Prosjektet tar for seg utfordringer kjøttindustrien står overfor som hvordan redusere innholdet av mettet fett i bearbeidede kjøttprodukter uten at det går på bekostning av sensorisk kvalitet og hvordan utnytte overflødig animalsk fett til miljøvennlige biobaserte emulgatorer.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

03. jan 2022

Slutt

31. des 2025

Finansiert av

Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFA/JA)

Samarbeid

SCITEC (It), Sintef, Nortura, Norilia, Fatland, Alimenta, Unger, Lantmannen

Bakgrunn

Mettet fett øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Kjøtt og kjøttprodukter bidrar til omtrent 20 prosent av de mettede fettsyrene i kostholdet. Det er derfor et behov for sunnere kjøttprodukter med mindre mettet fett.

Mål

Det overordnede målet for prosjektet er å etablere ny kunnskap som er nødvendig for å møte utfordringene som kjøttindustrien står overfor.

Målene kan deles opp i følgende

  1. Få ny kunnskap for produksjon av smakfulle bearbeidede kjøttprodukter med redusert innhold av mettet fett og gunstig helseeffekt
  2. Kombinere overflødig animalsk fett og karbohydratrike sidestrømmer fra kornindustrien for nye miljøvennlige biobaserte overflateaktive stoffer
  3. Verdiskaping for norsk landbruk og industri

Slik jobber vi

I prosjektet skal forskerne jobbe med produktkvalitet, produktutvikling og forbrukerinnsikt.

Råvarer

Etablere kunnskap om råvarenes sidestrømmer og kvalitet, for videre fraksjonering til råvarer for produksjon av helseriktige kjøttprodukter og biobaserte emulgatorer.

Kjøttprodukter med mindre mettet fett

Etablere ny kunnskap som trengs for produksjon av bearbeidede kjøttprodukter med forbedret fett syresammensetning.

Biobaserte emulgatorer fra sidestrømmer

Fraksjonere og separere restråstoff med mål om å ta frem råstoff som egner seg for å produsere biobaserte emulgatorer.

Marked og forbrukere

Evaluere forbrukernes aksept, markedspotensial og industriell oppskalering av prototyper utviklet i prosjektet.

Kommunikasjon

Inspirere og engasjere relevante industri- og samfunnsaktører gjennom formidling og presentasjon av sentrale funn fra prosjektet.