326 Prosjekter funnet
VALORISH
Hovedmålet med prosjektet VALORISH er å optimalisere utnyttelsen av restråstoff fra fisk til produkter innen mat, nutraceuticals og kosttilskudd ved hjelp av datadrevet teknologi. Prosjektet tar sikte på å utvikle og skalere opp metoder og enzymer basert på KI-teknologi og databaser, for å maksimere utnyttelsen av sidestrømmer og restråstoff fra fiskeindustrien.
Tidsrom
2024 - 2027
Finansiert av
Horisont Europa (EU)
VeriFish
Sjømat er en sunn og bærekraftig proteinkilde. Likevel kan det være utfordrende for forbrukere å navigere i kompleksiteten av hva som er bærekraftig mat. Horisont Europa-prosjektet VeriFish har som mål å gjøre det enklere for forbrukere å ta bevisste valg for et mer bærekraftig kosthold.
2024 - 2026
Gene2Bread
Dette prosjektet har som mål å løfte selvforsyningen av norsk mathvete ved å øke kunnskapen for å forbedre kvaliteten og øke utnyttelsen. Tilstrekkelig proteininnhold og stabil kvalitet mellom sesonger og innen en sesong er forutsetninger for å øke andelen norsk mathvete.
2024 - 2028
FFL/JA
EpiBrood
Prosjektet EpiBrood vil undersøke om ulike oppdrettsmiljøer og kjønnsmodningsmetoder som brukes av avls og produksjonsbedrifter i Norge har signifikant intergenerasjonell (foreldre-avkom) påvirkning på fenotypen (f.eks. vekst) til avkom, om epigenetisk programmering er involvert og om epigenetisk programmering er involvert og hvilke forebygginger og behandlinger som kan dempe slike effekter.
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF)
MetoMilo
I MetoMilo utvikles metoder for å vurdere hvordan ulike påvirkninger bidrar til miljøtilstanden i sjøområder langs kysten.
ValueSøl
Målet til ValueSøl-prosjektet er å forbedre effektiviteten til spireplanteproduksjon av søl (Palmaria palmata), å fremme produksjonen av søl med et lavt karbonavtrykk til menneskelig konsum, og å evaluere om dyrking av søl kan redusere de negative effektene av miljøutslipp fra akvakultur.
Regionale forskningsfond ARKTIS (RFF)
Norskekysten har store områder der kråkeboller har beitet ned tareskogen på havbunnen. I dette prosjektet vil kråkeboller bli fjernet fra slike områder på havbunnen i Nord-Norge for å undersøke hvordan tareskogen gjenopprettes, og for å identifisere optimal bruk av kråkebollene som utvinnes fra havbunnen.
Re3-Plast
Re3-Plast skal utvikle nye bærekraftige løsninger for matemballasje som reduserer plastforbruket, øker gjenbruk og gjenvinning, og muliggjør bruk av resirkulert plast i ny matemballasje. Prosjektet vil bidra til grønn omstilling i emballasjeindustrien og møte kommende EU-krav.
Norges forskningsråd, Innovasjon Norge, SIVA og egenfinansiering fra industripartnerne. Prosjektets totale budsjett er 89 millioner hvorav 67 millioner er finansiert av det offentlige.
I dette prosjektet utforskes mulighetene for en betydelig reduksjon av energiforbruk og CO2‐fotavtrykk under fremstilling av fiskemel ved bruk av ny tørketeknologi.
Nofima er blant de fremste i Norge på forskning innenfor fôr – spesielt til oppdrettsfisk. For å styrke oss ytterligere innenfor dette området har vi i 2024 satt av interne midler til å jobbe på tvers av avdelinger og geografi.
2024 - 2024
Nofima
CRC-3p
Målet med prosjektet CRC-3p er å undersøke det kreftfremkallende potensialet til rødt kjøtt og plantebaserte kjøttalternativer for å avsløre betydningen av proteinkilde og graden av prosessering (ubearbeidet, bearbeidet, ultrabehandlet) på utviklingen av tykktarmskreft (CRC). I tillegg har CRC-3p som mål å belyse hvordan kostholdsmønstre kan påvirke det kreftfremkallende potensialet til ulike bearbeidede matvarer.
2023 - 2027
Norges Forskningsråd - Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv (KSPSAMARBEID23)
GillHealthAct
Gjellehelseproblemer er fortsatt det største helse- og velferdsrelaterte problemet i norsk oppdrett av atlantisk laks. GillHealthAct-prosjektet svarer på denne utfordringen ved å dokumentere beste praksis for forebygging og behandling som sikrer optimal gjellehelse hos oppdrettslaks.
2023 - 2026
Bread Rescuers
Bread Rescuers overordnede mål er å halvere brødsvinnet i Norge. Det skal gjøres ved å utvikle nye løsninger som tar utgangspunkt i vitenskapelig kunnskap og innovative strategier utviklet i prosjektet.
Norges forskningsråd
MICROORC
MICROORC vil utvikle løsninger som reduserer og forhindrer matsvinn og matavfall gjennom overvåking, bruk og kontroll av bakteriesamfunn i mat og matforedlingskjeden.
TOPP
Prosjektet TOPP skal utvikle og optimalisere hydrolyseprosesser for produksjon av verdiprodukter basert på protein, olje og DNA fra torskemelke.
SalmoE2
I SalmoE2 har vi som mål å teste om ethylesterolje (EE) kan benyttes som en trygg kilde til ernæringsmessig gunstige fettsyrer i fôret til laks og ørret.
2023 - 2025
FHF – Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering
Mussel up
Blåskjell (Mytilus edulis) kan bli en kortreist og bærekraftig proteiningrediens som kan sikre vekst i norsk havbruksnæring, men det ligger fortsatt store utfordringer knyttet til oppskalering av produksjon og prosessering til proteiningredienser med høy næringsverdi.
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering FHF
SALMOCODE
SALMOCODE vil møte problemene med unormal organutvikling hos laks ved å oppdage dem så tidlig som mulig, med bruk av ledende teknologi og konsepter fra genomikk og utviklingsbiologi. Denne diagnostikken vil bli brukt til å formulere beste praksis for å forhindre forekomsten av disse avvikene.
Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfond (FHF)
Dette er et lite utvalg av de over 500 prosjektene Nofima til enhver tid er engasjert i.
Ta kontakt for samarbeid
Fant 326 prosjekter. Viser side 3 av 19