
Dr.scient.
+47 412 29 744
+47 71 40 01 35
trine.ytrestoyl@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Sunndalsøra
https://nofima.no/person/trine-ytrestoyl/
Seniorforsker
Dr.scient.
+47 412 29 744
+47 71 40 01 35
trine.ytrestoyl@nofima.no
Publikasjoner i Cristin
Sunndalsøra
Seniorforsker
Jeg jobber mye med problemstillinger relatert til ressursutnyttelse og bærekraft i norsk lakseoppdrett. Særlig med tanke på hvordan fôrressursene som brukes i norsk oppdrett utnyttes i produksjon av norsk laks, hvilke råvarer som brukes og hvilke konsekvenser norsk lakseproduksjon har for miljøet i form av utslipp av klimagasser, forbruk av energi og fosfor. Jeg jobber også med problemstillinger omkring miljøstyrt oppdrett i lukkede og semi-lukkede anlegg. Fokusområder her er optimalisering av oppdrettsbetingelser ved produksjon av en laks inntil 1 kg i lukkede/semi-lukkede anlegg, men også hvordan slam fra lukkede anlegg kan utnyttes til biogassproduksjon og som plantegjødsel. Jeg er utdannet som biolog ved NTNU i Trondheim med fagretninggenerell zoologi og fysiologi. Jeg tok doktorgraden ved UMB/Akvaforsk hvor jeg jobbet med pigmentering av laksefisk med fokus på faktorer som begrenser utnyttelsen av karotenoidene som tilsettes fiskefôret. Miljøfaktorer som påvirker fordøyelighet og metabolisme av karotenoidene og hvilken betydning dette har for retensjonen i muskel er viktige faktorer som påvirker utnyttelse av astaxanthin som tilsettes i fôret.
Hvordan kombinere nok, sunn og trygg mat med bærekraftig produksjon?
Bernhoft, Aksel; Brantsæter, Anne Lise; Grøsvik, Bjørn Einar; Harstad, Odd Magne; Holten, Jon Magne; Jenssen, Petter D.; Kjørven, Olav; Mejdell, Cecilie Marie; Meltzer, Helle Margrete; Serikstad, Grete Lene; Simonsen, Anne; Ytrestøyl, Trine
2020
Bernhoft, Aksel; Meltzer, Helle Margrete; Holten, Jon Magne; Harstad, Odd Magne; Ytrestøyl, Trine; Mejdell, Cecilie Marie; Grøsvik, Bjørn Einar; Jenssen, Petter D.; Brantsæter, Anne Lise; Serikstad, Grete Lene; Simonsen, Anne; Kjørven, Olav
2020
Physical feed properties affect gastrointestinal passage rate in Atlantic salmon, Salmo salar
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Sveier, Harald; Åsgård, Torbjørn
2020
Feed intake in Atlantic salmon fed with or without surface spreading of feed
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Åsgård, Torbjørn Einar; Skøien, Kristoffer Rist; Alver, Morten; Alfredsen, Jo Arve
2020
Aas, Turid Synnøve; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Ytrestøyl, Trine; Sveier, Harald; Åsgård, Torbjørn Einar
2020
Ytrestøyl, Trine; Takle, Harald Rune; Kolarevic, Jelena; Calabrese, Sara; Timmerhaus, Gerrit; Rosseland, Bjørn Olav; Teien, Hans-Christian; Nilsen, Tom Ole; Handeland, Sigurd O; Stefansson, Sigurd; Ebbesson, Lars; Terjesen, Bendik Fyhn
2020
Shumilina, Elena; Ciampa, Alessandra; Ytrestøyl, Trine; Dikiy, Alexander
2020
Kousoulaki, Katerina; Berge, Gerd Marit; Mørkøre, Turid; Krasnov, Aleksei; Bæverfjord, Grete; Ytrestøyl, Trine; Carlehög, Mats; Sweetman, John; Ruyter, Bente
2020
Effekt av fôr, temperatur og stress på pigmentering i laks-Faglig sluttrapport
Ytrestøyl, Trine; Dikiy, Alexander; Shumilina, Elena; Bæverfjord, Grete; Krasnov, Aleksei; Ciampa, Alessandra; Hatlen, Bjarne; Østbye, Tone-Kari K; Bou, Marta; Dessen, Jens-Erik; Rørvik, Kjell-Arne; Ruyter, Bente
2019
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Åsgård, Torbjørn Einar
2019
Effekt av fôr, temperatur og stress på pigmentering i laks. Faglig sluttrapport
Ytrestøyl, Trine; Dikiy, Alexander; Shumulina, Elena; Bæverfjord, Grete; Krasnov, Aleksei; Ciampa, Alessandra; Hatlen, Bjarne; Østbye, Tone-Kari K; Bou, Marta; Dessen, Jens-Erik; Rørvik, Kjell-Arne; Ruyter, Bente
2019
Ressursutnyttelse i norsk lakseoppdrett i 2016 – Faglig sluttrapport
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Åsgård, Torbjørn Einar
2019
Nye omega-3-kilder i fôr til laks
Ruyter, Bente; Kousoulaki, Katerina; Krasnov, Aleksei; Sissener, Nini; Simon, Cedric; Mørkøre, Turid; Bou, Marta; Østbye, Tone-Kari K; Bæverfjord, Grete; Sanden, Monica; Romarheim, Odd Helge; Carlehög, Mats; Ytrestøyl, Trine; Lutfi Royo, Esmail; Berge, Gerd Marit
2019
Hva betyr fremtidens produksjonsstrategier for ytelse, helse og velferd i sjøfasen (BENCHMARK)
Ytrestøyl, Trine; Bæverfjord, Grete; Kolarevic, Jelena; Solheim, Mari; Hjelle, Elise; Mørkøre, Turid; Brunsvik, Per S.
2018
Ytrestøyl, Trine; Espmark, Åsa Maria Olofsdotter
2018
Forskeren forteller: Ja til mer av kylling og laks
Lindberg, Diana; Ytrestøyl, Trine
2018
Albrektsen, Sissel; Østbye, Tone-Kari K; Pedersen, Mona Elisabeth; Ytteborg, Elisabeth; Ruyter, Bente; Ytrestøyl, Trine
2018
Measurement of gastrointestinal passage rate in Atlantic salmon (Salmo salar) fed dry or soaked feed
Aas, Turid Synnøve; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Sveier, Harald; Ytrestøyl, Trine; Hatlen, Bjarne; Åsgård, Torbjørn Einar
2017
Adamek, Zdenek; Jokumsen, Alfred; Noble, Chris; Sæther, Bjørn-Steinar; Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Röcklinsberg, Helena; Olesen, Ingrid; Abbink, Wout
2017
Bakke, Ingrid; Åm, Ann Louise; Kolarevic, Jelena; Ytrestøyl, Trine; Vadstein, Olav; Attramadal, Kari Johanne Kihle; Terjesen, Bendik Fyhn
2016
Sissener, Nini; Torstensen, Bente Elisabeth; Ruyter, Bente; Østbye, Tone-Kari K; Waagbø, Rune; Jørgensen, Sven Martin; Hatlen, Bjarne; Liland, Nina Sylvia; Ytteborg, Elisabeth; Sæle, Øystein; Rud, Ida; Remø, Sofie C.; Mørkøre, Turid; Dessen, Jens-Erik; Skjerven, Kaja; Ytrestøyl, Trine; Holen, Elisabeth; Berge, Gerd Marit; Adam, Anne-Catrin
2016
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Nerdal, Kristin Skei; Berge, Gerd Marit
2016
Tørrstoffinnhold i slam fra landbasert produksjon av Atlantisk laks
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Berge, Gerd Marit
2016
Langtidseffekter av lave omega-3 nivåer i fôr på laksens helse
Ruyter, Bente; Bou, Marta; Bæverfjord, Grete; Østbye, Tone-Kari K; Ytrestøyl, Trine; Bjerke, Målfrid Tofteberg; Sigholt, Trygve; Berge, Gerd Marit
2016
Utilisation of feed resources in production of Atlantic salmon (Salmo salar) in Norway
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Åsgård, Torbjørn Einar
2015
Rapport/Report 35/2015 – norsk sammendrag
Aas, Turid Synnøve; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Ytrestøyl, Trine; Sveier, Harald; Åsgård, Torbjørn Einar
2015
Vurderinger omkring organiske miljøgifter i akse og fiskeslam
Joner, Erik; Dibdiakova, Janka; Ytrestøyl, Trine; Haraldsen, Trond
2015
Feed intake in Atlantic salmon fed with two different spreading patterns of feed
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Åsgård, Torbjørn Einar; Skøien, Kristoffer Rist; Alver, Morten Omholt; Alfredsen, Jo Arve
2015
Norsk oppdrettslaks-en effektiv 40-åring.
Ytrestøyl, Trine; Åsgård, Torbjørn Einar; Aas, Turid Synnøve
2014
Ressursregnskap og analyse av fôrråvarer 2012. Sluttrapport
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Hognes, Erik Skontorp; Åsgård, Torbjørn Einar
2014
Resource utilisation of Norwegian salmon farming in 2012
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Åsgård, Torbjørn Einar
2014
Rapport/Report 33/2014 norsk sammendrag
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Hatlen, Bjarne; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Sveier, Harald; Selset, Roger; Åsgård, Torbjørn Einar
2014
Kvalitetsaspekter hos laks som matvare ved endret fettsyresammensetning
Mørkøre, Turid; Ytrestøyl, Trine; Ruyter, Bente; Torstensen, Bente Elisabeth; Thomassen, Magny S.
2014
Rapport 38/2013, norsk sammendrag
Aas, Turid Synnøve; Ytrestøyl, Trine; Hatlen, Bjarne; Sixten, Hanne Jorun; Hillestad, Marie; Åsgård, Torbjørn Einar
2013
Utnyttelse av slam fra akvakultur i blandingsanlegg for biogassproduksjon: teknologi og muligheter
Ytrestøyl, Trine; Løes, Anne-Kristin; Kvande, Ingvar; Martinsen, Svein; Berge, Gerd Marit
2013
Resource utilisation and eco-efficiency of Norwegian salmon farming in 2010
Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Berge, Gerd Marit; Hatlen, Bjarne; Sørensen, Mette; Ruyter, Bente; Thomassen, Magny S.; Hognes, Erik Skontorp; Ziegler, Friederike; Sund, Veronica; Åsgård, Torbjørn Einar
2011
Today’s and tomorrow's feed ingredients in Norwegian aquaculture
Sørensen, Mette; Berge, Gerd Marit; Thomassen, Magny S.; Ruyter, Bente; Hatlen, Bjarne; Ytrestøyl, Trine; Aas, Turid Synnøve; Åsgård, Torbjørn Einar
2011
Lakeh, AAB; Ahmadi, MR; Safi, S.; Ytrestøyl, Trine; Bjerkeng, Bjørn
2010
Rørvik, Kjell-Arne; Ytrestøyl, Trine; Lundberg, E.; Jakobsen, F. A.; Jakobsen, A. A.; Bjørn, Bjerkeng
2010
Leverkvalitet hos oppdrettstorsk. Statusrapport
Mørkøre, Turid; Ytrestøyl, Trine; Ruyter, Bente
2008
Ytrestøyl, Trine; Bjerkeng, Bjørn
2007
Bjerkeng, B.; Peisker, M.; von Schwartzenberg, K.; Ytrestøyl, Trine; Åsgård, Torbjørn Einar
2007
Ytrestøyl, Trine; Bjerkeng, Bjørn
2007
Ahmadi, MR; Bazyar, A.A.; Safi, S.; Ytrestøyl, Trine; Bjerkeng, Bjørn
2006
Astaxanthin digestibility as affected by ration levels for Atlantic salmon, Salmo salar
Ytrestøyl, Trine; Struksnæs, G.; Rørvik, Kjell-Arne; Koppe, Wolfgang; Bjerkeng, Bjørn
2006
Ytrestøyl, Trine; Struksnæs, G.; Koppe, Wolfgang; Bjerkeng, Bjørn
2005
Coral-Hinostroza, G.; Ytrestøyl, Trine; Ruyter, Bente; Bjerkeng, Bjørn
2004
Ytrestøyl, Trine; Coral-Hinostroza, G.; Hatlen, Bjarne; Robb, David H.F.; Bjerkeng, Bjørn
2004
1. juli 2020 – 1. april 2023
Dette prosjektet vil studere hvordan fôrsammensetning påvirker fysiologiske mekanismer som styrer pigmenteringen av laksemuskel og bidra til å utvikle et laksefôr som sikrer god og forutsigbar pigmentering.
Ressursutnyttelse i norsk lakseoppdrett i 2016
1. mars 2017 – 31. januar 2019
Målet med dette prosjektet er å utarbeide en oppdatert evaluering av ressursutnyttelsen i norsk lakseproduksjon med data fra 2016.
1. januar 2017 – 31. desember 2020
I BALANCE vil vi øke den grunnleggende forståelsen av hvordan næringsstoffer i fôret, i samspill med genetisk bakgrunn, påvirker forekomst av metabolsk induserte helse og kvalitetsproblemer i atlantisk laks.
1. april 2016 – 31. mars 2020
Klimaendringer truer bærekraftig vekst av fiskeri- og oppdrettsnæringen over hele verden. Målet med ClimeFish var å bidra til å sikre at økningen i sjømatproduksjonen kommer i områder og for arter der det er potensiale for bærekraftig og robust vekst under den forventede klimautviklingen.
1. oktober 2015 – 30. september 2020
Den overordnede målsettingen med AQUAEXCEL2020 er å integrere de fremste forskningsfasiliteter innen akvakultur i Europa. Prosjektet skal etablere en lett tilgjengelig tilgang på ressurser og service av høy kvalitet, basert på behov innen akvakultur, og slik stimulere til fremragende forskning og bærekraftig innovasjon til både offentlig og privat sektor.
Optimalisert postsmoltproduksjon (OPP)
1. januar 2012 – 31. desember 2014
I forskningsprosjektet «Optimalisert Postsmolt-Produksjon» (OPP) vil vi se på muligheten for å utvide dagens beskyttede smoltproduksjon opp til 1 kg ved å teste alternative produksjonsmåter som semi-lukkede flytende anlegg i sjø og bruk av resirkulering av vann i landbaserte anlegg.