Kvalitet og målemetoder
Med ny teknologi kan vi måle kvalitet på mat i industriell hastighet. Med for eksempel lys. I Nofima utvikler vi stadig nye bruksområder for ny teknologi.
Med ulike typer av lysmåling med spektroskopi, kan våre forskere måle fordelingen av protein og vann i en råvare. Og også hvilke typer fett og proteiner – og hvor mye av hver type. Blod i fiskefilet, kjøttfylde i krabbelegger, stivelse i poteter, fettsyre i laks og mengden benrester i restråstoff fra kylling måles. Alt uten å skade råvaren.
Ved å bruke nye digitale verktøy, og målemetoder som tekstur og fargeanalyse, utnytter matindustrien råvarene bedre, reduserer svinnet og bedrer kvaliteten på produktene.
Ferske resultater og utvalgte prosjekter
Kvalitet og målemetoder
Senter for forskningsdrevet innovasjon
Sentrene for forskningsdrevet innovasjon (SFI) utnevnes av Norges forskningsråd. Sentrene skal utvikle kompetanse som er viktig for innovasjon og verdiskaping
Senteret DigiFoods ledes av Nofima, og skal utvikle smarte optiske sensorer for å måle og digitalisere matkvaliteten direkte på produksjonslinja, gjennom verdikjeden.