AnimalFatPlus
Sunnere kjøttprodukter med mindre mettet fett

Prosjektet tar for seg utfordringer kjøttindustrien står overfor som hvordan redusere innholdet av mettet fett i bearbeidede kjøttprodukter uten at det går på bekostning av sensorisk kvalitet og hvordan utnytte overflødig animalsk fett til miljøvennlige biobaserte emulgatorer.
Start
03. jan 2022
Slutt
31. des 2025
Finansiert av
Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFA/JA)
Samarbeid
SCITEC (It), Sintef, Nortura, Norilia, Fatland, Alimenta, Unger, Lantmannen
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Astrid Nilsson
Rune Rødbotten
Valérie Lengard Almli
Wenche Aale Hægermark
Shaun Leivers
Bakgrunn
Mettet fett øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Kjøtt og kjøttprodukter bidrar til omtrent 20 prosent av de mettede fettsyrene i kostholdet. Det er derfor et behov for sunnere kjøttprodukter med mindre mettet fett.
Mål
Det overordnede målet for prosjektet er å etablere ny kunnskap som er nødvendig for å møte utfordringene som kjøttindustrien står overfor.
Målene kan deles opp i følgende
- Få ny kunnskap for produksjon av smakfulle bearbeidede kjøttprodukter med redusert innhold av mettet fett og gunstig helseeffekt
- Kombinere overflødig animalsk fett og karbohydratrike sidestrømmer fra kornindustrien for nye miljøvennlige biobaserte overflateaktive stoffer
- Verdiskaping for norsk landbruk og industri
Slik jobber vi
I prosjektet skal forskerne jobbe med produktkvalitet, produktutvikling og forbrukerinnsikt.

Råvarer
Etablere kunnskap om råvarenes sidestrømmer og kvalitet, for videre fraksjonering til råvarer for produksjon av helseriktige kjøttprodukter og biobaserte emulgatorer.
Kjøttprodukter med mindre mettet fett
Etablere ny kunnskap som trengs for produksjon av bearbeidede kjøttprodukter med forbedret fett syresammensetning.
Biobaserte emulgatorer fra sidestrømmer
Fraksjonere og separere restråstoff med mål om å ta frem råstoff som egner seg for å produsere biobaserte emulgatorer.
Marked og forbrukere
Evaluere forbrukernes aksept, markedspotensial og industriell oppskalering av prototyper utviklet i prosjektet.
Kommunikasjon
Inspirere og engasjere relevante industri- og samfunnsaktører gjennom formidling og presentasjon av sentrale funn fra prosjektet.
Temaer
Kjøtt
Lignende prosjekter