OptiBruk
Optimal bruk av underutnyttede marine råstoff

I dette prosjektet undersøker vi hvordan vi kan maksimere bruken av alle råvarer fra sjømatindustrien. Bedre bruk av restråstoff fra sjømat og lavtrofiske arter kan redusere matsvinn, øke den økonomiske verdien av biprodukter, og bidra til økt matsikkerhet.
Start
01. jan 2025
Slutt
31. des 2027
Finansiert av
Nofima
Bakgrunn
Verden står overfor store klimautfordringer, og Norge har ambisiøse mål for å adressere disse utfordringene. Blant målene er produksjon av bærekraftig mat med lavt karbonavtrykk. Dette inkluderer økt bruk av nye matkilder, som restråstoff og lavtrofiske arter. Disse har flere viktige ernæringsmessige kvaliteter, blant annet kan de være rike på mineraler, proteiner, og sunne fettsyrer.
Mål
Øke kunnskap og styrke kompetanse innen økt ressursutnyttelse av underutnyttet marint råstoff for humant konsum, langs hele verdikjeden.
Dette gjør vi
Vi søker en holistisk tilnærming for å jobbe for økt bruk av underutnyttede marine råvarer til mat – fra bevaring av kvalitet på råstoff, via prosessering og videreforedling, og helt frem til forbruker. Dette perspektivet kommer frem både via arbeid innenfor alle disse temaene og via en systemanalyse der ulike anvendelser settes opp mot hverandre og sammenlignes.

Ulike prosesseringsteknologier (f.eks. kjøling, subkjøling, frysing/tining, tørking) er avgjørende for å sikre høy kvalitet og mattrygghet. I tillegg kan det være behov for mer foredling, for eksempel ekstraksjon fra restråstoff for å skille ut bestanddeler som kan brukes i mat. Videre kan energiforbruket ved tørking forbedres ved å kombinere det med andre teknologier. I OptiBruk-prosjektet skal vi styrke kompetansen vår innen miljøbelastning ved ulike teknologier. Hvordan valg av teknologi påvirker den totale miljøbelastningen til et produkt er viktig for å oppnå bærekraftige matsystemer.
Restråstoff og lavtrofiske arter vil inngå i ulike produkter tilpasset ulike forbrukerbehov. Produkter med nye råvarer møter utfordringer knyttet til oppfatning, smakspreferanser og bevissthet hos kunder. Disse produktene kan bli sett på som ukonvensjonelle eller lite tiltalende på grunn av kulturelle normer eller bekymringer for kvalitet og sikkerhet. Disse barrierene forsterkes av mangelen på synlighet for slike ingredienser i tradisjonelle dietter eller menyer. Vi vil ta tak i disse utfordringene ved å forstå forbrukernes holdninger, preferanser og barrierer for aksept, ved hjelp av de nyeste metodene innen forbrukerforskning.
Økt utnyttelse av restråstoff og lavtrofiske arter som matkilde avhenger av hvorvidt totaliteten er mer bærekraftig enn dagens bruk av råstoffet. Valgene næringene står overfor styres gjerne av om noe kan bli bedre i fremtiden enn i dag, eventuelt av pålegg fra myndighetene. Kunnskap om og bruk av indikatorer som for eksempel energiforbruk, lønnsomhet og sysselsetting er nyttig for å sette miljømessig, økonomisk og sosial bærekraft i ulike løsninger opp mot hverandre. I prosjektet OptiBruk vil vi fremskaffe kunnskap om dagens anvendelser av restråstoff og lavtrofiske arter, samt gjennomføre komparativ analyse for å sette alternative anvendelser som kan øke utnyttelsen av restråstoff og lavtrofiske arter opp mot dagens bruk.
Kontaktperson
Forskningsanlegg