Gå til hovedinnhold
Nofima
  • Forskning
  • Tjenester
  • Resultater
  • Om oss
  • English
Hjem Resultater Tema A-Å Sjømat

Tema: Sjømat

Resultater

07. aug 2024

Slik er status for filetfarge i norsk oppdrettslaks

20. jun 2024

Betydelig økning i torsk og sei til auksjon etter innføring av auksjonsplikt

24. apr 2024

Unge voksne har positive følelser for sjømatord

21. mar 2024

Kontroll på tid, temperatur og salt gir perfekt kokt torsk

21. sep 2023

Åpning for norsk oppdrettstorsk

22. jun 2023

Gode oppskrifter nøkkelen til økt sjømatkonsum?

15. des 2022

Vil betale 30 prosent mer for fersk enn tint norsk laks

08. des 2022

Stor etterspørsel gir lite variasjon i lakseprodukter

01. des 2022

1,5 milliarder å spare på laksetransport

16. nov 2022

Ribbeinsbrudd kan være viktigste årsak til melaninflekker

29. apr 2022

Kokkene ønsker å servere den gode historien sammen med oppdrettstorsken

31. mar 2022

Unge voksne ønsker inspirasjon til å spise mer sjømat

10. jan 2021

Automatisk kvalitetsmåling kan revolusjonere hvitfisknæringa

02. nov 2020

Fisk får bedre kvalitet med lavere frysetemperatur

11. jul 2019

Stillehavsøsters kan ha potensial for restaurantmarkedet

24. mai 2019

Er gammel tørrfisk den nye vinen?

14. nov 2018

Mulig å bruke mindre plast på sjømatprodukter

01. okt 2018

Ypperlig kvalitet fra torskehotell

18. sep 2017

Effekter av oppdrett på vill marin fisk

21. jul 2017

Vinner gull for jomfrusild

20. jun 2017

Litt klokere på makrell

05. jun 2017

Vil ha mer økologisk laks i norske butikker

27. okt 2016

Ja, vi elsker brettpakket torsk!

11. jul 2016

Tyrkia – et sjømatmarked i vekst

10. mar 2016

Bedre laksefilet med CO2

16. des 2015

Er økologisk det samme som naturlig?

13. des 2015

Silda er sunnere enn vi trodde

14. sep 2015

Bedre bakteriekontroll = økt laksekvalitet

15. jun 2015

Vil produsere tørrfisk inne

Prosjekter

Miniatyrbilde for Bærekraftig og sunn mat ved bruk av generativ kunstig intelligens

AI-SHeFMan

Bærekraftig og sunn mat ved bruk av generativ kunstig intelligens

2025 - 2027

Miniatyrbilde for God kommunikasjon om sjømat skal gi bevisste forbrukere

VeriFish

God kommunikasjon om sjømat skal gi bevisste forbrukere

2024 - 2026

Miniatyrbilde for Bærekraftig matproduksjon langs kysten

CoastShift

Bærekraftig matproduksjon langs kysten

2022 - 2026

Miniatyrbilde for Raskere produkt- og markedsutvikling for alger fra Nordsjøen og Østersjøen 

AlgaeProBANOS

Raskere produkt- og markedsutvikling for alger fra Nordsjøen og Østersjøen 

2023 - 2027

Miniatyrbilde for Ny teknologi for økt mattrygghet i rakfiskproduksjon

TryggRakfisk

Ny teknologi for økt mattrygghet i rakfiskproduksjon

2021 - 2024

Miniatyrbilde for Effekt av rigor-status før innfrysing for råstoff av torsk og hyse

RigorFrys

Effekt av rigor-status før innfrysing for råstoff av torsk og hyse

2023 - 2025

Miniatyrbilde for Markedstest av oppdrettstorsk

Markedstest av oppdrettstorsk

2022 - 2022

Miniatyrbilde for Nye konsepter for attraktive og miljøvennlige hvitfiskprodukter

SupremeFilet

Nye konsepter for attraktive og miljøvennlige hvitfiskprodukter

2021 - 2023

Miniatyrbilde for Verdier fra pukkellaks

Verdier fra pukkellaks

2021 - 2021

Miniatyrbilde for Optimal saltreduksjon i røkt laks

Optisalm

Optimal saltreduksjon i røkt laks

2020 - 2021

Miniatyrbilde for Mer miljøvennlig transportemballasje for sjømat

SeaPack

Mer miljøvennlig transportemballasje for sjømat

2016 - 2020

Miniatyrbilde for Kvalitetsdifferensiering av lakseprodukter

Qualidiff

Kvalitetsdifferensiering av lakseprodukter

2018 - 2022

Miniatyrbilde for Industriproduksjon av ferske fiskeprodukter – innfrysing, lagring og tining

Fresk

Industriproduksjon av ferske fiskeprodukter – innfrysing, lagring og tining

2017 - 2020

Miniatyrbilde for Ørretrogn til konsum

Ørretrogn til konsum

2016 - 2021

Miniatyrbilde for Best mulig kvalitet på porsjonsfisk gjennom frysing, tining og varmebehandling

ProFekt

Best mulig kvalitet på porsjonsfisk gjennom frysing, tining og varmebehandling

2013 - 2016

Miniatyrbilde for Anbefalinger for fremtidens økologiske havbruk i Europa

OrAqua

Anbefalinger for fremtidens økologiske havbruk i Europa

2014 - 2016

Miniatyrbilde for Redusert væsketap i fiskeprodukter

JuicyFish

Redusert væsketap i fiskeprodukter

2015 - 2018

Miniatyrbilde for Bedre kvalitet og verdi på nordiske makrellprodukter

Nordisk makrell

Bedre kvalitet og verdi på nordiske makrellprodukter

2015 - 2018

Miniatyrbilde for Optimal kvalitet på makrellfilet

ProMack

Optimal kvalitet på makrellfilet

2015 - 2017

Miniatyrbilde for Holdbarhet på klippfisk

Holdbarhet på klippfisk

2013 - 2015

Miniatyrbilde for Kvalitet i verdikjeden til makrell og laks

Sjømatkvalitet

Kvalitet i verdikjeden til makrell og laks

2015 - 2019

Miniatyrbilde for Kvalitetsmåling på fersk fisk

Kvalitetsmåling på fersk fisk

2014 - 2016

Miniatyrbilde for Kuldetilpasset transglutaminase i matprosessering

TG-ase

Kuldetilpasset transglutaminase i matprosessering

2014 - 2016

Miniatyrbilde for Attraktivt fiskepålegg

Attraktivt fiskepålegg

2013 - 2015

Miniatyrbilde for Markedsmuligheter og utfordringer for norsk klippfisk i Angola

Klippfisk til Angola

Markedsmuligheter og utfordringer for norsk klippfisk i Angola

2013 - 2015

Miniatyrbilde for Laks til Sør-Afrika

Laks til Sør-Afrika

2013 - 2015

Verdt å vite

Verdt å vite om pukkellaks 

Verdt å vite om torskeoppdrett

Slik handterer du kongekrabbe – frå fangst til smakfulle retter

Slik lagrer og transporterer man levende snøkrabbe

Derfor krymper fisken når den stekes

Hvor fort bør fisk behandles?

Hvorfor smaker agurksalat så godt til laks?

Slik tar du best vare på fangsten

Slik sjekker du hvor fersk fisken er

Verdt å vite: Hva skjer i rakfisken?

Vassild eller kvitlaks?

Fasiliteter

Fiskehallen

Fiskehallen har et eget fiskemottak. Her kommer det inn hel fisk og filet som skal gjennom kvalitetsanalyser i fiskehallen.

Måltidets hus

I Måltidets hus finner du både fiskehall, forsøkshall, pakkehall, autoklavrom og flere ulike laboratorier.

Pressemeldinger

⬤

Felles europeisk samarbeid om ny mat av alger (12. mar 2025)

⬤

Nofimas torskerogn er sertifisert (19. aug 2024)

⬤

Er laksen like rød som før? (24. mar 2022)

⬤

Hvor god er oppdrettstorsken? (25. okt 2021)

⬤

Gjesteredaktør for anerkjent internasjonal journal (22. feb 2021)

Publikasjoner

High throughput shelf life determination of Atlantic cod (Gadus morhua L.) by use of hyperspectral imaging

IEEE transactions on multimedia, 2025
Vitenskapelig artikkel

The quality of frozen–thawed Atlantic salmon (Salmo salar L.) fillets as affected by sub-chilling before freezing

Journal of the Science of Food and Agriculture, 2024
Vitenskapelig artikkel

Evaluering av auksjonsplikten for fryst torsk og sei – Faglig sluttrapport

2024
Nofimas rapportserie

Starting high or low in English auctions? The case of frozen saithe in Norway

Journal of the Agricultural and Applied Economics Association (JAAEA), 2024
Vitenskapelig artikkel

Emosjoner og sjømat – Hvilke emosjonelle reaksjoner har unge voksne til sjømat?

2024
Nofimas rapportserie

Effects of capture-related stress and pre-freezing holding in refrigerated sea water (RSW) on the muscle quality and storage stability of Atlantic mackerel (Scomber scombrus) during subsequent frozen storage

Food Chemistry, 2023
Vitenskapelig artikkel

Sensory description of varieties of dried stockfish

2023
Nofimas rapportserie

Råstoffbehandling av Pandalus borealis – påvirkning på pilleutbytte og pillbarhet Gjennomgang av tidligere FoU-arbeid

2023
Nofimas rapportserie

The structure of Norwegian seafood trade

Marine Policy, 2023
Vitenskapelig artikkel

Reduction and Growth Inhibition of Listeria monocytogenes by Use of Anti-Listerial Nisin, P100 Phages and Buffered Dry Vinegar Fermentates in Standard and Sodium-Reduced Cold-Smoked Salmon

Foods, 2023
Vitenskapelig artikkel

Bioavailability of iodine from a meal consisting of sushi and a wakame seaweed salad—A randomized crossover trial

Food Science & Nutrition, 2023
Vitenskapelig artikkel

Effect of cold plasma generated with different gas mixtures on safety, quality and nutritional aspects of fresh sea bream fillets

Innovative Food Science & Emerging Technologies, 2023
Vitenskapelig artikkel

The Potential of Soluble Gas Stabilization (SGS) Technology in a Simulated Post-Frying Cooling Step of Commercial Fish Cakes

Foods, 2023
Vitenskapelig artikkel

Salt content in herring – How the salt content in herring changes during capture and catch handling

2023
Nofimas rapportserie

Norwegian Farmed Salmon: A Commodity in Need of Differentiation?

Journal of International Food & Agribusiness Marketing, 2023
Vitenskapelig artikkel

Markedstest av oppdrettstorsk i England og Italia – Britiske og italienske kokkers oppfattelse av oppdrettstorsk fra Norge

2023
Nofimas rapportserie

Perspective Chapter: Hyperspectral Imaging for the Analysis of Seafood

2023
Vitenskapelig Kapittel/​Artikkel/​Konferanseartikkel

Sustainability, perceived quality and country of origin of farmed salmon: Impact on consumer choices in the USA, France and Japan

Food Policy, 2023
Vitenskapelig artikkel

Dietary fish intake increased the concentration of soluble ACE2 in rats. Can fish consumption reduce the risk of COVID-19 infection through interception of SARS-CoV-2 by soluble ACE2?

British Journal of Nutrition, 2023
Vitenskapelig artikkel

Hva med en dumpling eller en fiskekake med rognkjeks?

Norsk Fiskeoppdrett, 2022
Fagartikkel

Industriell løsning for tining og nedkjøling av makrell til filetering

2022
Nofimas rapportserie

Perspective Chapter: Hyperspectral Imaging for the Analysis of Seafood

Intech Open, 2022
Vitenskapelig artikkel

Raman spectroscopy and NIR hyperspectral imaging for in-line estimation of fatty acid features in salmon fillets

Talanta: The International Journal of Pure and Applied Analytical Chemistry, 2022
Vitenskapelig artikkel

Deciphering the virulence potential of Listeria monocytogenes in the Norwegian meat and salmon processing industry by combining whole genome sequencing and in vitro data

International journal of food microbiology, 2022
Vitenskapelig artikkel

Økonomiske og miljømessige effekter av superkjøling av laks

2022
Nofimas rapportserie

Forbrukeroppfatninger om fersk og tint laks

2022
Nofimas rapportserie

Sustainable packaging for fish and meat: industry insights

2022
Vitenskapelig Kapittel/​Artikkel/​Konferanseartikkel

Rib abnormalities and their association with focal dark spots in Atlantic salmon fillets

Aquaculture, 2022
Vitenskapelig artikkel

Thaw rigor in Atlantic salmon (Salmo salar) fillets, as affected by thawing rate and frozen storage time

Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie, 2022
Vitenskapelig artikkel

Quality of whole gutted salmon in various bulk packages

Journal of Food Quality, 1999
Vitenskapelig artikkel

Quality of filleted salmon in various retail packages

Journal of Food Quality, 1999
Vitenskapelig artikkel

Novel methods to optimise the nutritional and sensory quality of in-pack processed fish products

2008
Vitenskapelig Kapittel/​Artikkel/​Konferanseartikkel

Microbiological quality and safety of farmed fish

2008
Vitenskapelig Kapittel/​Artikkel/​Konferanseartikkel

Mild processing of seafood—A review

Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2021
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Konserveringsmetoder for sjømat – Muligheter for forlenget holdbarhet til laks

2021
Nofimas rapportserie

Water holding properties of Atlantic salmon

Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2021
Vitenskapelig oversiktsartikkel/review

Skin and vacuum packaging of portioned Atlantic salmon originating from refrigerated seawater or traditional ice storage

Food Packaging and Shelf Life, 2021
Vitenskapelig artikkel

Lakefrysing av sjømat

2021
Nofimas rapportserie

Mechanisms of transverse relaxation of water in muscle tissue

Food Control, 2022
Vitenskapelig artikkel

Sensory methodology in product optimization of coldsmoked Atlantic salmon (Salmo salar L.) processed with atomized purified condensed smoke

Journal of Food Science, 2021
Vitenskapelig artikkel

Likt og ulikt – vraking av saltfisk i Norge og Spania

Økonomisk fiskeriforskning: Ledelse, marked, økonomi, 2021
Vitenskapelig artikkel

Immobilized protease on magnetic particles for enzymatic protein hydrolysis of poultry by-products

Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie, 2021
Vitenskapelig artikkel

High Oxygen Packaging of Atlantic Cod Fillets Inhibits Known Spoilage Organisms, but Sensory Quality Is Not Improved Due to the Growth of Carnobacterium/Carnobacteriaceae

Foods, 2021
Vitenskapelig artikkel

Analysing multivariate storage data of seafood spreads. A case study based on combining split-plot design, principal component analysis and partial least squares predictions

Food Control, 2021
Vitenskapelig artikkel

Modelling water and salt diffusion of cold-smoked Atlantic salmon initially immersed in refrigerated seawater versus on ice

Journal of Food Engineering, 2022
Vitenskapelig artikkel

Prosessoptimalisering og mulig bruk av salterstattere med tanke på saltreduksjon i røkte lakseprodukter (OptiSalm). Delrapport for sensorisk profilering av røkt laks med salterstattere

2021
Nofimas rapportserie

Evaluation of physical and instrumentally determined sensory attributes of Atlantic salmon portions packaged in modified atmosphere and vacuum skin

Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie, 2021
Vitenskapelig artikkel

Extending shelf life of desalted cod by high pressure processing

Innovative Food Science & Emerging Technologies, 2021
Vitenskapelig artikkel

Liquid loss in thawed cod—Deconvoluting the effects of freezing-rate, freezing cycles, frozen storage time, and thawing-rate through a full factorial design

Journal of food process engineering, 2021
Vitenskapelig artikkel

Desalting of dried salt-cured cod (Gadus morhua L.) without water renewal – 3D imaging of volume change

Food Control, 2021
Vitenskapelig artikkel

Quantification and mapping of tissue damage from freezing in cod by magnetic resonance imaging

Food Control, 2021
Vitenskapelig artikkel

Tørrfisk hengt med og uten hode

2020
Nofimas rapportserie

Saltreduksjon i spord og loins stykker av klippfisk sei ved koking

2020
Nofimas rapportserie

The role of identity and gender in seafood cooking skills

British Food Journal, 2020
Vitenskapelig artikkel

Improved control of Listeria monocytogenes during storage of raw salmon by treatment with the fermentate Verdad N6 and nisin

International journal of food microbiology, 2021
Vitenskapelig artikkel

A comparative study of Atlantic salmon chilled in refrigerated seawater versus on ice: from whole fish to cold-smoked fillets

Scientific Reports, 2020
Vitenskapelig artikkel

Tilknyttede forskningsområder

Markedsføringsstrategi

Kosthold og helse

Markedsstudier

Kvalitet og målemetoder

Råvarekunnskap

Hjem Resultater Tema A-Å Sjømat

Abonner på nyhetsbrev om forskning på mat

Få siste nytt om matforskning, tips om arrangementer for matprodusenter og vitenskapelige publikasjoner om mat på e-post hver fredag.


Gå til toppen av siden

Sentralbord +47 77 62 90 00

post@nofima.no

faktura@nofima.no

Muninbakken 9-13, Stakkevollan
Postboks 6122
NO-9291 Tromsø

Besøks- og postadresser ➝

Pressekontakt og media ➝

Ansatte ➝

English ➝

Personvernerklæring ➝

Informasjonskapsler ➝

Tilgjengelighetserklæring ➝

RSS ➝


Kommunikasjonsdirektør: Asbjørn Bartnes | Nettredaktør: Lidunn Mosaker Boge

LinkedIn – Instagram – Facebook | Vimeo – YouTube

  • English
  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie

Design og utvikling: Gnist Design

  • English
  • Forskning
    • Forskningsområder
    • Prosjekter
    • Laboratorier og forsøksanlegg
    • Forskningsprogram finansiert av FFL
  • Tjenester
    • Oversikt tjenester
    • Nettverk og programmer
    • Kurs og arrangementer
  • Resultater
    • Ferske resultater
    • Verdt å vite
    • Tema A-Å
    • Publikasjoner
    • Videoer
    • Næringsnytte
  • Om oss
    • Ansatte
    • For media
    • Ledige stillinger
    • Om Nofima
    • Kontakt oss
    • Organisasjon
    • Nofima som partner i EU-prosjekter
    • Deltagelse i næringsklynger
    • Vår historie