I denne strategiske instituttsatsingen skal vi undersøke og øke kunnskapen om dilemmaer som kan oppstå mellom de tre bærekraftsdimensjonene - økonomi, miljø og sosiale forhold - ved utnyttelsen av våre ville fiskebestander.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. jan 2025

Slutt

31. des 2027

Finansiert av

Nofima

Bakgrunn

EUs krav til lovpålagt bærekraftrapportering (CSRD) utvides og vil snart omfatte norske fiskerier. Kravene dekker påvirkning, risiko og muligheter innen miljø, samfunn og ledelse. Dobbel vesentlighetsanalyse er et sentralt prinsipp i CSRD. Det innebærer å vurdere både hvordan selskapers aktiviteter påvirker miljøet og samfunnet, og hvordan eksterne bærekraftforhold påvirker selskapets økonomiske aktivitet. Det kreves derfor en helhetlig tilnærming som tar hensyn til miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft.

Bærekraftig utnyttelse av fiskebestander innebærer ofte avveiinger, eller dilemmaer, mellom de tre bærekraftsdimensjonene. Et bærekraftsdilemmaer oppstår når man må velge mellom alternativer der ingen er entydig bedre. For eksempel kan høy effektivitet i fisket gi høy lønnsomhet, men redusert fiskekvalitet, som påvirker lønnsomheten i landindustrien negativt. Redusert halstørrelse eller levende levering kan øke kvaliteten og verdiskapingen, men redusere lønnsomheten i fisket og øke klimagassutslipp. Slike dilemmaer er sporadisk studert, men en helhetlig forståelse av bærekraftsdilemmaer langs verdikjeden fra fangst til forbruker, inkludert hvordan disse best kan vektes mot hverandre, mangler.

Det er trolig ikke mulig å løse alle bærekraftsdilemmaer i utnyttelsen av fiskebestander, men det er likevel avgjørende med økt kunnskap om hvilke dilemmaer som finnes eller som kan oppstå for å kunne fatte best mulig beslutninger. Forskningsbasert kunnskap om verdien av fordeler og ulemper for ulike aktører og/eller ledd i verdikjeden kan gi grunnlag for nyttekostnadsanalyser som kan benyttes i en valgsituasjon, for eksempel som grunnlag for utforming av politikk. Videre kan prosjektet bidra til innovasjonstenking og -tiltak, slik at fremtidige prosjekt og forskning bidrar til bærekraftig omstilling.

Mål

Hovedmålet med prosjektet er å undersøke og øke kunnskapen om dilemmaer som kan oppstå mellom de tre bærekraftsdimensjonene – økonomi, miljø og sosiale forhold – ved utnyttelsen av våre ville fiskebestander.

Prosjektet har følgende delmål:

  • Delmål 1: Utvikle et faglig og metodisk rammeverk som vil bli benyttet til å identifisere og analysere dilemmaer mellom de tre bærekraftsdimensjonene i villfisknæringen. Målet er å identifisere dilemmaer som vil bli gjenstand for nyttekostnadsanalyse, samt hvordan dette best kan gjøres metodisk.
  • Delmål 2: Identifisere og analysere ulike dilemmaer som kan oppstå mellom de tre bærekraftsdimensjonene eksemplifisert med torsk og hyse levert av kystflåten. Fokus vil være på hvordan ulik råstoffkvalitet påvirker de tre bærekraftsdimensjonene og hvilke dilemmaer som oppstår gjennom verdikjeden fra fangst til eksport.
  • Delmål 3: Styrke Nofima sin kompetanse på bærekraftig fiskeri gjennom tverrfaglig samarbeid og kompetanseoppbygging på tvers av avdelinger og fag, med mål om tverrfaglige, vitenskapelige publikasjoner.

Dette gjør vi

I starten av prosjektet vil det bli utviklet et faglig og metodisk rammeverk som vil bli benyttet til å identifisere og analysere dilemmaer mellom de tre bærekraftsdimensjonene i villfisknæringen. Dette rammeverket vil ha særlig fokus på fiskekvalitet. Rammeverket vil basere seg på en gjennomgang av relevant bærekraftslitteratur av generell karakter og studier som har fokusert på hele eller deler av verdikjeden for sjømat. Metoder for nyttekostnadsanalyse vil også inngå i rammeverket som vil bli testet og justert gjennom casestudier på torsk og hyse.

Arbeidet med å identifisere og analysere ulike dilemmaer som kan oppstå mellom de tre bærekraftsdimensjonene på torsk og hyse levert av kystflåten vil involvere følgende datainnsamling:

  1. Data om fangst og råstoffkvalitet, samt informasjon om drivstofforbruk og driftskostnader knyttet til ulike fartøys fiskestrategier.
  2. Intervjuer med aktører i alle ledd i verdikjeden (fiske, produksjon og eksport) for å skaffe til veie innsikt i økonomiske og sosiale bærekraftaspekter som følge av ulik råstoffkvalitet.

De innsamlede dataene vil bli benyttet til å analysere dilemmaer mellom miljømessige, økonomiske og sosiale bærekraft.

Vi skal også dokumentere merverdien av å behandle hele råstoffet best mulig, samt analysere og vurdere kvalitet av ulike fraksjoner av råstoffet og vurdere bruksmuligheter og egnethet opp mot lovverket.

Problemstillingene i prosjektet er komplekse, noe som krever en tverrfaglig tilnærming med flere fagdisipliner. I tillegg til at tverrfaglighet kan føre til ny kunnskap i grensene mellom fagdisipliner, kan samarbeid mellom disipliner være fordelaktig fordi det kan gi økt forståelse av hvordan egen disiplin kan bidra med kunnskap i et større perspektiv. Dette kan bidra til at problemstillinger og forskningsdesign i enkeltdisipliner blir mer relevante. Vi skal benytte følgende verktøy for å stimulere til, og dra nytte av, tverrfaglighet: Suksesskriterier for tverrfaglig forskning presenteres og repeteres jevnlig for prosjektgruppen, samt jevnlige møter med presentasjoner for diskusjon i prosjektgruppen. I tillegg skal det gjennomføres feltarbeid i fellesskap, der forskere fra en disiplin inviterer med forskere fra andre disipliner. Målet er vitenskapelig publisering på tvers av disipliner.