SIS Newbie
Utnyttelse og forvaltning av nye marine arter i norske farvann

Klimaendringer og endrede vandringsmønstre gjør at nye marine arter stadig oftere dukker opp i norske farvann. Dette prosjektet skal undersøke hvordan slike ressurser kan forvaltes og utnyttes på en bærekraftig og lønnsom måte, med særlig fokus på matproduksjon og verdiskaping.
Start
01. jan 2025
Slutt
31. des 2027
Finansiert av
Nofima
Bakgrunn
Innsig av nye marine arter i norske farvann er ikke uvanlig. Vi kan forvente at dette vil øke i fremtiden som følge av klimaendringer og endrede vandringsmønstre hos fiskebestander. Derfor er det et betydelig behov for å øke kunnskapen om hvordan slike ressurser kan, og bør, utnyttes og forvaltes.
Nye marine arter kan utfordre det eksisterende økosystemet, men de kan også åpne for mer mat, nye fiskerier og lønnsom næringsvirksomhet. Kongekrabben er et godt eksempel på hvordan et nytt fiskeri kan etableres på en lønnsom måte, til tross for utfordringene denne arten har skapt for økosystem og andre fiskerier.
Dette prosjektet vil videreutvikle kunnskapen om bærekraftig utnyttelse av nye marine arter, samtidig som mat- og verdipotensialet utnyttes.
Optimal utnyttelse av marine ressurser gir økonomiske, etiske og miljømessige fordeler og det bør være et mål at råvaren følger «food-first-prinsippet», og deretter brukes til høyest mulig verdi.
Mål
Prosjektet ønsker å ha et hovedfokus på food-first ved å sette fangst-tidspunkt opp mot kvalitet.
Hovedmålet er å optimalisere bærekraftig og lønnsom utnyttelse av nye arter og fiskerier i norske farvann ved å se nærmere på dyrevelferd og kvalitet, totalutnyttelse av biomassen, markedsmuligheter og forvaltning.
Dette gjør vi
Dette prosjektet tar utgangspunkt i to arter, pukkellaks (Oncorhynchus gorbuscha) og makrellstørje (Thunnus thynnus), der førstnevnte nylig har vandret inn i norske farvann, mens den andre alltid har vært til stede, men ikke blitt utnyttet som ressurs på lang tid.
Begge vurderes nå for kommersiell utnyttelse av norske aktører.
Dette er to svært forskjellige arter med tanke på utbredelse, fiske og historikk. Pukkellaksen betraktes som en invaderende art, der det hittil har vært et ønske om å hindre utbredelsen. Fiske etter makrellstørje i Norge ble praktisk talt ulovlig på 1980-tallet på grunn av en betydelig nedgang i bestanden. Denne nedgangen kom av overfiske både nasjonalt og internasjonalt, og det ble innført et fiskeforbud i norske farvann for å beskytte bestanden.
Først i 2014 ble det igjen tillatt med et begrenset, kvotebasert fiske på makrellstørje i Norge, etter at bestanden så ut til bedring på grunn av internasjonale bevaringsinnsatser. Siden da, har den norske kvoten blitt tidoblet.
Prosjektet vil utvikle kunnskap om hvordan man best kan forvalte og utnytte nye ressurser på en måte som sikrer et bærekraftig fiske og lønnsom produksjon, med mål om at råvaren følger «food-first-prinsippet». Prosjektet vil også utforske nye markeder og forbrukeraksept for disse artene, samt undersøke teknologier for kvalitetsvurdering som reduserer avfall og maksimerer produktutnyttelsen.
Nofimas strategiske satsinger
Nofima satser egne midler for å øke kompetansen på næringsnyttige, relevante og nyskapende områder og styrke vår posisjon blant ledende anvendte forskningsmiljøer.