CRC-3p
Bearbeidet mat og tykktarmskreft: Effekt av proteinkilde, prosessering og kostholdsmønstre
Målet med prosjektet CRC-3p er å undersøke det kreftfremkallende potensialet til rødt kjøtt og plantebaserte kjøttalternativer for å avsløre betydningen av proteinkilde og graden av prosessering (ubearbeidet, bearbeidet, ultrabehandlet) på utviklingen av tykktarmskreft (CRC). I tillegg har CRC-3p som mål å belyse hvordan kostholdsmønstre kan påvirke det kreftfremkallende potensialet til ulike bearbeidede matvarer.
Start
01. des 2023
Slutt
30. nov 2027
Finansiert av
Norges Forskningsråd - Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv (KSPSAMARBEID23)
Samarbeid
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) -prosjektleder, Universitetet i Oslo, Veterinærinstituttet, Animalia, Nortura, Grilstad, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Bakgrunn
Verdens Kreftforskningsfond (WCRF) har kategorisert sammenhengen mellom prosessert kjøtt og tykktarmskreft som overbevisende, men assosiasjonene er hovedsakelig hentet fra epidemiologiske studier i populasjoner som har et vestlig kosthold preget av et høyt inntak av energitett og bearbeidet mat.
I sin tredje ekspertrapport slår Verdens Kreftforskningsfond fast at det virker stadig mer usannsynlig at enkeltfaktorer i kostholdet vårt i seg selv kan ha betydning for kreftforebygging eller årsakssammenheng; snarere kan det være det overordnede kostholdet som er viktig for helsen.
Dette understreker viktigheten av å avdekke om proteinkilde, prosesseringsprosedyrer eller interaksjoner med andre faktorer kan påvirke risikoen for tarmkreft.
Forskningsprosjektet CRC-3p er basert på ny kunnskap og nye forskningsspørsmål fra tidligere og pågående studier av partnere i CRC-3p-konsortiet, inkludert prosjektene:
- “Identification of the healthiest beef meat (Sunnere storfe)” (2013-2017, NFR 224794)
- “Norwegian processed foods in the prevention of colorectal cancer (VegMeatCRC)” (2018-2021, NFR 280667) og
- “Effects of lipids’ composition and structure in meat and dairy foods on digestibility and low-grade inflammation in cells, animals and humans (LipidInflammaGenes)” (2018-2022, NFR 281207).
CRC-3p vil også dra nytte av foreløpige resultater samlet i prosjektet:
Mål
Målet med CRC-3p er å evaluere sammenhengen mellom menneskelig kosthold (proteinkilde, prosesseringsgrad og kostholdsmønstre) og tykktarmskreft, og øke den mekanistiske innsikten for å sikre sunn og bærekraftig proteinrik mat til den norske befolkningen.
Dette gjør vi
Prosjektet er et samarbeidsprosjekt hvor forskere og industripartnere er delaktige gjennom hele prosjektperioden som skal:
- Evaluere kreftfremkallende potensiale til testdietter (f.eks. rent rødt, prosessert rødt kjøtt, plantebaserte kjøtterstattere) i en musemodell som spontant utvikler tykktarmskreft
- Evaluere betydning av proteinkilde, prosessering og kostholdsmønster på tykktarmskreft
- Studere vert-diett-mikrobiota-interaksjoner ved bruk av inflammatoriske biomarkører, immunologiske parametere, plasmametabolomikk og proteomikk på tarmvev
- Verifisere årsakssammenhenger mellom diett-indusert dysbiose og tykktarmskreft ved fekale transplantasjoner fra mus med diett-indusert dysbiose til kreftmus
- Bruke data fra etablerte norske prospektive epidemiologiske studier og samle inn nye data fra en CRC-screeningstudie for å bestemme CRC-risiko for inntak av bearbeidede proteiner (kjøtt- og plantebasert) i et sunt eller usunt kosthold.
Forskningsområder
Kosthold og helse
Temaer
Kjøtt
Lignende prosjekter
Bearbeidet mat med norske råvarer for forebygging av tykktarmskreft
Bærekraftige norske kilder til kostfiber og protein for en sunn tarmflora
Filer og Lenker