Simon Ballance er seniorforsker i forskningsgruppen Mat og helse. Han har en doktorgrad fra School of Biological Sciences ved University i Manchester, Storbritannia. Simon flyttet til Norge i 2001 hvor han jobbet med fysisk og kjemisk karakterisering av biopolymerer med sterkt fokus på karbohydrater. Hans første stilling var som postdoktor/forsker ved Institutt for bioteknologi, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Trondheim (2001-2007). Han begynte i Nofima – Ås i november 2007. Det overordnede målet med hans nåværende forskning er å utvikle nye sunnere plantebaserte ingredienser og matvarer. Korn, og spesielt havre, er en viktig hjørnestein i arbeidet hans.

Forskningen fokuserer på kostfiber, stivelse, sukker, proteiner og mikronæringsstoffer (f.eks. jod). Det spenner over disiplinene matteknologi og innovasjon, matforedling, fysisk og kjemisk analyse, mattrygghet og sikkerhet, og eksternt samarbeid med forskere som jobber innen klinisk ernæring. For tiden består forskningsporteføljen av (i) grunnleggende forskning på mekanismene som er ansvarlige for de positive helseeffektene av beta-glukan og andre løselige kostfibre, (ii) in vitro-modellering av fordøyelsen i forhold til kostfiberens rolle på glykemisk respons, (iii) glutenfri og clean-label baking med sikte på å øke matsikkerhet og selvforsyning, (iv) forbedring av ernæringsprofilen til brød, (v) anvendt forskning i samarbeid med industrien for å lage nye planteavledede ingredienser som proteinisolater og kostfiber, og også nye plantebaserte matvarer, og (vi) mikroalger og makroalger som nye kommende ingredienser og matvarer.

+47 917 95 440

+47 64 97 04 16

E-post

Ås

Mat og helse

Cristin Se publikasjoner i Cristin



Secret Link