Bioprosessering

Digitalisering

Kosthold og helse

Forbrukerinnsikt

Sensorikk

Kvalitet og målemetoder

Råvarekunnskap

Hjem Resultater Tema A-Å Dataanalyse

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • English
  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • English
  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie