Fremtidens fôr i et bærekraftig matsystem
Nofima er blant de fremste i Norge på forskning innenfor fôr – spesielt til oppdrettsfisk. For å styrke oss ytterligere innenfor dette området har vi i 2024 satt av interne midler til å jobbe på tvers av avdelinger og geografi.
Start
01. jan 2024
Slutt
31. des 2024
Finansiert av
Nofima
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Marte Jenssen
Aikaterina Kousoulaki
Eirik Mikkelsen
Rune Rødbotten
Amritha Johny
Anastasia Henriksen
Astrid Nilsson
Birthe Vang
Christian Renè Karlsen
Florent Govaerts
Gard Wigdahl Karlsnes
Grethe Iren Andersen Borge
Helene Skjønhals Jensen
Ida Rud
Imen Hamed
Ingunn Berget
Izumi Sone
Jens-Erik Dessen
Kevin Torben Stiller
Lars Dalheim
Laura García Calvo
Mari Øvrum Gaarder
Marie Lillehammer
Morten Heide
Ove Johansen
Philip John James
Runar Gjerp Solstad
Sherry Stephanie Chan
Sileshi Gizachew Wubshet
Silje Kristoffersen
Simon Ballance
Sissel Rønning
Sten Ivar Siikavuopio
Tone Mari Rode
Trond Møretrø
Turid Synnøve Aas
Åge Oterhals
I langtidsplanen for forskning og høyere utdanning har regjeringen satt seg som mål at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder og bidra til å redusere klimagassutslippene i matsystemene.
Etter at langtidsplanen ble lagt fram har de omdefinert samfunnsoppdraget litt, men målsettingen er klar:
Innen 2034 skal en langt høyere andel av fôringrediensene komme fra bærekraftige råvarer – gjerne norske.
Fire arbeidsgrupper
Fire grupper i Nofima har jobbet gjennom året med ulike temaer.
- Insentiver som tvinger over til bærekraftige løsninger. Leder for gruppa Eirik Mikkelsen
- Utnyttelse av restråstoff på tvers av sektorer. Leder for gruppa Rune Rødbotten
- Mikroalgers potensiale. Leder for gruppa Katerina Kousoulaki
- Fermenteringsteknologi. Leder for gruppa Marte Jensen
Målsettingen med den strategiske satsingen er å styrke Nofimas posisjon som et sentralt forsknings- og kompetansemiljø for å løse samfunnsoppdraget om bærekraftig fôr. Vi skal få fram våre fortrinn i hvordan vi kan forstå hele matsystemet, og sette det bærekraftige fôret inn i det.
Vi må tenke helhetlig og samle relevant kompetanse, både natur- og samfunnsvitenskapelig, fra hele organisasjonen.
Faksimile:
Vi har annonsert ut mot utvalgte målgrupper.
Her er et eksempel. (klikk på bildet for større versjon).
Kontaktperson
Nofimas strategiske satsinger
Nofima satser egne midler for å øke kompetansen på næringsnyttige, relevante og nyskapende områder og styrke vår posisjon blant ledende anvendte forskningsmiljøer.
Aktive prosjekter
Noen tidligere prosjekter
Temaer
Fiskefôr
Forskningsanlegg