FeedMod
Bedre metoder for forstå fiskens fordøyelse
I prosjektet utviklet vi metoder og modeller for å studere funksjonelle fôrkomponenter gjennom fordøyelsessystemet til laks, og mikrobiotaens rolle i tarm og barrierevev.
Start
01. jan 2017
Slutt
31. des 2019
Finansiert av
Norges forskningsråd
Samarbeid
Universitet i Tromsø og Universitetet i Bergen
Prosjektleder(e):
Andre deltakere:
Ida Rud
Christian Renè Karlsen
Turid Synnøve Aas
Bente Asbjørnsen
Tone Aspevik
Ane Marthe Grødal
Marianne H. S. Hansen
Bjørn Ole Haugsgjerd
Gunhild Haustveit
Gunnhild Gjengedal
Jarle Skrede Johannessen
Svein Halvor Knutsen
Carlo C. Lazado
Mohammed M M Miqdad
Hilde Njøsen
Hege Pedersen
Filip Strand Radonjic
Lene Sveen
Anne Mari Tveit
Dimitrios Tzimorotas
Marianne Vaadal
Asbjørn Valset
Eva Veiseth-Kent
Tonje Kristin Vikan
Vibeke Voldvik
Elin Merete Wetterhus
Thongkham Wongraksa
Sileshi Gizachew Wubshet
Tone-Kari K. Østbye
Fiskens vekst og helse påvirkes i stor grad av prosesser som skjer i mage-/tarmsystemet. Dette inkluderer appetittregulering, spalting og opptak av næringsstoffer, barrierevevets sammensetning og funksjonalitet, og tarmens sammensetning av mikrober.
Næringsstoffer, ingredienser og fôrkvalitet vil i stor grad påvirke disse prosessene. Det er viktig å ha forståelse for disse prosessene for den videre utviklingen av ingredienser og fôr til en bærekraftig oppdrettsnæring.
Nofima har derfor en strategisk instituttsatsing for å kartlegge utvalgte prosesser i mage-/tarmsystemet som påvirkes av fôrets sammensetning og kvalitet. I satsingen vil vi utvikle metoder og analyseverktøy for å bedre forstå magens funksjon i fordøyelse av proteiner, og effekter av ulike proteinkilder på fiskens fordøyelse og mikrobiotasammensetning i tarm. Vi vil også undersøke hvilke næringsstoffer som omsettes av mikrober og hvordan dette påvirker fordøyelsen og fiskens barrierevev.
Mål
Å utvikle analyseverktøy og modeller av mage-/tarm-systemet til laks for å forstå hvordan valg av proteinkilder og fysisk fôrkvalitet påvirker fordøyelsesprosessen, tarmmikrobiotaen og dens rolle i fôrutnyttelse for opprettholdelse av god fiskehelse.
Delmål
- Utvikle modeller og analyseverktøy for å beskrive hvordan ulike fôrkvalitet påvirker funksjoner i fiskens mage.
- Studere hvordan ulike proteinkilder påvirker appetitt, fordøyelse og mikrobiota i tarm.
- Etablere analytiske metoder og molekylære verktøy for å kartlegge tarmmikrobiota, og dens funksjonelle egenskaper.