
Dr.scient.
+47 952 48 059
+47 64 97 04 93
rune.rodbotten@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Ås
https://nofima.no/person/rune-rodbotten/
Forsker
Dr.scient.
+47 952 48 059
+47 64 97 04 93
rune.rodbotten@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Ås
Forsker
Jeg er ansatt som forsker i avdeling Råvare og Prosess hvor jeg hovedsakelig jobber med å forstå hva som avgjør kvaliteten av rødt kjøtt. Forståelse av hvilke faktorer som påvirker mørhet har vært et gjentagende tema i min forskning. I tillegg til å forbedre spiseopplevelsen er jeg opptatt av hvilke positive effekter kjøtt har på vår helse, samt hvordan vi best kan utnytte «pluss-produktene» fra slakting.
Jeg har hovedfag (Cand. Scient) i organisk syntese fra Universitetet i Oslo, og doktorgrad (Dr. Scient) i Animalteknologi fra NLH (nå NMBU). Min doktoravhandling har tittelen «Prediction of beef tenderness by NIR spectroscopy, and examination of the influence of ante- and post-mortem factors on tenderness».
Monago-Maraña, Olga; Wold, Jens Petter; Rødbotten, Rune; Dankel, Elin Katinka; Afseth, Nils Kristian
2021
Natcher, David; Yang, Yang; Hobbs, Jill; Hansen, Kristin Beate; Govaerts, Florent; Elde, Silje; Kvalvik, Ingrid; Nøstvold, Bjørg Helen; Rødbotten, Rune; Dalmannsdottir, Sigridur; Halland, Hilde; Uleberg, Eivind; Reykdal, Ólafur ; Árnason, Jón; Pálsson, Páll Gunnar; Halldórsdóttir, Rakel; Hilmarsson, Óli Þór; Þórðarson, Gunnar; Valsdóttir, Þóra
2019
Kostholdsannhetenes offentlige verdi
Rønning, Sissel Beate; Rødbotten, Rune
2018
Når er funnet sant nok til å formidles?
Rønning, Sissel Beate; Rødbotten, Rune
2018
Spis kjøtt som inneholder mye vitamin K2 og bli sterk
Rønning, Sissel Beate; Rødbotten, Rune
2018
Arktis som en matproduserende region. Status i fem arktiske land
Elde, Silje; Kvalvik, Ingrid; Nøstvold, Bjørg Helen; Rødbotten, Rune; Dalmannsdottir, Sigridur; Halland, Hilde; Uleberg, Eivind; Reykdal, Ólafur ; Árnason, Jón; Pálsson, Páll Gunnar; Halldórsdóttir, Rakel; Hilmarsson, Óli Þór; Þórðarson, Gunnar; Valsdóttir, Þóra; Knudsen, Rebekka; Natcher, David; Sidorova, Daria
2018
Vitamin K2 improves proliferation and migration of bovine skeletal muscle cells in vitro
Rønning, Sissel Beate; Pedersen, Mona Elisabeth; Berg, Ragnhild Stenberg; Kirkhus, Bente; Rødbotten, Rune
2018
Can postmortem proteolysis explain tenderness differences in various bovine muscles?
Veiseth-Kent, Eva; Pedersen, Mona Elisabeth; Rønning, Sissel Beate; Rødbotten, Rune
2018
Jørgensen, Grete Helen Meisfjord; Mejdell, Cecilie Marie; Stubsjøen, Solveig Marie; Özkan Gülzari, Şeyda; Rødbotten, Rune; Bårdsen, Bård-Jørgen; Rødven, Rolf
2017
Kartlegging av restråstoff fra jordbruket
Lindberg, Diana; Aaby, Kjersti; Borge, Grethe Iren Andersen; Haugen, John-Erik; Nilsson, Astrid; Rødbotten, Rune; Sahlstrøm, Stefan
2016
Vitamin K2 improves proliferation of bovine skeletal muscle cells in vitro
Rønning, Sissel Beate; Pedersen, Mona Elisabeth; Kirkhus, Bente; Rødbotten, Rune
2016
Bioaktivitet av peptidfraksjoner fra restråstoff – fremstilling, funksjon og markedsmuligheter
Rønning, Sissel Beate; Pedersen, Mona Elisabeth; Kirkhus, Bente; Rødbotten, Rune; Lindberg, Diana
2016
Steppeler, Christina; Haugen, John-Erik; Rødbotten, Rune; Kirkhus, Bente
2016
Hva må til for å få biffen mør?
Rønning, Sissel Beate; Pedersen, Mona Elisabeth; Rødbotten, Rune; Veiseth-Kent, Eva
2015
Protein changes in muscles with varying meat tenderness
Veiseth-Kent, Eva; Hollung, Kristin; Høst, Vibeke; Rødbotten, Rune
2014
Modelling of beef sensory quality for a better prediction of palatability
Hocquette, Jean-François; Wezemael, Lynn Van; Chriki, Sghaier; Legrand, Isabelle; Verbeke, Wim; Farmer, Linda; Scollan, Nigel D.; Polkinghorne, Rod; Rødbotten, Rune; Allen, Paul; Pethick, David
2014
Vitamin K2 in different bovine muscles and breeds
Rødbotten, Rune; Gundersen, Thomas Erik; Vermeer, Cees; Kirkhus, Bente
2014
Nyquist, Nicole Frost; Rødbotten, Rune; Thomassen, Magny S.; Haug, Anna
2013
Eriksen, Marit Skog; Rødbotten, Rune; Grøndahl, Ann Margaret; Friestad, Mari; Andersen, Inger Lise; Mejdell, Cecilie Marie
2013
Nyquist, Nicole Frost; Rødbotten, Rune; Thomassen, Magny S.; Haug, Anna
2013
Effect of varying ratios of n-6 and n-3 on selenium content in broiler breast muscle
Nyquist, Nicole Frost; Biltvedt, Liv-Marit; Rødbotten, Rune; Mielnik, Maria; Thomassen, Magny S.; Svihus, Birger; Haug, Anna
2012
The effect of technology information on consumer expectations and liking of beef
Van Wezemael, Lynn; Ueland, Øydis; Rødbotten, Rune; De Smet, Stefaan; Scholderer, Joachim; Verbeke, Wim
2012
Meat and health: how to improve the nutritional quality of broiler meat
Haug, Anna; Nyquist, Nicole Frost; Rødbotten, Rune; Thomassen, Magny S.; Svihus, Birger; Christophersen, Olav Albert
2011
Nyquist, Nicole Frost; Biltvedt, Liv Marit; Rødbotten, Rune; Thomassen, Magny S.; Svihus, Birger; Haug, Anna
2011
Mer mørt kjøtt fra "nye" storfemuskler
Rødbotten, Rune; Enersen, Grethe; Veiseth-Kent, Eva; Berg, Jan
2011
Kjøtt og helse; muligheter for forbedring av norsk kjøtt med hensyn på human ernæring
Haug, Anna; Nyquist, Nicole Frost; Rødbotten, Rune; Thomassen, Magny S.; Svihus, Birger; Christophersen, Olav Albert
2011
Hildrum, Kjell Ivar; Rødbotten, Rune; Høy, Martin; Berg, Jan; Narum, Bjørg; Wold, Jens petter
2009
Haug, Anna; Rødbotten, Rune; Mydland, Liv Torunn; Christophersen, Olav Albert
2008
Henriksen, Heidi Cecilie; Næs, Tormod; Rødbotten, Rune; Aastveit, Are Halvor
2005
Henriksen, Heidi Cecilie; Næs, Tormod; Rødbotten, Rune; Aastveit, Are Halvor
2004
Rødbotten, Rune; Hildrum, Kjell Ivar; Berg, Jan
2002
Rødbotten, Rune; Lea, Per; Hildrum, Kjell Ivar
2001
Rødbotten, Rune; Mevik, Bjørn-Helge; Hildrum, Kjell Ivar
2001
Prediction of beef quality attributes from early post mortem near infrared reflectance spectra
Rødbotten, Rune; Nilsen, Bjørg Narum; Hildrum, Kjell Ivar
2000
1. oktober 2020 – 30. september 2023
Dagens plantebaserte matvarer er i liten grad basert på norske råvarer. I dette prosjektet skal man utvikle helnorske vegetarprodukter basert på norske råvarer og ingredienser.
1. januar 2018 – 31. desember 2021
Forbrukerne ønsker sunnere valg, og det er en økende interesse hos industrien for å bruke grønnsaker i bearbeidede kjøttprodukter. Dette er produkter hvor restråstoff, både fra grønnsaks- og kjøttproduksjon, kan benyttes.
1. januar 2017 – 31. desember 2020
En målsetting for norsk matindustri er lønnsom produksjon av bærekraftig og sunn mat som appellerer til forbrukerne. FoodSMaCK er et tverrfaglig forskningsprogram som adresserer disse behovene.