Målet med prosjektet CRC-3p er å undersøke det kreftfremkallende potensialet til rødt kjøtt og plantebaserte kjøttalternativer for å avsløre betydningen av proteinkilde og graden av prosessering (ubearbeidet, bearbeidet, ultrabehandlet) på utviklingen av tykktarmskreft (CRC). I tillegg har CRC-3p som mål å belyse hvordan kostholdsmønstre kan påvirke det kreftfremkallende potensialet til ulike bearbeidede matvarer.

Sist oppdatert

Les på engelsk

Start

01. des 2023

Slutt

30. nov 2027

Finansiert av

Norges Forskningsråd - Samarbeidsprosjekt for å møte utfordringer i samfunn og næringsliv (KSPSAMARBEID23)

Samarbeid

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) -prosjektleder, Universitetet i Oslo, Veterinærinstituttet, Animalia, Nortura, Grilstad, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Prosjektleder(e):

Ida Rud

Bakgrunn

Verdens Kreftforskningsfond (WCRF) har kategorisert sammenhengen mellom prosessert kjøtt og tykktarmskreft som overbevisende, men assosiasjonene er hovedsakelig hentet fra epidemiologiske studier i populasjoner som har et vestlig kosthold preget av et høyt inntak av energitett og bearbeidet mat.

I sin tredje ekspertrapport slår Verdens Kreftforskningsfond fast at det virker stadig mer usannsynlig at enkeltfaktorer i kostholdet vårt i seg selv kan ha betydning for kreftforebygging eller årsakssammenheng; snarere kan det være det overordnede kostholdet som er viktig for helsen.

Dette understreker viktigheten av å avdekke om proteinkilde, prosesseringsprosedyrer eller interaksjoner med andre faktorer kan påvirke risikoen for tarmkreft.

Forskningsprosjektet CRC-3p er basert på ny kunnskap og nye forskningsspørsmål fra tidligere og pågående studier av partnere i CRC-3p-konsortiet, inkludert prosjektene:

CRC-3p vil også dra nytte av foreløpige resultater samlet i prosjektet:

Mål

Målet med CRC-3p er å evaluere sammenhengen mellom menneskelig kosthold (proteinkilde, prosesseringsgrad og kostholdsmønstre) og tykktarmskreft, og øke den mekanistiske innsikten for å sikre sunn og bærekraftig proteinrik mat til den norske befolkningen. 

Dette gjør vi

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt hvor forskere og industripartnere er delaktige gjennom hele prosjektperioden som skal:

  • Evaluere kreftfremkallende potensiale til testdietter (f.eks. rent rødt, prosessert rødt kjøtt, plantebaserte kjøtterstattere) i en musemodell som spontant utvikler tykktarmskreft
  • Evaluere betydning av proteinkilde, prosessering og kostholdsmønster på tykktarmskreft
  • Studere vert-diett-mikrobiota-interaksjoner ved bruk av inflammatoriske biomarkører, immunologiske parametere, plasmametabolomikk og proteomikk på tarmvev
  • Verifisere årsakssammenhenger mellom diett-indusert dysbiose og tykktarmskreft ved fekale transplantasjoner fra mus med diett-indusert dysbiose til kreftmus
  • Bruke data fra etablerte norske prospektive epidemiologiske studier og samle inn nye data fra en CRC-screeningstudie for å bestemme CRC-risiko for inntak av bearbeidede proteiner (kjøtt- og plantebasert) i et sunt eller usunt kosthold.