26 Prosjekter funnet
NorwegianFoods
Det er et stort behov for å utnytte norske landbruksressurser bedre for å øke selvforsyningen og redusere matsvinn. Prosjektet NorwegianFoods skal bidra til økt verdiskaping gjennom innovativ bruk og prosessering av norske råvarer til attraktive, sunne og bærekraftige produkter.
Tidsrom
2025 - 2028
Finansiert av
FFL - Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter
MicroPack
Norge er kjent for trygg matproduksjon, men patogene mikroorganismer og matsvinn er fortsatt utfordringer som må håndteres. Gjennom MicroPack-prosjektet vil forskere utvikle ny kunnskap om hvordan vi kan sikre trygg mat, forebygge matsvinn og utvikle sirkulære emballasjeløsninger som møter fremtidens krav til bærekraft.
Enable
For å møte fremtidens matbehov på en bærekraftig måte trenger vi nye teknologier som kan utnytte råvarene bedre og redusere matsvinn. Prosjektet Enable skal utvikle smarte sensorer, dataanalyseverktøy og bioteknologiske metoder som vil forbedre utnyttelsen av råvarer, øke prosesseffektiviteten, og fremme innovativ produktutvikling.
SIS Newbie
Klimaendringer og endrede vandringsmønstre gjør at nye marine arter stadig oftere dukker opp i norske farvann. Dette prosjektet skal undersøke hvordan slike ressurser kan forvaltes og utnyttes på en bærekraftig og lønnsom måte, med særlig fokus på matproduksjon og verdiskaping.
2025 - 2027
Nofima
OptiBruk
I dette prosjektet undersøker vi hvordan vi kan maksimere bruken av alle råvarer fra sjømatindustrien. Bedre bruk av restråstoff fra sjømat og lavtrofiske arter kan redusere matsvinn, øke den økonomiske verdien av biprodukter, og bidra til økt matsikkerhet.
SIS Fordøyelighet
Hva er det som gjør at proteiner fra nye fôrråvarer ikke tas opp i laksen i samme grad som proteiner fra mer tradisjonelle råvarer? Kan det skyldes prosessbetingelsene? I dette prosjektet skal vi finne svar, og utvikle metoder og analyser som forklarer sammenhengen mellom prosess og proteinfordøyelighet.
BLUSH-Laks
Utvikle ny kunnskap og løsninger for å bidra til effektiv, bærekraftig og lønnsom utnyttelse av pukkellaks.
2024 - 2026
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF)
ValueSøl
Målet til ValueSøl-prosjektet er å forbedre effektiviteten til spireplanteproduksjon av søl (Palmaria palmata), å fremme produksjonen av søl med et lavt karbonavtrykk til menneskelig konsum, og å evaluere om dyrking av søl kan redusere de negative effektene av miljøutslipp fra akvakultur.
Regionale forskningsfond ARKTIS (RFF)
Norskekysten har store områder der kråkeboller har beitet ned tareskogen på havbunnen. I dette prosjektet vil kråkeboller bli fjernet fra slike områder på havbunnen i Nord-Norge for å undersøke hvordan tareskogen gjenopprettes, og for å identifisere optimal bruk av kråkebollene som utvinnes fra havbunnen.
ARRIVAL
Prosjektet ARRIVAL skal ved hjelp av ny teknologi innen presisjonsfermentering og celledyrking utvikle nye metoder for å produsere melk-, egg- og kjøttproteiner, også kalt cellebasert landbruk eller CellAg.
2023 - 2027
Norges forskningsråd
C-FAARER
I prosjektet C-faarer undersøker vi muligheter for regenerativ oppdrett i havet. Det vil si å dyrke og høste av havets ressurser ved å gjenoppbygge og ikke drive rovdrift på det marine miljøet.
2023 - 2025
Horisont Europa (EU)
Vi ønsker å utvikle sekvensiell ekstraksjon av bioaktive molekyler fra grisetang for maksimal utnyttelse av tangen.
AlgaeProBANOS
AlgaeProBANOS-prosjektet vil bygge nettverk og digitale løsninger for å støtte algebedrifter.
Økt produksjon innen lavtrofisk akvakultur (LTA) bidrar til bærekraftsmålene som er en del av Norges nasjonale havbruksplan.
2023
SeaSoil
Det overordna målet med dette prosjektet er å fremje verdiskaping, inkludert økosystemtjenester, og ein videre ekspansjon av tarenæringa i Europa.
2022 - 2025
SeaSoil er finansiert gjennom EUs Horisont 2020 forsknings- og innovasjonsprogram (ERA-NET BlueBio cofund tildelingsnummer 817992) og gjennom SeaSoil-prosjektet finansiert av Norges forskningsråd (tildelingsnummer 339232).
SeaMark
SeaMarks målsetting er å skalere opp dyrking og høsting av tang og tare og landbasert integrert multi-trofisk akvakultur (IMTA) samt å utvikle nye prosseringsmetoder basert på fermentering og biotransformasjon som resulterer i tolv innovative tang- og tareprodukter.
2022 - 2026
SusKelpFood
Vi trenger å produsere mer mat på en bærekraftig måte. I prosjektet SusKelpFood undersøker vi hvordan taredyrking kan være en del av løsningen for mer bærekraftig mat og dyrefôr.
noLTANet
Prosjektet skal etablere et nettverk av norske aktører som er involvert og interessert i lavtrofisk akvakultur (LTA).
2021 - 2023
Forskningsrådet
Dette er et lite utvalg av de over 500 prosjektene Nofima til enhver tid er engasjert i.
Ta kontakt for samarbeid
Fant 26 prosjekter. Viser side 1 av 2