STRAMA
Diversifisering i akvakultur – med torsk som modell

I det strategiske forskningsprosjektet STRAMA vil vi forske på ernæring og genetikk i hele torskens livssyklus, fra den er et embryo til slakt. Prosjektet vil styrke kunnskap og utvikle verktøy for å fremme diversifisering av akvakultur, og med det forbedre Nofimas muligheter for å finansiere fremtidige forskningsprosjekter om ulike oppdrettsarter.
Start
01. jan 2025
Slutt
31. des 2027
Finansiert av
Nofima
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Bakgrunn
Produksjonen av oppdrettstorsk har økt jevnt siden 2021 med nesten en tidobling av produksjonen frem til slutten av 2024.
Denne veksten betyr at det trengs mer forskning, både praktiske prosjekter som kan hjelpe oppdrettere direkte, og grunnleggende forskning som gir ny kunnskap om torsk. Behovet for forskning på oppdrett øker også internasjonalt.
Norsk havbruk trenger flere ben å stå på når vi går klimaendringene i møte. Diversifisering i akvakultur er en av de viktigste klimatilpasningstiltakene.
Torsk er en god modell når man jobber med oppdrett av flere andre arter.
Mål
Målet med STRAMA er å styrke kunnskapsgrunnlaget og utvikle verktøy som fremmer diversifisering av akvakultur. Dette innebærer:
- Optimalisering av fôr og produksjonsforhold for å sikre sunn vekst og høy kvalitet gjennom hele livssyklusen.
- Utvikling av avlsstrategier for å forbedre vekst, sykdomsresistens og redusere tidlig kjønnsmodning hos torsk.
- Kartlegging av årsaker til deformiteter hos torsk og utvikling av tiltak for å redusere forekomsten.
Slik jobber vi
Arbeidspakke 1: Genetikk og avl

Det nasjonale avlsprogrammet for torsk har til nå fokusert på rask vekst og resistens mot sykdommen vibriose. STRAMA vil bygge videre på dette ved å studere tidlig kjønnsmodning, som tidligere studier har vist har moderat arvelighet.
I tillegg vil vi undersøke om det finnes genetiske årsaker til høy forekomst av deformiteter i enkelte årsklasser.
Arbeidspakke 2: Ernæring og tidlige livsstadier
Kjemisk sammensetning av egg og larver før førstegangsfôring kan påvirke skjelettutvikling og knyttes til deformiteter senere i livet.
STRAMA vil utforske hvordan forbedring av mineralstatus gjennom fôr til stamfisk kan redusere deformiteter. Tidligere studier antyder at faktorer som vannstrøm og temperatur under egginkubasjon og larveproduksjon kan ha betydning.
Vi vil følge fisken fra førstegangsfôring til vekstfasen for å identifisere sammenhenger mellom tidlige forhold og skjelettutvikling.
Arbeidspakke 3: Robusthet og klimaendringer
For å produsere robust torsk trenger vi bedre kunnskap om biologien til fisken, spesielt med tanke på klimaendringer. Dette er viktig for å utvikle effektive tiltak for å beskytte torsken, siden torskens immunsystem er annerledes enn hos andre virveldyr. I tillegg trenger vi mer kunnskap om hvordan oppdrett påvirker torskens forsvarssystem.
STRAMA vil også utvikle nye laboratoriemetoder for å studere immunsystemet til torsken under kontrollerte forhold. Dette vil gi verdifull innsikt i hvordan torsken takler sykdom og andre påkjenninger.
Kontaktperson
Nofimas strategiske satsinger
Nofima satser egne midler for å øke kompetansen på næringsnyttige, relevante og nyskapende områder og styrke vår posisjon blant ledende anvendte forskningsmiljøer.
Aktive prosjekter
Noen tidligere prosjekter
Forskningsanlegg
Havbruksstasjonen i Tromsø
Nasjonalt kompetansesenter for fangstbasert akvakultur
Lignende prosjekter