Nofima er blant de fremste i Norge på forskning innenfor fôr – spesielt til oppdrettsfisk. For å styrke oss ytterligere innenfor dette området har vi i 2024 satt av interne midler til å jobbe på tvers av avdelinger og geografi.

Sist oppdatert

Les på engelsk

I langtidsplanen for forskning og høyere utdanning har regjeringen satt seg som mål at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder og bidra til å redusere klimagassutslippene i matsystemene.

Etter at langtidsplanen ble lagt fram har de omdefinert samfunnsoppdraget litt, men målsettingen er klar:

Innen 2034 skal en langt høyere andel av fôringrediensene komme fra bærekraftige råvarer – gjerne norske.

Fire arbeidsgrupper

Fire grupper i Nofima har jobbet gjennom året med ulike temaer.

  • Insentiver som tvinger over til bærekraftige løsninger. Leder for gruppa Eirik Mikkelsen
  • Utnyttelse av restråstoff på tvers av sektorer. Leder for gruppa Rune Rødbotten
  • Mikroalgers potensiale. Leder for gruppa Katerina Kousoulaki
  • Fermenteringsteknologi. Leder for gruppa Marte Jensen

Målsettingen med den strategiske satsingen er å styrke Nofimas posisjon som et sentralt forsknings- og kompetansemiljø for å løse samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr. Vi skal få fram våre fortrinn i hvordan vi kan forstå hele matsystemet, og sette det bærekraftige fôret inn i det. 

Vi må tenke helhetlig og samle relevant kompetanse, både natur- og samfunnsvitenskapelig, fra hele organisasjonen.

Faksimile:

Vi har annonsert ut mot utvalgte målgrupper.

Her er et eksempel. (klikk på bildet for større versjon).

Kontaktperson